Zahodne sile udarile v sam center kompleksa, kjer živi in vodi vojaške operacije libijski voditelj Gadafi

2

Mednarodne sile so v nedeljo zvečer uničile poslopje poveljniškega centra sil libijskega voditelja Moamerja Gadafija v Tripoliju, ki je del kompleksa, v katerem živi Gadafi, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na neimenovanega predstavnika zahodnih sil. Te že od sobote uveljavljajo prepoved poletov nad Libijo.

Poslopje naj bi bilo le okoli 50 metrov oddaljeno od šotora, v katerem Gadafi običajno sprejema tuje goste, in je zravnano z zemljo, poroča AFP.

Libijska stran sicer trdi, da je šlo za upravno zgradbo, in dodaja, da so bili ogroženi tudi civilisti, saj so se nahajali v neposredni bližini.

Iz Tripolija so pred tem poročali, da je bilo iznad kompleksa, kjer živi Gadafi, opaziti gost dim, slišati pa je bilo tudi protiletalsko obrambo.

Gadafi je sicer v nedeljo zvečer vnovič razglasil prekinitev ognja, ki je v veljavo stopila ob 20. uri po srednjeevropskem času.

Svetovalec ameriškega predsednika za nacionalno varnost Tom Donilon pa je povedal, da so Gadafijeve sile začele prekinitev ognja nemudoma kršiti. “Ocenjujemo, da je šlo za laž oziroma so Gadafijeve sile prekinitev ognja takoj prekršile,” je v Riu de Janeiru, kjer spremlja predsednika Baracka Obamo, dejal Donilon.

Tripoli je prvo prekinitev ognja razglasil že v petek, a je tudi tedaj ni spoštoval, mednarodne sile pa so nato v soboto začele letalske napade na cilje v Libiji, da bi zagotovile uresničevanje resolucije Varnostnega sveta ZN o prepovedi letenja nad Libijo.

V letalskih napadih so sprva sodelovale ZDA, Velika Britanija in Francija, v nedeljo pa so se jim pridružila tudi danska in italijanska letala.

Zveza NATO je medtem v nedeljo zvečer v Bruslju sprejela vojaški načrt za izvajanje embarga na izvoz orožja v Libijo, niso pa se članice zavezništva dogovorile o načrtu za uveljavljanje prepovedi letenja, je poročala ameriška tiskovna agencija AP.

Kot so povedali diplomati, je predlog o Natovem letalskem nadzoru Libije blokirala Turčija, ki odločno nasprotuje vsakršnemu posredovanju zavezništva v tej državi. Po navedbah diplomatov bodo pogovori glede vloge Nata v Libiji ne bodo nadaljevali pred torkom.

Libijski voditelj Moamer Gadafi ima vedno več razlogov za zaskrbljenost: zahodne sile so včeraj napadle sam center kompleksa, kjer živi in vodi vojaške operacije.

Št. komentarjev: 2
  1. mudo moreno pravi

    Edini profit od tega povsem nepotrebnega vmešavanja bedastega Nata bo, da bo Evropa dobila nove in nove pošiljke teh neinteligentnih neandertalcev in homo erektusov! Biznis pa tak.

  2. zinc now pravi

    Hi there everybody, here every one is sharing such know-how, therefore
    it’s nice to read this webpage, and I used to pay a quick visit this webpage everyday.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen