Vroče: na spletu objavljen tudi že pogovor med Zoranom Thalerjem in novinarjema Sunday Timesa – Thaler se je nedvoumno strinjal z “nagrado” 100.000 evrov za “svetovanje”!

12

Potem ko je Sunday Times tri evropske poslance, med njimi tudi Zorana Thalerja, obtožil podkupljivosti, je v javnosti zaokrožil posnetek domnevnega podkupovanja. Iz njega je razvidno, da se je Thaler nedvoumno strinjal z “nagrado” 100.000 evrov za “svetovanje”.

Prepis njihovega pogovora iz decembra 2010 je izgledal takole:

Thaler: Kaj pa potrebujete?
Novinarka: No…
Thaler: Koliko pogodb in…
Novinar: Potrebujemo vaše jamstvo, da boste delali za nas kot parlamentarni svetovalec.
Thaler: OK.
Novinar: In da boste v parlamentu skrbeli za interese naših klientov. To pomeni, da boste pomagali pri sprejemanju potrebnih sprememb zakonodaje.
Thaler: Predlagam, da sklenemo ustni dogovor, kot je ta na papirju, ki ga je treba spremeniti, za eno leto. V enem letu se bo pokazalo, ali ste zadovoljni z menoj ali ne. Odločil sem se za eno leto in te številke (100.000 evrov), o katerih govorimo.
Novinarka: O katerih smo govorili, ja.
Thaler: … in potem verjetno, ne vem, kako je s tem v britanskem gospodarstvu, poslovnem svetu, v moji državi podjetje izda račun …
Novinarka: Fakturo?
Thaler: Fakturo.
Novinarka: Ja, zapisano bo svetovanje, od tega do tega datuma, za četrtletje. Taka vsota denarja.
Thaler: Fakture gredo po četrtletju? Kot prvo, drugo, tretje četrtletje v letu 2011.
Novinarka: Ja.
Novinar: Prve tri mesece damo v račun in potem plačamo.
Novinarka: Običajno plačamo v roku 14 dni, glede dela …
Thaler: Bog vas blagoslovi, mislim, da bo tako najbolj preprosto.

Novinarka: Gre za nekaj zadev, ki jih želimo dopolniti.
Novinar: Se že kar mudi, a ne?
Novinarka: Ja, res je pozno. Skrajni rok za dopolnila je prihodnji teden, zato smo se tudi srečali. Skušamo namreč ugotoviti, če je to mogoče.
Thaler: Mi lahko to jutri pošljete prek e-pošte, ker ne morem …
Novinarka: Ja, seveda, poslala vam bom.
Novinar: Ali to pomeni, da boste lahko vložili dopolnila?
Thaler: Ja, to lahko naredim.

Novinarja Sunday Timesa sta se znova srečala z Zoranom Thalerjem v Strasbourgu konec januarja. Potrdil jima je, da je vložil zahtevano dopolnilo.

Novinar: Hvala, ker ste to naredili za nas, bilo je res koristno in naša stranka je zelo zadovoljna.
Thaler: OK, dober začetek torej.
Novinarka: Ja, res, zelo dober začetek. Je bilo vse v redu glede na to, da niste imeli dovolj časa, da ste bili na tesnem z rokom?
Thaler: To je bilo OK, težava bi bila, če bi bil kje drugje, drugače v Bruslju ni problem.
Novinarka: Kako pa to naredite? Pošljete prek e-pošte ali morate biti tam in vložiti?
Thaler: Obstaja elektronski obrazec, pri katerem pa zahtevajo tudi podpis.
Novinarka: Torej morate biti tam?
Thaler: Dva kanala, elektronski in …
Novinarka: Aha, torej ga morate tudi podpisati.
Novinar: In to ste rajši naredili kar sami, kot da bi dobili koga drugega?
Thaler: Prosim?
Novinar: In to ste rajši naredili kar sami, kot da bi dobili koga drugega?
Thaler: Mhm, ja, seveda.

Mimogrede, prav zanimivo bo videti, kako bo Thaler danes ob 12.00 v Evropski hiši v Ljubljani pojasnjeval vso posneto in dokumentirano zadevo. Že danes popoldne pa se bo predsednik SD Borut Pahor na strankarskem kolegiju odločil, če bo Thalerju tudi tokrat stal ob strani ali ne (vprašanje seveda je, če se bo tudi Thaler sploh upal pojaviti na sedežu Socialnih demokratov). Glavnina strankarskih veljakov, je namreč trdno prepričana, da bi Thaler po tem škandalu moral takoj in nemudoma odstopiti.

Pripis:  Po oceni protikorupcijske komisije podan sum kaznivega dejanja

V primeru domnevnega koruptivnega ravnanja evropskega poslanca Zorana Thalerja je na podlagi dosedanjih ugotovitev po oceni Komisije za preprečevanje korupcije podan sum storitve uradno pregonljivega kaznivega dejanja s področja korupcije in nezakonitega posredovanja. Kot so zapisali na komisiji, so s Thalerjem danes dopoldne že opravili razgovor.

Komisija za preprečevanje korupcije je že v nedeljo dopoldne na podlagi informacij iz tujine začela s postopki v primeru domnevnega koruptivnega ravnanja evropskega poslanca Thalerja, ki je tudi stopil v kontakt s komisijo.

Z njim so danes zjutraj opravili daljši uradni razgovor, ki se je končal pred kratkim. “Na podlagi dosedanjih ugotovitev je po oceni komisije podan sum storitve uradno pregonljivega kaznivega dejanja s področja korupcije in nezakonitega posredovanja,” navajajo.

Kot še poudarjajo, tudi za slovenske evropske poslance veljajo zakon o integriteti in preprečevanju korupcije in določbe kazenskega zakonika. Prav tako je podana tudi pristojnost slovenskih organov pregona in odkrivanja.

Komisija je že vzpostavila stik z Nacionalnim preiskovalnim uradom in vrhovnim državnim tožilstvom, katerima bo posredovala zbrane podatke. Prav tako bo stopila v stik s pristojnimi institucijami EU, so še zapisali v Komisiji za preprečevanje korupcije.

Video si lahko pogledate na Politikis TV.

Zoran “cought in the act” Thaler: odločil sem se za eno leto in te številke (100.000 evrov), o katerih govorimo.

Foto: YouTube

Št. komentarjev: 12
 1. Bog vas blagoslovi pravi

  Novinarka: Običajno plačamo v roku 14 dni, glede dela …
  Thaler: Bog vas blagoslovi, mislim, da bo tako najbolj preprosto.

  “Bog vas blagoslovi”, ha, ha, ha, izjemno!

 2. modusvivendi pravi

  EU volitve 2009 – SD Zoran Thaler, naj socialisti zamenjajo konzervativce

  Novinarka: Kaj se v svetu dogaja danes?
  Thaler: Zadnjo leto smo priča brutalnemu razgaljenju mednarodneme gospodarske, finanče, socialne in moralne krize. Gre za krizo sistema, ki je očitno posledica napačne ideologije, ki je prevladala v zadnjih desetletjih.
  Novinarka: Zakaj se to dogaja?
  Thaler: Eden bistvenih razlogov je očitno ta, da smo bili v zadnjih letih priča prevlade t.i. konzervativcev na mednarodni ravni. V Ameriki gre za konzervativizem Buša, ali pa Bušizem zadnjih 8 let.Na evropskem nivoju je zadnjih 5 let prevlada evropskih konzervativcev. In v Sloveniji smo tudi preživeli 4 leta vladavine slovenske desnice z Janezom Janšo na čelu. Kaj je problem konzervativizma? Problem je v tem, da so brezsramno na vrh svoje zastave geslo, da grabežljivost posameznika v bistvu prispeva k skupni sreči. Izkazalo se je, da to ni in ne more biti res. Ta sistem se je zlomil in problem je v tem, da so žrtve tisti, ki so najmanj prispevali k temu, da se je sistem zlomil.
  Novinarka: In kaj lahko storimo?
  Thaler: Storimo lahko to, da na političnem nivoju zamenjamo prevlado konzervativcev desnega tabora s prevlado socialnih demokatov, socialistov, ki v ospredje postavljamo človeka, kajti ljudje smo prvi in moramo biti prvi. Pred kapitalom, pred lastnino, pred bankami in korporacijami, ki so nujno zlo očitno, vendar ni nobene potrebe, da se rešuje njih pred samimi ljudmi. Slovenski socialni demokrati s svojo listo smo edini pretendenti za socialistično skupino v evropskem parlamentu, zato je potrebno, da naši poslanci okrepijo to skupino, ki je trenutno v opoziciji, kajti druga je po moči; za konzervativnim krščanskim taborom. To bo omogočilo nujne spremembe, da EU postane model, ki bo na svojo zastavo najprej ljudi in njihove možnosti, da postanejo svobodni ustvarjalci. Kasneje bo skrbel šele za druge. Za to je pomembno, da se odeležimo vsi skupaj volitev v evrospki parlament 7. junija, obkrožimo srečno številko 5, zmagajmo skupaj.

 3. zlatko pravi

  …smrad in njemu podobni, sem dobil občutek, da se je še kurču malo…ajajaj…če mahaš z mečem te bo meč pokončal… za 100 Kovačev si se prodal smrad!

 4. vera pravi

  Ja, ko se komunist zahvaljuje z bogom, takrat zagotovo veš, da je kriv kot greh. Thaler adijo, SD adijo, Pahor adijo. Pravi trijo adijo.

 5. ribon pravi

  Ja maestro Zoki, prvo kar bi moral storit je, da celo zadevo zavaruješ pri policiji. Šele potem bi se spustil v tako “kupčijo”. Nekdo od pristojnih bi ga moral pokrit, tko pa, ma spizdi Zoki. Pa pri vsem razkošju k ga uživa še sto tavžnt, gnoj od gnoja. Če so samo SD osramočen še ni nič narobe. Ampak tko je pa cela Slovenija. BLJAK; BLJAK!!!!

 6. magic bus pravi

  Bilderbergi so mu nastavili past. Jebeš Evropski parlament. Bež od takih!
  Ta naveza iluminatov nam bo uničila človeško zavest in duha preko ogromnih monopolističnih svetovnih korporacij, ki kontrolirajo vire, zemljo, vojne, medicino, informacije, hrano, transport, vodo, pošto, izobbraževannje in razmišljanje.

 7. Ponarejen Kraševec pravi

  magic bus, za koga pa ti navijaš? Pa ne, da te je Rado poslal???

 8. hors pravi

  V SD so ponosni na Thalerja ja sigurno saj so vsi isti koruptivni in pohlepni do onemoglosti.To je za bruhat

 9. okjar pravi

  Še sreča za demokracijo pri nas, da je bil Thaler zaloten sakupaj z Avstrijcem in Romunom, drugače bi komunajzarji to sramoto za Slovenijo spet prekvalificirali v provokacijo, za katero bi bili spet spoznali in medijsko linčali g. Janeza Janša.

 10. kekec pravi

  Kaj je zdaj komunajzarji,to je človek od katerega si nebi predstavljal podkupljivost.Kako bi se obnašali pravi gangsterji iz vaših vrst.Mislim ,da je zelo lepa slika za komunajzarje.

 11. Ponarejen Kraševec pravi

  Težko dihajo, zrak je postal gost za te rdečekožce. Še vam bo šlo za nohte, hvala Bogu!!!

 12. Vatreni navijač pravi

  kje je posnetek?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen