Janša tudi o “off record” posnetem Pahorju: nekateri novinarji zlizani z vlado!

1

Objavljeni posnetki neformalnega pogovora premiera Boruta Pahorja z novinarji kažejo, da mediji niso četrta veja oblasti, ampak del prve veje, je v pogovoru na klubskem večeru SDM, podmladka SDS, dejal predsednik stranke Janez Janša. Glede dogodkov ob osamosvojitvi države pa pravi, da Beograd ni pričakoval ustavljanja tankov z golimi rokami.

Na vprašanje, katero potezo med osamosvojitveno vojno bi izpeljal drugače, je Janša v pogovoru na večeru Slovenske demokratske mladine (SDM) odgovoril, da Slovenija in on ne bi ravnala bistveno drugače. Zanj kot takratnega obrambnega ministra je bilo ključno, da “zavarujejo Slovenijo”. Kot je pojasnil, je silo uporabila JLA, ki je v Slovenijo poslala tanke in letala.

“Mislili so, da se bomo zlomili,” je dejal. Po njegovih navedbah namreč niso upoštevali tega, da bodo državljani postavili blokade in tudi goloroki zaustavljali tankovske kolone. Kot je poudaril, je pravilna ali napačna ocena nasprotnika bistvena za zmago ali poraz. Jugoslovansko vojsko je tako najprej “pokopala njihova lastna napačna ocena”.

Glede aktualnih razmer je Janša dejal, da je to, ali bo prišlo do predčasnih volitev ali ne, odvisno od števila podpisov, ki se bodo zbrali pod pobudo za predčasne volitve. Kot pravi, je danes te podpise preko interneta lažje zbrati, kot je bilo pred dvema desetletjema, ko se je v kratkem času v odbor za varstvo človekovih pravic včlanilo sto tisoč Slovencev. Od števila podpisov se bo po Janševih besedah namreč tudi videlo, ali je naklonjenost predčasnim volitvam, ki jo kažejo ankete, dejansko realna.

Glede omenjenih objavljenih posnetkov z brifinga Janša pravi, da je njihov ključni nauk v tem, da razgaljajo nek nepravi status dela slovenskega novinarstva. “Zlizanost dela novinarstva in vlade kaže na to, da mediji v Sloveniji ne opravljajo funkcije nadzora, da niso četrta veja oblasti,” je dejal. Četrta veja oblasti pa je po njegovem prepričanju nujna.

V zvezi z učenjem zgodovine v šolah Janša pravi, da je zgodovino pomembno poznati in da je tudi egiptovska zgodovina pomembna, “seveda pa je velika neumnost, če poznaš vse drugo razen sebe”. Ob tem je dodal, da so v času njegove vlade prenovili učne programe, ki so bili tudi potrjeni, sedanji šolski minister Igor Lukšič pa tega ne izvaja.

Kot je Janša še dejal mladim na današnjem srečanju v Ljubljani, bi moralo njihovo generacijo najbolj skrbeti zadolževanje države, saj vlada danes porabi okoli 200 milijonov evrov več, kot pa se nateče v državni proračun. In to breme bodo, kot poudarja Janša, nosili mladi. (sta)

Predsednik SDS Janez Janša se je danes v pogovoru na večeru Slovenske demokratske mladine (SDM) dotaknil tudi “off record” posnetega Pahorja: mediji v Sloveniji ne opravljajo funkcije nadzora in niso četrta veja oblasti, ampak del prve veje.

Foto: arhiv Politikis.si

Število komentarjev: 1
  1. Vlasansi pravi

    Sprememba sistema ni bila izvedena z revolucijo in genocidom, kot po drugi svetovni vojni, niti z osnovno lustracijo, kot so jo izvedle ostale države. Teško je graditi gospodarsko in demokratično uspešno družbo s kadri iz totalitarnih časov ki še vedno držijo vse zvode gospodarske in politične moči. A vendar se mi zdi da vedno več državljanov sprevidi sprevrženost te oblasti. Kar se tiče Pahorjevega sočnega pogovora z novinarji-če pogledamo spisek povabljenih novinarjev vidimo da izhajajo iz hiš ki jih kontrolira forum 571.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen