Nokia v četrtletju z višjim čistim dobičkom

1

Največji proizvajalec mobilnih telefonov na svetu, finska Nokia, je v prvem četrtletju letos na ravni skupine ustvarila 10,4 milijarde evrov prihodka od prodaje, kar je devet odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček se je povečal za 32 odstotkov na 231 milijonov evrov. Tržni delež je Nokii padel na 29 odstotkov.

Nokia je sicer beležila znižanje dobička iz poslovanja, ki je upadel za 10 odstotkov na 439 milijonov evrov. Družba je v segmentu naprav in storitev beležila 7,1 milijarde evrov prihodka, kar je šest odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju.

Družba je v četrtletju prodala 108,5 milijona mobilnih naprav oz. odstotek več kot v lanskem obdobju, od tega 24,2 milijona pametnih mobilnih naprav, kar je 13 odstotkov več kot v lanskem prvem trimesečju.

Po Nokiini predhodni oceni so v četrtletju vsi proizvajalci mobilnih telefonov prodali 374 milijonov enot, kar je 16 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Nokia je imela tako 29-odstotni tržni delež, kar je štiri odstotne točke manj kot v prvem lanskem četrtletju in dve odstotni točki manj kot v predhodnem četrtletju.

Glavni izvršni direktor Nokie Stephen Elop pravi, da so v prvem četrtletju prešli z določanja strategije na njeno izvajanje. Pri tem izpostavlja dogovor z vodilnim proizvajalcem programske opreme na svetu, ameriško družbo Microsoft, o strateškem partnerstvu, v okviru katerega bo Microsoftov operacijski sistem za pametne mobilnike Windows Phone postal primarni sistem za Nokiine pametne mobilnike.

Poslovanje v četrtletju je Elop označil kot solidno, pričakuje pa zahtevnejše drugo četrtletje. Nokia pričakuje, da bo segment naprav in storitev v drugem trimesečju ustvaril med 6,1 in 6,6 milijarde evrov čistega prihodka od prodaje. Podobno raven naj bi beležili tudi v tretjem četrtletju, medtem ko naj bi se ob sezonskih dejavnikih v zadnjem četrtletju ti prihodki zvišali.(sta)

*Fotografija je simbolična

Število komentarjev: 1
  1. Ljudina pravi

    Vsi rasturajo samo slovenceljni komunisti ne morejpo dojet, da je komunizem nesposoben.

    SALVE

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen