Faksimile obtožnega predloga v zadevi Patria: sedaj ovadeni tudi Mladina, Repovž in Mekina!

4

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je zaradi objave faksimila obtožnega predloga v zadevi Patria poleg predsednika SDS Janeza Janše kazensko ovadila tudi novinarja in odgovornega urednika Mladine Boruta Mekino in Grego Repovža ter Mladino kot pravno osebo, piše Delo.

Kot navaja časnik, ljubljansko okrožno tožilstvo o kazenskih ovadbah še ni odločilo, zato še ni jasno, ali se bodo ovadeni zagovarjali na sodišču.

Informacijska pooblaščenka je kazensko ovadbo podala zaradi suma zlorabe osebnih podatkov v zvezi s posredovanjem osebnih podatkov iz obtožnega predloga v zadevi Patria javnosti.

Janša je namreč lani septembra ob novici, da je vrhovno državno tožilstvo vložilo obtožni predlog zoper njega, Jožeta Zagožna, Walterja Wolfa, Ivana Črnkoviča in Antona Krkoviča, novinarjem dejal, da mu obtožnega predloga še niso vročili, da pa je dobil njegovo “novinarsko različico”. To je nato objavil na svojem Facebookovem profilu, pri čemer je pod opravilno številko in datumom vidna Mladinina glava oziroma imena urednikov tednika.

Kot poroča časnik, se tako zdi, da je Janša dobil od neuradnih virov isti dokument kot Mladina. A kot so že takrat zatrdili pri tedniku, obtožnega predloga niso dali nikomur, Janševo “opremljanje” faksimila obtožnega predloga, na katerega je kot naslovnika prilepil imeni urednikov menda kar iz kolofona revije, pa so označili kot poskus diskreditacije.

V odzivu na kazensko ovadbo je Janša na svojem Facebookovem profilu zapisal, da ta po “brutalnem pozivu predsednika Türka, da je treba za vsako ceno zaustaviti Janšo in SDS” ni presenečenje. “Repovž je v Mladini objavil obtožni predlog kar mesec dni prej, preden smo ga dobili obtoženci, ampak to seveda ne šteje. Po Janši in SDS lahko vsak pljuva po mili volji, če pa se ta brani že zgolj z objavo teh obtožb, pa dobi po glavi še z ovadbo zaradi objave,” je še zapisal Janša.

Besede Janeza Janše so se izkazale še enkrat za preroške: Mladina je bila tista, ki je najprej operirala z obtožnim predlogom iz zadeve Patria, Janša pa je kasneje na svojem Facebook profilu objavil le to isto novinarsko različico. Seveda se sedaj postavlja vprašanje, zakaj je sedaj kazensko ovaden tudi Janez Janša? 

Št. komentarjev: 4
 1. okjar pravi

  1.- Še en dokaz več, da se je “Mladina” obrnila za 1800 stopinj, saj odkrito navija za restavracijo preživetega totalitarizma.
  2.- Informacijska pooblaščenka je eno od tistih 100.000- čih delovnih mest, ki ga ne rabimo.
  3 – Šolski primer nepravne države je, ko “naročeno” ovadbo javnost izve mesec dni prej kot ovadeni. Kako dolgo bodo nam še pravo krojili tisti pravniki, ki so nekoč delali po nalogu CK?
  4.- Ali se je pooblaščenka končno skesala in postala enko ostra za vse državljane.
  5.- Predsednika združenja novinarjev in urednika Mladine pa naj bo sram podlosti pri vsporejaju demokracije z nacizmom.

 2. Vera pravi

  Edino pravilno, da je Pirčeva obtožila ta rdeči nakladaški tednik. Janšo pa bi lahko mirne volje ven spustila, saj je on le povzemal isti dokument na svojem Facebooku.

 3. kekec pravi

  Samo lustracija komunistov nas reši.

 4. mudo moreno pravi

  Se pridružujem , na lustre z njimi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen