Dan lažnega spomina

33

Piše: Ive A. Stanič, publicist

Pred nami je zavajajoči 27. april, praznik upora slovenskega naroda. Ustavimo korak in se ob tem prazniku nekoliko zamislimo. Je to res pravi datum za tako velik in pomemben praznik? 

Po mnenju zgodovinarja dr. Janka Prunka je bil praznik ustrezno poimenovan. Z dr. Prunkom se povsem strinjam. Res je tudi to, da leta 1941 ni bilo nikogar, ki bi bil za okupacijo, zato je bila organizacija protiokupatorskega odpora pozitivno dejanje. (Da je bil OF tudi načrtovalec in izvajalec socialistične revolucije in povzročitelj državljanske vojne, je v tem trenutku drugo vprašanje.) Tu gre za povsem pričakovan in potreben praznik, ki je datumsko zelo malomarno navržen in ni dovolj pretehtan. Kaže, da smo nasedli medvojni partiji, ki se ni igrala le s prazniki, marveč tudi z usodo mnogih ljudi. Doslej znane razlage o ustanavljanju in časovnem nameščanju OF, me ne morejo prepričati. Zakaj?

27. aprila 1941 je bil povsem običajen dan in se tega dne ni nič zgodilo.  Ustanovitveno srečanje v Vidmarjevi vili je bilo en dan prej, torej 26. aprila. Takrat so ustanovili PIF in ne OF, kar je vsebinsko povsem nekaj drugega. PIF so preimenovali v OF šele na poziv Stalina 22. junija 1941. 22. julija pa so si omislili nov praznik z enakim imenom Vstaja (upor) slovenskega naroda proti okupatorju. Toda tudi tistega dne ni bilo nobene vstaje in ne upora, le slovenski komunisti so streljali na Slovenca Franca Žnidaršiča. In potem so modri politiki leta 1992 sedemindvajsetemu aprilu spet spremenili ime, in sicer v Dan upora, kar ponovno ne ustreza resnici. Kdo pa se je tistega dne uprl in komu? Prava zmešnjava in politična kolobocija!

Taka zmešnjava, s povsem izmišljenimi zgodovinskimi mejniki, ki je desetletja ustrezala in služila le eni politični opciji in bila uporabljena tudi v propagandne namene, ne more biti temelj in porok za mirno in zaupanja vredno prihodnost našega naroda. Gre za parado neresnic ali vsaj netočnosti, ki kar kličejo stroko, da končno spregovori in postavi takratne dogodke na trdna in realna tla. Predvidevam, da še kdo z menoj čaka na ustrezne vladne in nevladne ustanove, borčevska in zgodovinska združenja in preostalo strokovno družbo, da uskladijo in uredijo omenjen del naše preteklosti. Gre za tiste datume, ki bodo utemeljeni z dejstvi, ki bodo dovolj verodostojni in predvsem brez političnega balasta. Gre za objektivna zgodovinska sporočila, gre za simbole, na katere želimo biti ponosni; gre za visoke moralne vrednote, ki nas bodo – kljub majhnosti – znale predstavljati in uvrščati med velike narode Evrope.

Št. komentarjev: 33
 1. Lojze pravi

  27. april 1941je resnično nedorečen datum, ki ga je potrebno vzkladiti z objektivno zgodovino. Ne gre samo za datum, gre tudi za vsebino praznika in njegov namen. Protiimperialistična fronta, ki so jo najprej ustanovili, je upirjena proti razvoju zahodne civilizacije in demokracije. Prav to pa je hudo problematično. Zahteva po strokovni obravnavi je povsem upravičena, saj vendar ne moremo razlagati našo preteklost na dvoumnih zgodovinskih temeljih.

 2. Rado pravi

  Ive, citat: “27. aprila 1941 je bil povsem običajen dan in se tega dne ni nič zgodilo.”

  Težko bo kdorkoli od nas zares vedel kaj se je zares zgodilo takrat.

  A simbolna vloga tega dneva je nesporna. Ve se katere sile so bile 4 leta na varnem v kasarnah, pod varstvom velikega Rajha, in katere sile zavezane odločitvam OF, so se proti Rajhu borile.

  26, ali 27 april? Ma koga briga!
  Mar Ive res končno nimate kakšne teme, ki bi se dotikala današnje eksistence?

 3. Rado pravi

  “Gre za objektivna zgodovinska sporočila, gre za simbole, na katere želimo biti ponosni; gre za visoke moralne vrednote, ki nas bodo – kljub majhnosti – znale predstavljati in uvrščati med velike narode Evrope.”

  Madonca Ive,
  KAKO VELIKE BESEDE. Povsem identične s tistimi, ki so v povojnem času hvalile blagodati socialistčne revolucije. Ja Ive, hočeš nočeš prihaja na dan, da je Ive A. Stanič, od pionirske prisege dalje, pridno srkal vase socialistično ikonografijo.

 4. frenkiboy pravi

  Dober sestavek tako kot vedno. Ja, Rado potrebno je biti eksakten pri takih stvareh. Tukaj se namreč vse začne in konča. In če hočeš en primer iz današanje eksistence. Zakaj nam gre danes tako slabo? Ker imamo vlado, ki ne zna delati s številkami.

 5. Mudo Moreno pravi

  Ohoho, spet se je oglasil naš veliki zgodovinar Rado in nam natresel nekaj politično-korektnih nebuloz. On tudi ve, katere sile so bile 4 leta na varnem pod varstvom rajha: verjetno misli Domobrance. Z ozirom na to, da so ti bili ustanovljeni šele jeseni l.1943 in da so bili operativno sposobni šele konec tega leta, torej so bili do konca vojne lahko aktivni kvečjemu leto in pol, bi Radotu svetoval, naj pogleda , kaj piše v matematičnih knjigah za 1.razred osnovne šole.
  Čeprav so bili Domobranci aktivni le leto in pol, so bili njihovi uspehi tolikšni, da je partizansko vodstvo resno razmišljalo o umiku v Bosno.
  To ne pomeni, da so bili Domobranci super sposobna vojaška enota ( v resnici je bila njihova funkcija policijska) ampak da so bili Partizani navadna nesposobna banda sestavljena iz komunističnih kriminalcev in prisilno mobiliziranih mladeničev. Takoj ko je zapokalo, so partizani bežali, pogumni so bili le, ko so se spravili na neoboroženega nasprotnika.
  Kaj so 26.aprila v resnici ustanovili, če so sploh kaj, se še sami niso spomnili. Mnogo let po vojni so na dan so privlekli nek datum, ki so ga rabili, da so parirali Veliki noči. Ve se, da so ti fanatični oboževalci Stalinovega kulta in bralci komunističnih katekizmov tipa ZVKPb in Diamat ustanavljali v tridesetih letih razne Ljudske fronte po celi Evropi.
  In ena od njih je bila pač v alkoholni omami rojena PIF. Res dosežek in pol!

 6. Rado pravi

  Mudo Moreno,

  z menoj se da vse zmenit, če imaš dobre argumente seveda.

  Seveda imaš prav to o dveh letih. Prvi dve leti je kolaboracija temeljila bolj na ovajanju in ne na oboroženih napadih na partizanske sile. Pridni in marljivi kolaboranti so le javili partizanske položaje, gestapo in druge nemške sile so pa “posel” speljale do konca.

  Glede Stalinovega kulta imaš tudi prav, a na določeni zgodovinski točki so zmagovalci vendarle prekinili z njim.
  Nisem pa še jasno slišal z druge strani: “Kolaboracija in prisega III. rajhu je bila velika zgodovinska napaka”.

 7. Rado pravi

  “Lojze says:
  April 14, 2011 at 6:02 PM
  27. april 1941je resnično nedorečen datum, ki ga je potrebno vzkladiti z objektivno zgodovino. Ne gre samo za datum, gre tudi za vsebino praznika in njegov namen.”

  Lojze,
  ni mi jasno čemu se ti mešaš v ta praznik. Kakšna je vsebina praznika in njegov pomen, je vendar stvar snovalcev in njihovih simpatizerjev. Ne moreš ti Lojze, ki očitno pripadaš drugi ideološki strani – simpatizer poražencev II. svet vojne, predpisovati kakšen pomen naj ima praznik.
  Trapasto brez primere.
  /Kot bi se jaz šel mešat v vaše malikovanje Rupnika – na kakšen dan naj mu se poklanjete. Briga me, pa če mu prižigate sveče celo leto.!/

 8. Mudo Moreno pravi

  Veš Rado, če bi bil ta datum kakšna vaša interna zadeva, bi lahko drugim očital, kaj se vmešavajo v ta praznik. Ker pa je to državni praznik, torej zadeva vse državljane Slovenije, se ima pravico vtakniti vanj vsak polnoleten davkoplačevalec te države, končno gre poleg časti/nečasti tudi za njegov denar. Vsak ima pravico, da vpraša o primernosti praznika, ki ima tako sumljivo poreklo. In kje si Rado našel Rupnika, res nimaš nobene municije?
  Saj ti dobro veš, kako se je začelo in kdo je ovajal. V tisti nemški komisiji, ki je odločala, kdo ostane, kdo pa gre v Srbijo je med drugimi vašimi sedel tudi stric brkonje Stanovnika. No, pa so se ga vaši kmalu znebili, ker ni bil 100% na liniji. Odslužil je svoje kot “koristno budalo”.
  In glede Stalinovega kulta: Stalin je prekinil z Titom in ne obratno. Problem tvojega znanja zgodovine je, da ga črpaš iz učbenika za 4.razred gimnazije izdanega leta 1980.

 9. Rado pravi

  “Vsak ima pravico, da vpraša o primernosti praznika, ki ima tako sumljivo poreklo.”

  Vidiš Mudo, meni se ne zdi sumljivo poreklo. Se pa sprašujem, čemu naj bi se pri tem prazniku sploh upošteval vidik domobranstva?
  Vidik poraženstva! To je pač praznik zmagovalcev. In je kakršen je.
  Namesto, da bi končno enkrat priznali, da ste (so) zajebali.
  In pričeli živeti za prihodnost.

  “Stalin je prekinil z Titom in ne obratno. ”
  Izbira je bila Titova. Lahko bi se podredil Stalinu, pa se ni. Hvala bogu nam je bila ortodoksna oblika komunizma prihranjena.

 10. Ponarejen Kraševec pravi

  Ive, partizan Rado te pa nima rad.
  Sicer pa še moj komentar:
  Komunajzarji so v glavi malo plem – plem, pa so ustvarjali praznovanja za zadeve, ki jih še sami ne razumejo. Častijo nekega “komandanta” – zamisi si, če bi Amerikanci častili vsakega komandanta v II. svetovni. Pa so Amerikanci seveda tudi svet rešili nacizma, medtem ko tisti palček Stanislav ni naredil ničesar.
  Potem častijo neke obletnice, za katere še sami ne vedo, kaj se je takrat dogajalo. Glavno je, da lahko praznujejo in jedo partizanski golaž. Ta golaž jim plača seveda tista priskutna raja, za kaj takega so seveda dobri. Še Janšev denar jim ne smrdi.

 11. Ponarejen Kraševec pravi

  Mogoče bi tudi Rado rad malo golaža???

 12. Donko pravi

  Cudim se, da desnica nima nobene sramote. Namesto, da bi se skivala zaradi sramotne kolaboracije, se pa javno izpostavlja.
  Narobe svet.

 13. Ponarejen Kraševec pravi

  Od kdaj pa imajo oslički (donkey) pravo govora?

 14. Demos pravi

  So what? Desnica je bila v kolaboracijo prisiljena, komunajzerji pa so kolaborirali prostovoljno. Narobe svet.

 15. ABC pravi

  Rado, če vi ne veste, kaj se je 27. aprila 1941 zgodilo, to še ne pomeni, da tega tudi drugi ne vedo. Ni dobro sogovornike tako hudo podcenjevati. Bolje bi bilo kaj prebrati in predvsem veliko in strpno poslušati.
  Da ne boste spet dvomili, vzemite v roke partizansko literaturo, na primer Metoda Mikuža: Pregled I. ali Francija Škerla: Počeci partizanskog pokreta v Sloveniji, Bgd 1956 in še kaj podobnega. Tam boste našli marsikaj, tudi o 27. aprilu 1941. Potrebno se je pač izobraževati in šele potem izmenjavati mnenja, ne pa vsenaokrog soliti ljudem pamet in jih podcenjevati in poniževati. Človeka s prenapihnjenim (votlim) znanjem, ljudje običajno odklanjajo, kar opažam, da se dogaja v vašem primeru. Če česa ne razumete ali če kdo ni uglašen z vami, ga kratkomalo odpravite z MA KOGA BRIGA! Sicer pa spet ukazujete, kdo se sme vključevati v debato okrog praznika in kdo ne. Spet (tokrat Lojzetu) očitate, da pripada drugi ideološki strani in kot tak ne sme izražati pomena praznika in tako naprej v nedogled. To je pač vaš slog in merilo dojemanja in razumevanja dogodkov okrog vas. No ja, navsezadnje nekdo mora ljudi tudi zabavati.

 16. Ponarejen Kraševec pravi

  Nihče ne ve, kaj se je 27. aprila zgodilo. Saj nam je komunistična banda vedno nekaj lagala, še Brozov rojstni dan in osebne podatke so ponaredili. Zakaj pa se ta 27. april ni praznoval takoj po koncu vojne? Zato, ker so si enostavno nekaj izmislili, da so lahko narod poneumljali.
  Pa naj bo RADO še tako pameten, tudi njega so poneumili.

 17. frenkiboy pravi

  Rado, ne samo, da ne ve, kaj se je zgodilo 27. aprila 1941, še bolj strašno je, da je izgubil spomin za vso strašno obdobje terorja med leti 1945 in 1991. Nad tem bi se moral on globoko zamisliti.

 18. Rado pravi

  ABC, ABC,
  lahko bi končno že vedel, da imam natanko pretehtano preden, kar zapišem.
  In zapisal sem, da nihče od naju ne more vedeti kakšen je bil program tistega, ali prejšnjega dne. Zapisal sem tudi, da je predvsem važen simbolen pomen praznika in se tudi nisem važil, da vem detajle s tega sestanka.

  Vsi najbrž poznamo slavno fotografijo, ki kaže postavljanje ameriške zastave na osvojenem otoku Iwo Jima. Le malokdo pa ve, da je postavljanje zastave zrežirana zadeva. Ko so časnikarji ugotovili, da nimajo nobene fotografije osvojitve, so naknadno poslali vojake in fotografa, da je posnel, kasneje eno najbolj slavnih fotografij.
  Koga briga, ali je bila fotografija posneta takoj po spopadu, ali mesec dni kasneje. Bila pač je simbolen odraz dogajanja.

  Dan upora proti okupatorju je državni praznik in prosim, da ga spoštujete.
  Tudi jaz ne rovarim proti prazniku Velika noč, čeprav se mi zdi nesmiseln. Da je nekdo od mrtvih vstal? Dajte no! Le kdo temu zares verjame?!

  Ne pozabi ABC, da je partizanska stran do 9. maja 1945 darovala 28.000 življenj v borbi proti okupatorjem in njihovim pomagačem – kolaborantom, Domobranska stran pa je do istega datuma izgubila desetkrat manj življenj, pa še tista so bila izgubljenja v borbi proti partizanom in ne proti resničnim sovražnikom, Nemcem.

  Torej ABC, lahko se mečete na zobe. K temu prazniku vas ne bomo pripustili.

 19. Ponarejen Kraševec pravi

  Rado, blesav si do kraja, budalo jedno. Če je padlo 28.000 komunističnih partizanov, to še ne pomeni, da so bili učinkoviti. Zmage se štejejo po preživelih, ne po mrtvih.
  Zakaj vi komunisti vsako stvar obrnete naokoli, samo da vam odgovarja? Sploh pa, kakšne boje so bili komunisti 9. maja 1945, ko je bil uradno že konec vojne? Smo te spet ujeli. Streljali so namreč ženske in otroke.
  Tisti, ki so padli so bili pa pijani in so se potolkli med seboj. Saj tudi slavni “komandant” Stanislav” ni znal rokovati z orožjem. Zato so ga povzdignili v sv. Heroja.
  Dajte končno končati z vašimi pravljicami. Zdaj vam pa res nihče več ne verjame.

 20. okjar pravi

  “Rado”, naši komunajzarji, ( ker pač komunisti več nočejo biti kot samostojna stranka), bodo morali ščasoma priznati, kod so že priznali, da so med vojno in še zlasti po vojni množično ubijali, da je tudi podtaknjeni praznik 27. april dejansko komunistična intriga oziroma dan ustanovitve PIF in ne OF, kot navaja avtor.

  Poleg te zmote, pa g. Rado še tega ne ve, ko tudi omenja kolaboracijo domobrancev, da so v Sloveniji dejansko bili prvi kolaboranti komunisti in to že na začetku stare Jugoslovije, ko je KP bila prepovedana. Že od takratni so namreč komunisti na tajno (ilegalno) hodili k sovražniku kraljevine v Moskovo na kolaboracijske sestanke in potem še na kolaboracijska zasedanja Kominterne.

 21. jožek pravi

  okjar,
  uradno so komunisti začeli kolaborirati z nacisti 23.avgusta 1939. Ta dan praznuje Evropa kot dan spomina na vse totalitarizme, razen Slovenije, se razume.

  Kolaboracija komunistov z nacisti je trajala neprekinjeno najmanj od 23.8.1939 do zveličavnega 22. junija 1941. In to zelo uspešno! Kar oglej si zemljevid zelo uspešnega protiimperialističnega boja nacistov in komunistov do maja 1941! Skupaj so porazili in okupirali vse imperialistične države.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Molotov%E2%80%93Ribbentrop_Pact#The_Molotov-Ribbentrop_Pact_and_its_secret_protocol

 22. ABC pravi

  Še vedno čakam na odgovor na moje že večkrat postavljeno vprašanje: Kdo se je 27. aprila 1941 uprl in proti komu? Odgovor na to vprašanje že čakam dolgih 12 let. Kaj res ni nikogar v Sloveniji, ki bi znal odgovoriti oziroma pojasniti tako pomemben zgodovinski dogodek tistega dne?!
  Ive A. Stanič

 23. Rado pravi

  Veliko uspeha pri iskanju odgovora ABC – Ive A. Stanič.
  No, mene bolj zaposljuje vprašanje sedanjosti, kdo bo zamenjal samovšečnega in nesposobnega Pahorja. Ipd.
  Upam, da ne princ teme.

 24. Ponarejen Kraševec pravi

  Rado, kaj spet blebetaš? Kaj ima Pahor skupnega s 27. aprilom? Vedno užigaš mimo dejanske teme. Bodi raje tiho, bo bolj efektivno.
  Sploh pa si ravno ti zagovornik sedanje vlade. Uživaj z njimi in pogrezni se v fekalije, kot se bo tvoj vzornik Pahor s Katro in Gregorjem.

 25. Donko pravi

  Kaj je domobranstvo prineslo dobrega Slovencem?

  Prav nicesar se ne spomnem.

 26. Donko pravi

  Kaj pocenja desnica na blogu in desnica nasploh?
  Zmerja, žali, podtika. Le poglejte Krasevca in co.
  Samo bruhajo gnojnico. Argumentov na nic!

 27. Ponarejen Kraševec pravi

  Z oslički se ne pogovarjam.

 28. sivi pravi

  Donko, beri kakšne bolj verodostojne zgodovinarje kot je repetova zgodovina. Pred vsem pa vedi, da ni to strip o kavbojcih in inijancih za dejstvi se skriva ogromno človeškega trpljenja – predvsem nepotrebnega. Z napadom komunistov z njihovo revolcijo, pa je Slovenija izgubila še mnogo več, kot s samim hitlerjevim napadom. Glavnina žrtev komunistične revolucije je po vojni cca 300 000 pobitih sonarodnjakov!!!
  Dolga štorija najdi si odgovore v verodostojnih knjigah zgodovie – ni jih malo.
  P.S Takrat ni bilo Interneta, in zaradi tega so bile lahko manipulacije tako uničejoče usodne. Kljub Internetu se očitno še nisi dovolj informiral??
  Če hčeš o neki zadevi razpravljati, jo moraš najprej zelo, zelo dobro poznati ane Donko? Če bi jo poznal, in ti bi bila kruta resnica ljubša kot najslajša laž ne bi mogel nit postaviti takšnega vprašanja. Imam občutek, da se ti gre samo za provokacijo. Žal.

 29. okjar pravi

  Jožek says – pozdravljeni!
  Imaš prav, če vzamemo v obzir globalno zgodovino. Sam pa se osredotočam na naš SHS primer, ki je bil takrat tudi že Slovenski.
  Kot mejni datum razumem 30.12.1920 – “Obznano”, ko je bilo prepovedano vsakršno delovanje naše KP, in še strožje omejitev – “Šestojanuarska diktatura l. 1929”, ko so padli streli v parlamentu Kraljevine Jugoslavije.
  Bit definicije za kolaboracijo pa je kot vemo, “sodelovanje s sovražnikom”, ki
  pa je takrat za Kraljevino bil kot največji – sovjetskii komunizem.

  Prabv zato trdim, da so naši komunisti bili kolaboranti in ne naši domobrabci, kot se še kolaboracja obeša nanje.

 30. Ponarejen Kraševec pravi

  Komunisti so pa bili od samega začetka tudi kriminalci. Samo spomnimo na njihove “akcije”, ko so morili “izdajalce”, žandarje itd.
  Treba je poudariti, da so bili ONI v podzemlju, družba, kakršna koli že, je bila legalna in demokratično delujoča. Komunisti pa so hoteli ustvariti nov družbeni red in so pobijali, kar jim je prišlo pod orožje.
  Niso jih takrat brez vzroka imenovali banditi. To so bili ves čas, tudi v času SFRJ, saj so oni diktirali ustavo, ki pa je bila ustvarjena v prid samo enega človeka (Jožeta Broza) in ene partije (KPJ).

 31. Donko pravi

  Ko vidim,
  kako zoprne vešče ste domobranski fani, pričenjam razumevati partizanski bes po končani II. svet. vojni.

 32. sivi pravi

  Donko, kako že gre pregovor – revščina je hči sovraštva.

 33. Ponarejen Kraševec pravi

  Kdor je živel ves čas enoumja, ne bi pisal takih neumnosti, kot to piše donko. Se vidi, da ne ve, kaj piše.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen