Toyota zagnala proizvodnjo v vseh japonski tovarnah

0

Japonski avtomobilski proizvajalec Toyota Motor je danes, prvič po potresu in cunamiju, ki sta Japonsko prizadela 11. marca, zagnal proizvodnjo v vseh tovarnah po državi. Ker pa se Toyota sooča s pomanjkanjem delov, bodo tovarne obratovale s polovično zmogljivostjo.

Največji svetovni proizvajalec avtomobilov si prizadeva, da bi zagotovil zadostno količino okoli 150 različnih delov, ki jih potrebuje pri proizvodnji avtomobilov. Potres in cunami sta namreč uničila tovarne na severovzhodu države, ki zagotavljajo dele, kar je povzročilo resno pomanjkanje.

Katastrofa je Toyoto prisilila, da je ustavila proizvodnjo v vseh tovarnah, razen v treh, kjer je proizvodnja priusov, lexusov in coroll tekla z omejeno zmogljivostjo. S polovično zmogljivostjo bodo tovarne zdaj obratovale do predvidoma 27. aprila, na enaki ravni bodo obratovale tudi v času od 28. aprila do 9. maja (v tem času so običajno tovarne zaprte).

Zaenkrat še ni popolnoma jasno, kdaj se bo Toyota vrnila k polni zmogljivosti. Prejšnji mesec je zaradi katastrofe s proizvodnega traku družbe zapeljalo 260.000 avtomobilom manj.

Okoli 900 delavcev v Toyotini tovarni v regiji Mijagi, eni najbolj prizadetih regij v katastrofi, je zagon proizvodnje pospremilo z minuto tišine. Tako so se spomnili na žrtve potresa in cunamija – v tej regiji je po podatkih policije umrlo več kot 8400 ljudi.

Predsednik Toyotine podružnice, ki upravlja s tovarno v regiji, Toru Kuzuhara je ob tem izrazil upanje, da bo znova zagnana proizvodnja pomagala pri obnovi regije po katastrofi. “Delali bomo najbolj kakovostne avtomobile in jih skušali tudi dostaviti v čim krajšem možnem času,” je poudaril.

Ta tovarna je ena novejših Toyotinih – proizvodnja v njej je namreč stekla januarja, v katastrofi pa je utrpela precej škode.(sta)

Japonski avtomobilski proizvajalec Toyota Motor je danes, prvič po potresu in cunamiju, ki sta Japonsko prizadela 11. marca, zagnal proizvodnjo v vseh tovarnah po državi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen