Ameriški kongres potrdil kompromisno znižanje proračuna

0

Predstavniški dom in senat ameriškega kongresa sta v četrtek potrdila predlog zakona o zmanjšanju letošnje proračunske porabe za 38 milijard dolarjev in ga poslala v podpis predsedniku Baracku Obami.

Predstavniški dom je predlog potrdil z 260 glasovi proti 167, pri čemer je za glasovalo 179 republikancev in 59 demokratov. V senatu je bil izid 81 proti 19 v prid predloga zakona, o katerem so se Bela hiša ter kongresni demokrati in republikanci dogovorili minuli petek, tik preden je grozilo zaprtje dela vlade zaradi pomanjkanja financ.

Prevelikega navdušenja za kompromisni zakon ni bilo, vendar pa je bil potrjen. Predsednik predstavniškega doma, republikanec John Boehner iz Ohia je dejal, da gre le za prvi korak v dolgi kampanji proti primanjkljaju in javnemu dolgu, ki dosega 14.000 milijard dolarjev.

S kompromisom so bili najmanj zadovoljni liberalnejši demokrati in Barbara Lee iz Kalifornije ga je označila za moralno sramoto, ker jemlje denar programom za pomoč v hrani revežem, denar za policiste in otroke zapornikov ter za druge zvezne programe. Kompromis je postal nujen, potem ko so republikanci v predstavniškem domu v začetku leta potrdili predlog o krčenju sredstev v letošnjem proračunu za 61 milijard dolarjev.

Demokratska večina v kongresu lani ni uspela potrditi nobenega zakona o proračunski porabi za delo vladnih agencij, ki so se financirale z začasnimi zakoni. Do minulega petka je grozilo zaprtje vlade z nepredvidljivimi političnimi posledicami in dogovor je bil sprejet.

Vsak je malce popustil. Republikanci so odstopili od namere, da odvzamejo vsa sredstva za nadaljevanje izvajanja zdravstvene reforme, demokrati pa so pristali v delno zmanjšanje sredstev za številne programe in tudi za Agencijo za varovanje okolja (EPA). Prestolnica Washington ne bo več mogla plačevati revnim ženskam za splave, ostal pa je denar za načrtovanje družine iz zveznega proračuna.

Republikancem prav tako med drugim ni uspelo odvzeti zveznega denarja javnemu mediju NPR. Kljub temu to za republikance ni dovolj in potem, ko je Obama v sredo predstavil svoj načrt za znižanje primanjkljaja za 4000 milijard dolarjev v 12 letih, bodo sami danes skušali potrditi svoj predlog, ki predvideva za okoli 6000 milijard prihrankov v desetih letih. Bistvena razlika med obema predlogoma je v tem, da želijo republikanci doseči cilj brez višanja davkov za bogate.(sta)

Predstavniški dom in senat ameriškega kongresa sta v četrtek potrdila predlog zakona o zmanjšanju letošnje proračunske porabe za 38 milijard dolarjev in ga poslala v podpis predsedniku Baracku Obami.

Foto: Wikipedia.org

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen