Zaradi uspeha tablic trpi prodaja navadnih prenosnikov

0

Vse bolj priljubljeni tablični računalniki na čelu z ipadi ameriškega proizvajalca Apple zmanjšujejo povpraševanje po navadnih in mini prenosnih računalnikih, ugotavljajo v mednarodni analitski hiši Gartner. Zaradi tega so občutno znižali napoved glede letošnje prodaje osebnih računalnikov na svetovni ravni.

Potrošniki po navedbah Gartnerja svoja z računalniki povezana opravila razpršujejo na serijo novih prenosnih naprav in s tem prispevajo h koncu pet let trajajočega obdobja močne rasti prodaje prenosnih osebnih računalnikov.

Zaradi tega naj bi se skupna prodaja osebnih računalnikov, ki poleg prenosnih zajema tudi namizne osebne računalnike, po vsem svetu letos v primerjavi z letom 2010 okrepila le za 10,5 odstotka na 387,8 milijona enot.

V svoji prejšnji napovedi za leto 2011 so v Gartnerju napovedovali 15,9-odstotno rast, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

V letu 2012 naj bi po novi napovedi sledila 13,6-odstotno rast prodaje na 440,6 milijona enot, medtem ko naj bi po prejšnji napovedi računalniški proizvajalci dosegli 14,8-odstotno rast.

*Fotografija je simbolična

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen