Ivo Hvalica se hvali, da je nekoč Janši zgradil stranko, SDS: Hvalica je hinavec!

22

V največji opozicijski stranki SDS so se odzvali na nedavni intervju nekdanjega poslanca Ivo Hvalice v Delovih Ozadjih. Pravijo, da je Hvalica natresel kup netočnih, žaljivih in zavajajočih stavkov, med drugim pa je izrekel tudi naslednjo hvalisavo in lažnivo trditev:

“Že takrat (v mandatu 1992-1996, op.p.) sem bil promoviran poslanec, z neko retorično sposobnostjo, ki me je odlepila od ostalih, ampak nisem prepričan, da je bil Janez s to Pučnikovo odločitvijo zadovoljen. Toda potreboval me je. Zgradil sem mu stranko. Kdo pa se je boril v parlamentu? Janeza ni bilo tam po šest mesecev.”

Pri SDS pojasnjujejo: “Ta izjava kaže vso sprevrženost Hvalice. Janeza Janše v parlamentu namreč ni bilo ne samo 6 mesecev, kot mu očita Hvalica, temveč ga ni bilo tam kar štiri leta in sicer vse od leta 1992 do 1996, čeprav je bil na volitvah vanj izvoljen. Svoj mandat je namreč odstopil ravno nadomestnemu poslancu Hvalici. Janez Janša se v parlament ni vrnil niti po odstavitvi z mesta ministra za obrambo marca 1994, ampak se je poslanskemu mandatu in poslanski plači trajno odpovedal v korist Hvalice. V tem času je postavljal na noge SDS in to za minimalno plačo, medtem ko je Hvalica prejemal polno poslansko plačo, ki je seveda ni pridobil na volitvah. Za Hvalico je na državnozborskih volitvah leta 1992 glasovalo le 673 volivcev ali natančno 3,5 %. Dosegel je enega slabših rezultatov v državi, ne samo na listi SDSS (samo v njegovi volilni enoti 2 so ga na listi SDSS prehiteli Valentin Prelovec, Denis Sabadin in Sandi Kapelj), temveč med vsemi poslanci nasploh. Do položaja nadomestnega poslanca je prišel preko nacionalne liste, ki jo je določila vsaka stranka posebej. Nacionalne liste je kasneje ustavno sodišče razveljavilo.

Citirana trditev nekdanjega poslanca Hvalice dodobra razgalja njegov moralni profil. V času svojega poslanskega mandata se je velikokrat razburjal nad znanim primorskim kantavtorjem, ki je eno od svojih pesmi naslovil z Ivo Balila, češ da leti nanj. Vsak, ki si prebere njegov intervju v Delovih Ozadjih in nato posluša znano pesem, lahko sam ugotovi, zakaj je njena vsebina zmotila nekdanjega poslanca.”

Ivo Hvalica se dandanes hvali, da je “Janezu zgradil stranko”, a dejstvo je, da je Janez Janša bil predvsem tisti, ki je iz SDS naredil najmočnejšo politično silo v državi. Na to, da je v mandatu 1992-1996 vlekel poslansko plačo, ki mu jo je de facto zagotovil Janša, pa Hvalica priročno pozabi…

Foto: arhiv Politikis.si

Št. komentarjev: 22
 1. Ivan (janez) pravi

  Hvalica je sicer vreden svojega denarja, je pa tudi res, da Janša iskoristi svoje ljudi, nato pa jih z lahkoto zavrže, še več, ves čas jih diskreditira. Če bi bil Janša sposoben priznati Hvalici tudi kakšno dobro stvar, bi užival večjo kredibilnost, tako pa so ga ljudje v teh letih, ko je na politični sceni, dodobra spoznali.

 2. Dado pravi

  Kacin bi ga takrat moral še bolj s cajtengi po lažnivi buči. Hvalica se je vedno šlepal na račun drugih, sedaj pa na veliko pametuje. Hvalisavec nespodobni!

 3. frano pravi

  Hvalica bi moral to svoje delo patentirati. In sedaj bi mu morala stranka plačvat elimente.

 4. Rado pravi

  Osebno nisem maral tega Hvalice,
  a Janša se naj nikar ne pritožuje. Hvalica mu je v marsičem oral ledino.
  Njemu in SDS-u. Zdaj pljuvate po njem v devedtdesetih je pa Hvalica imel zelo dober reting na desnici!!!

 5. Sandi pravi

  Ne, ne, Rado, JJ osebno je stranko spravil iz 4 na 30 poslancev. Če ne bi bilo Janša tudi današnje močne SDS ne bi bilo. Hvalica pa kot Hvalica, začel je s parlamentarno klovnijado in končal kot klovn. To je njegov edini doprispevek k oranju ledine parlamentarne demorkacije na Slovenskem.

 6. Anakonda pravi

  Hvalica je ostudno bitje brez karakterja.

 7. jožek pravi

  Hvalica je replika! In to neskončna replika, ki so jo komunisti kot sposobni manipulanti v parlamentu vedno znova in znova sprožili in Hvalica je hvaležno repliciral.

  Samo, da se ni glasovalo in se je diskuija spremenila v samogovor Hvalice. Obravnava tema pa razvodenela.

  Na kratko, Hvalica je bil parlamentarni škodljivec.

 8. IGO pravi

  Hvalica je tipičen primer človeka, ki je izgubil stik z realnostjo in je sam sebe precenjeval in poveličeval. Skratka ob koncu svoje politične kariere je totalno zabluzil !

 9. lojz pravi

  KLOVN je bil v parlamentu,moteč cepec .

 10. Roli pravi

  Ivo Hvalica je bil in je človek z dušo in za stvar, dolgoletni Janšev vojak in vernik kot nas je bilo in smo še. To lepo opisuje v svoji knjigi in JJ se mu lahko samo zahvali za velik prispevek in za preteklo sodelovanje. Tudi od nas si človek tipa Ivo Hvalica zasluži spoštovanje za preteklo delo. To je nekako osnovna človeška manira, ki bi se je v demokratični stranki pač morali zavedati. Ampak SDS je glede tega čudna stranka. Takšnega pokončnega človeka se je potrebno znebiti na grd način brez da bi mu prisluhnili in našli skupni jezik ali se mu zahvalili za dosedanje sodelovanje. SDS je postala stranka karieristov brez srca in duše…
  Eno so krasne besede predsednika in drugo je dogajanje na vseh nivojih, predvsem na lokalnih. Sicer ne vem, ampak po moje se dogajajo zelo čudne stvari. Bomo videli…

 11. Pravicnik pravi

  Tu je kvečjemu Hvalica tisti, ki se zaganja v SDS in ne obratno. Dobro je govoril o svinjarijah levice, potem se je pa kujal, ker ni dobil tistega, kar je hotel.

  In zdaj so zanj največji negativci. Normalno, da bodo reagirali nazaj na njegove laži.

 12. Roli pravi

  No, pravičnik! Ravno takšno gledanje se za demokratično stranko ne spodobi. Sicer intervijuja s Hvalico nisem prebral in ne vem kje so tiste strašne laži, ampak to je samo posledica nenormalnega odnosa… Sicer pa debata ki ne pelje nikamor med verniki in manjverniki… Bomo videli, čas bo pokazal…

 13. Jože pravi

  Ko Janez tolče, tolče tudi po svojih.

  “Dosegel je enega slabših rezultatov v državi, ne samo na listi SDSS (samo v njegovi volilni enoti 2 so ga na listi SDSS prehiteli Valentin Prelovec, Denis Sabadin in Sandi Kapelj), temveč med vsemi poslanci nasploh.”

  Ljudmila Novak bi rekla MOJ BOG, ALELUJA, ALELUJA, kaj se gredo!

 14. Vlasansi pravi

  Za tiste čase je bil Hvalica dober govornik, drugo vprašanje je vsebina. Je pa dejstvo da je deloval v smeri razbitja edino močne demokratične stranke. V stranki so se odločili naj Hvalica oddide, če se ne strinja s politiko stranke. V demokraciji bi imel možnost ustanoviti svojo stranko če je mislil da ima boljši program. Blatenje stranke ki ji je nekoč pripadal pa se mi ne zdi pošteno.

 15. matjaž pravi

  Vsi bi mogli kot hvalica že zdvnaj na prgišče zgodovine vsi skupaj z jj na čelu treba mlade ne pa podkuplene skorumpirane starce

 16. viking pravi

  pokončnega človeka se je potrebno znebiti na grd način brez da bi mu prisluhnili in našli skupni jezik ali se mu zahvalili za doseda

  brez,da bi mu je srbizem. Pravilno je ne,da bi mu.

 17. Mudo Moreno pravi

  Ivo Hvalica je imel vedno velik gobec in v parlamentu je bil neprekosljiv. V vseh drugih pogledih pa je bil Ivo precej neuporaben. Ve se, kdo je zgradil to stranko, in to vsekakor ni bil g.Hvalica.

 18. lemy pravi

  zahvala Ivotu za kar je naredil v preteklosti, kaj pa se mu sedaj dogaja sam ve……. s takimi izjavami si dela medvedjo uslugo.

 19. Deki pravi

  No toliko ohinavcih…poglejte si kdo je največji hinavec: http://razkrito.net/posranci-trije-najvecji-negativci-v-slovenski-politiki/

 20. Roli pravi

  @Viking, a zdej boš pa iskal jezikovne napake. To pa res spominja na južno braćo ,nesposobnost argumentirane debate, potem pa BEZ ne brez veze… Boš še kakšnega škratka našu?

  Sicer pa dragi SDS Vikingi! Hvalica ni povedal nič kar ne bi povedal že pred leti v svoji knjigi, samo takrat je bilo vse tiho…

 21. hotimirko pravi

  Eskapade Hvalice v parlamentu so imele takrat določeno težo. Danes je to le vzbujanje pozornosti. Bi me pa zanimalo, kako so današnji kritiki dojemali Hvalico takrat?

 22. Rado pravi

  Hvalica se prav nič ne loči od preostale SDS.
  Populist je in ideološki nastopač. Razlika je le v tem, da ga Janša danes ne prenaša več, nekoč pa mu je prav prišel, ker je delal zdraho v parlamentu.
  Razkol med obema je nastal, ko je Janša začutil, da mu Hvalica s svojim besedičenjem jemlje del pozornosti in priljubljenosti v stranki.

  Lastnost vodij, ki režejo glave tistih okoli sebe, ki so se mu preveč približali, smo lahko opozali tudi pri Stalinu, pri Titu in pri mnogih drugih samodržcih.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen