Erjavec (pre)optimistično: na naslednjih volitvah bomo premagali Janeza Janšo!?

0

Zmaga na prihodnjih volitvah je izhodišče DeSUS, je po seji izvršnega odbora DeSUS povedal predsednik stranke Karl Erjavec. Napovedal je, da bo DeSUS pripravil volilni program, ki bo odgovoril na vprašanja, ki tarejo državo. Med prioritetami je izpostavil uravnoteženje proračuna, pocenitev države in vzpostavitev gospodarstvu prijaznega okolja.

Erjavec je pojasnil, da se je izvršni odbor danes pripravljal na kongres stranke, ki bo 21. oktobra, in razpravljal o volilnem programu za mandat od 2012 do 2016. “Nismo v naročju Janeza Janše. Naš cilj je, da premagamo Janeza Janšo,” je dejal. Napovedal je “pozitivno kampanjo”, v kateri se DeSUS ne bo vključeval v razprave o levih in desnih, v ideološke spopade in v dnevne afere.

Kot je pojasnil, v teh časih ne gre le za gospodarsko in finančno krizo, pač pa tudi za krizo vrednot in krizo socialne države. V DeSUS zato pripravljajo volilni program, ki bo odgovoril na vprašanja, “ki tarejo našo državo”. Program sestavljajo strokovnjaki, in sicer direktorji, ki po besedah Erjavca niso tajkuni in ki so gospodarstvo vodili še v času, ko je bila Slovenija najbolj razvita med republikami nekdanje skupne države.

“Zmanjšati je treba izdatke države in uravnotežiti je treba proračun,” je v zvezi s programom povedal Erjavec. Državo je po njegovih besedah treba poceniti, gospodarstvu pa zagotoviti okolje, kjer se bo lahko razvijalo in delovalo konkurenčno. Povedal je tudi, da bodo ustanovili mladi DeSUS, saj se jim je pridružilo več mlajših članov. Erjavec je poudaril, da DeSUS ni vključena v tajkunske zgodbe, in to izpostavil kot njihovo prednost.

V DeSUS so se opredelili tudi do nekaterih aktualnih vprašanj. Pokojninska reforma je po besedah Erjavca potrebna in tudi v DeSUS jo bodo predlagali. Kot je pojasnil, mora iti v smeri, da je bolj transparentna in da je “očiščena socialnih transferjev”.

Poudaril je tudi, da ne nasprotujejo predčasnim volitvam, a jih mora predlagati SD. Vezava zaupnice predsedniku vlade Borutu Pahorju na sprejemanje rebalansa proračuna se stranki ne zdi primerna. To bi bilo po besedah Erjavca “precej neokusno”. Lahko se namreč zgodi, da bo rebalans sprejet, medtem ko je zaupanje v to vlado in njenega predsednika minimalno, je pojasnil.

“Ocenjujem, da je to zelo spretna poteza predsednika vlade, ki ima očitno tudi politično kilometrino, kar se tiče samoohranitvenega nagona,” je poudaril. Erjavec se sicer ni opredelil, ali bodo v DeSUS rebalans podprli, saj še niso seznanjeni z njim, je pa ponovil, da se zavzemajo za predčasne volitve. Po njegovem mnenju je “največja žalost te levice, da se bo med sabo požrla, da te levice ne bo več”.

Glede družinskega zakonika bodo poslanci DeSUS po napovedih poslanca Franca Jurše glasovali po svoji vesti, vendar pa ga bodo predvidoma večinsko podprli, “kljub temu, da imamo svoje pomisleke”.

Novele zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, ki predvideva ukinitev obveznega članstva v zbornici, v DeSUS ne nameravajo podpreti, saj je po besedah Jurše pomembno, da ta zbornica zastopa interese kmetov.

Prav tako ne podpirajo sprememb volilne zakonodaje, ki predvidevajo ukinitev volilnih okrajev, je povedal Jurša. Erjavec pa je dodal, da ne nameravajo podpreti niti ustavnih sprememb, ki jih predlagajo v SDS in po katerih bi se lahko DZ razpustil sam.(sta/ured.)

Video tiskovne konference po seji izvršnega odbora DeSUS kmalu na Politikis TV.

Karl Erjavec je napovedal, da bo DeSUS pripravil volilni program, ki bo odgovoril na vprašanja, ki tarejo državo, vmes pa bo na volitvah premagal še SDS.

Foto: arhiv Politikis.si

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen