Vojaška akcija proti Libiji se je začela; francoska letala že poletela nad Bengazi

7

Vojaška akcija proti režimu libijskega voditelja Moamerja Gadafija se začenja, je objavil francoski predsednik Nicolas Sarkozy po koncu zasedanja visokih predstavnikov EU, ZDA in Arabske lige v Parizu. Kot je dejal, so francoska letala že poletela nad Bengazi, trdnjavo upornikov, da preprečijo napade Gadafijevih sil na civiliste.

“Naša odločenost je popolna,” je dejal Sarkozy. Hkrati je sicer zagotovil, da so Gadafiju “vrata diplomacije še vedno odprta”, če se bo odločil za prenehanje nasilja, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Danes posredujemo v Libiji pod mandatom Varnostnega sveta Združenih narodov. Z našimi partnerji, še posebej arabskimi partnerji, bomo zaščitili civilno prebivalstvo pred morilskim režimom, ki je izgubil vso legitimnost, ko pobija lastno ljudstvo,” je dejal francoski predsednik.

“Posredujemo, da bi libijskim ljudem zagotovili pravico, da si sami pišejo svojo usodo. Nasilje in teror jih ne smejo oropati te pravice,” je še dodal Sarkozy.

Tudi britanski premier David Cameron je po srečanju v Pariz dejal, da je “prišel čas za akcijo” proti Libiji. “Polkovnik Gadafi je odgovoren za to. Lagal je mednarodni skupnosti. Obljubil je prekinitev ognja, nato je prekršil prekinitev ognja. Še naprej napada svoje lastne ljudi,” je dejal Cameron.

“Moramo uresničiti voljo Združenih narodov in ne moremo več dovoljevati, da se pokol civilistov nadaljuje,” je še dodal.

Še med srečanjem v Parizu je sicer francoska tiskovna agencija AFP objavila, da so francoski lovci tipa rafale in mirage že poletela nad Libijo, da zagotovijo izvajanje prepovedi letenja, kot je to v četrtek odobril Varnostni svet Združenih narodov.

Po poročanju francoske televizije BFMT, ki navaja vire v nizozemski delegaciji, so se francoskim letalom nad Libijo pridružila tudi britanska in kanadska letala. Za zdaj je sicer njihova naloga predvsem izvidovanje, lahko pa tudi napadejo tanke, da bi preprečili morebitne napade Gadafijevih sil na Libijo, je pojasnil predstavnik francoske vojske.

Na Siciliji so medtem v pripravljenosti tudi danski lovci F-16, prav tako pa je v oporišču Sigonella na tem italijanskem otoku pristalo več ameriških vojaških letal, tako lovskih kot transportnih, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Srečanja v Parizu so se udeležili voditelji 22 držav. Ob gostitelju Sarkozyju še britanski premier David Cameron, nemška kanclerka Angela Merkel, ameriška državna sekretarka Hillary Clinton, italijanski premier Silvio Berlusconi, španski premier Jose Luiz Rodriguez Zapatero ter predstavniki Belgije, Danske, Grčije, Nizozemske, Norveške, Portugalske in Poljske, je poročala AFP.

Prisotna sta bila tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon in predsednik Evropskega sveta Hermann Van Rompuy, iz arabskega sveta pa so se vrha v Parizu udeležili tudi predstavniki Jordanije, Maroka, Katarja, Združenih arabskih emiratov in Iraka. Na srečanju pa ni bilo predstavnikov Afriške unije, kot so sprva napovedovali.

Voditelji so na koncu sprejeli tudi posebno izjavo, v katero so zapisali, da “ne bodo dovolili polkovniku Gadafiju in njegovemu režimu, da še naprej nasprotuje volji mednarodne skupnosti in lastnega ljudstva”. “Še naprej bomo ponujali našo pomoč Libijcem, da bodo lahko obnovili svojo državo, pri tem pa bomo spoštovali tudi suverenost in ozemeljsko celovitost Libije,” so še zapisali, kot poroča AP.

Francoska letala so že poletela nad Bengazi, trdnjavo upornikov, kjer bodo poskušali preprečiti napade Gadafijevih sil na civiliste.

Št. komentarjev: 7
 1. Ponarejen Kraševec pravi

  Če bi bil naš Borat kolkorkoli pošten, bi moral sedaj hiteti svojemu prijatelju Gadafiju v pomoč.

 2. Matijas pravi

  Naj jih kar zradirajo, gnide libijske gadafijske. Se bodo se šli v letu 2011 neko avtokracijo, banda pokvarjena, podobna naši rdeči!!!

 3. hors pravi

  Bravo Sarkozy tako se dela ima j….a

 4. Jon pravi

  Vive la France!

 5. dern pravi

  Phur in drugorazredni iz skupine židovska golazen pa po novo drogo.

 6. sivi pravi

  Samo, da se ljudje pobijajo med seboj, pa je nekdo “srečen”. Ljudje smo božji otroci. Bog ne bi nikdar dopustil, da nas “srečni” (njegovo pravo ime tudi ne želim napisati, da mu ne dam novih moči) direktno pobija. Imamo pa tudi svobodno voljo in s tem težo odločitve. Zavedati se moramo, da smo bili poklicani v življenje, da delamo dobro za vso skupnost!!! Nasprotna stran pa ni zmožna kreacije! (glej tudi novi družinski zakonik, za boljše razumevanje, kdo v resnici nam vlada) Hkrati pa Bog dopusti, da se pobijamo med seboj zaradi napuha pohlepa… s tem smo s svojo svobodno voljo izbrali stran in težo posledic. Žal.
  Spodaj je link, (3 kratki deli) ki pojasnuje zakaj niso američani udarili prvi in se skrivajo za nekimi človekoljubnimi “akcijami”.
  http://www.youtube.com/watch?v=97YkOWwUE2Y

 7. sivi pravi

  Ponarejen Kraševec se strinjam. V tem primeru, si bi zaslužil celo spoštovanje. Vsaj lobirati bi moral med svojima prijateljema Obamo in Gadafijem, da pride do dogoora in potom tega do svobode v Libiji in ne, da umirajo ljudje prez smisla, ki so želeli samo živeti človeka dostojno življenje.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen