V Zagrebu danes spet obsedeno stanje: pričakuje se rekordno število protestnikov, hkrati pa bodo na ulicah tudi Bad Blue Boysi in Torcidovci

0

Protivladni protestniki na Hrvaškem so preko Facebooka za danes zvečer sklicali mirne shode v 15 hrvaških mestih, na katerih bodo vnovič zahtevali takojšen odstop vlade premierke Jadranke Kosor. Največ protestnikov pričakujejo v Zagrebu, v katerem bo danes tudi “napeta” nogometna tekma med Dinamom in Hajdukom iz Splita.

Hrvaška policija je napovedala, da bodo danes v Zagrebu namestili približno 2000 pripadnikov posebnih policijskih enot, ki bodo skrbeli za varnost državljanov glede na napovedane množične manifestacije. Protivladni protestniki namreč napovedujejo rekordno udeležbo, kar pomeni več kot 10.000 ljudi.

Protesti v Zagrebu so sicer doslej minili brez hujših incidentov. Le 26. februarja so se večinoma mlajši pripadniki radikalnih desničarskih navijaških nogometnih skupin spopadli s policijo. V spopadih je bilo več deset ranjenih, policija je prijela 30 ljudi. Večina naj bi bila policiji že znana zaradi sodelovanja v neredih na nogometnih tekmah.

Navijaški skupini Dinama in Hajduka, Bad Blue Boys (BBB) in Torcida, sta napovedali, da se današnjim protestom ne bosta organizirano priključili. A stadion Maksimir, kjer bo nogometna tekma, leži na poti protestnega shoda, če se bo ta kot doslej že večkrat odpravil iz središča mesta proti stanovanju premierke Kosorjeve.

Medtem ko na sami tekmi pričakujejo 20.000 obiskovalcev, med katerimi bo vsaj četrtina privržencev Hajduka, je več kot 1500 pripadnikov BBB napovedalo, da bodo tekmo spremljali na televizijskih zaslonih v kavarnah sredi mesta. Na lanskem derbiju v Zagrebu je prišlo do hudih spopadov tako med navijaškimi skupinami kot tudi med njimi in policisti.

Policisti sicer pravijo, da so pripravljeni poskrbeti za miren sobotni večer, a bodo morali obenem varnost zagotoviti še na več koncertnih prizoriščih, na katerih organizatorji danes prav tako pričakujejo več tisoč obiskovalcev. Hrvaški mediji so tako ocenili, da bo drevi na zagrebških ulicah tudi do 45.000 ljudi.

Protivladni protesti v ostalih hrvaških mestih medtem niso tako obiskani kot v Zagrebu, saj število protestnikov v vseh ostalih mestih ponavadi ni preseglo števila nezadovoljnih državljanov na ulicah prestolnice.

*slika je simbolična

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen