V ZDA se začenja prodaja ipadov 2

0

Ameriški računalniški proizvajalec Apple bo danes v ZDA začel s prodajo nove, druge generacije tabličnega računalnika ipad. Z ipadom 2 namerava ohraniti vodilni delež na hitro rastočem trgu na dotik občutljivih tablic, ki se je razcvetel po lanski predstavitvi prvega ipada, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Spletna naročila ipadov 2 naj bi se glede na napoved že začela pred nekaj urami, v trgovinah v ZDA pa naj bi jih začeli prodajati pozno zvečer po srednjeevropskem času.

S 25. marcem naj bi ga nato začeli prodajati še v 26 drugih državah po svetu. Med temi bodo med drugim tudi Avstrija, Češka, Francija, Nemčija, Grčija, Velika Britanija, Madžarska, Italija, Poljska, Portugalska, Španija, Švedska in Švica.

Apple je lani v devetih mesecih prodaje od aprila do konca leta prodal 15 milijonov ipadov prve generacije, s čimer je ustvaril 10 milijard dolarjev prihodkov in dobesedno oživil povsem novo vrsto naprav s področja zabavne elektronike. Samo na prvi dan jih je prodal 300.000.

Po uspehu ipada so tako rekoč vsi pomembnejši proizvajalci na trg vstopili s svojimi lastnimi tabličnimi računalniki in si začeli rezati svoj kos pogače. Med najbolj uspešnimi je bil južnokorejski Samsung z galaxy tabom.

Apple je na to zdaj odgovoril z novim ipadom. Ta je za tretjino tanjši, skoraj 15 odstotkov lažji in hitrejši od svojega aprila lani uvedenega predhodnika. Poleg tega ima tudi vgrajeni kameri na sprednji in hrbtni strani, ki uporabnikom poleg fotografiranja in snemanja video posnetkov omogočata tudi video klice.

Po ocenah mednarodne analitske hiše Gartner naj bi letos po vsem svetu prodali 55 milijonov tabličnih računalnikov, pri čemer v analitski hiši Forrester napovedujejo, da bo ipad v ZDA ohranil najmanj 80-odstotni delež.

Apple pri ipadih uporablja svoj lasten operacijski sistem, kar med drugim pomeni, da ne podpirajo tehnologije za spletni video Adobe Flash. Tablice drugih proizvajalcev, na katerih prevladuje Googlov operacijski sistem Android, to tehnologijo podpirajo.

Vendar pa se Apple lahko po drugi strani pohvali z že 65.000 razvitimi aplikacijami za ipad, s čimer močno prekaša število aplikacij za tablice z Androidom. V prid ohranitvi vodilnega mesta ipada 2 gre tudi odločitev Appla, da ga ponudi po isti ceni kot prvi ipad, kar pomeni, da je cenejši od Samsungovega galaxy taba in Motorolinega xooma.

V ZDA bo od danes naprej na voljo iPad 2.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen