Danes v DZ: kakšen Družinski zakonik bomo naposled imeli?

0

Poslanke in poslanci bodo danes opravili tretje branje predloga družinskega zakonika, v okviru katere bodo razpravljali tudi o novih predlogih dopolnil glede registracije zunajzakonske skupnosti. DZ bo obravnaval tudi predlog novele zakona o volitvah in se seznanil z odstopom ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregorja Golobiča.

Prvotni predlog družinskega zakonika ni imel dovolj podpore med poslanci zlasti zaradi izenačevanja istospolne skupnosti z zakonsko zvezo moškega in ženske. Zato je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve predlagalo kompromisni predlog, po katerem istospolni par ne more skleniti zakonske, temveč partnersko skupnost. Skupaj ne moreta posvojiti otroka, lahko pa eden posvoji biološkega otroka drugega.

Danes bodo obravnavali tudi nova dopolnila k četrtemu členu zakonika glede registracije zunajzakonske skupnosti. Potem ko je v drugi obravnavi zakonika sprejeto dopolnilo SDS na to temo naletelo na številne kritike, sta novo dopolnilo pripravili tako opozicija kot vlada. Za razpravo je predvidenih dobrih pet ur, glasovanje o zakoniku pa je napovedano za večerne ure.

Novela zakona o volitvah predvideva ukinitev volilnih okrajev, ohranili pa bi osem volilnih enot in v vsaki od njih volili 11 poslank in poslancev. Obenem bi uvedli absolutni preferenčni glas, kar pomeni, da bi volivke in volivci odločali o tem, kateri kandidat z liste naj bo izvoljen.

DZ naj bi se danes tudi uradno seznanil z odstopom ministra za visoko šolstvo Gregorja Golobiča. (sta)

Sedanja “delovna” verzija Družinskega zakonika: istospolni par ne more skleniti zakonske zveze, prav tako pa ne moreta skupaj posvojiti otroka. To je rezervirano samo za zvezo moškega in žene.

*slika je simbolična

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen