V stečaju HTC Dva prijavljenih za 248 milijonov evrov terjatev

0

V okviru stečajnega postopka podjetja HTC Dva, ki je služilo kot vzvod za financiranje menedžerskega prevzema Merkurja, je v roku sedem upnikov prijavilo terjatve v skupni višini 248,6 milijona evrov. Stečajni upravitelj Branko Đorđevič je priznal za 204,4 milijona evrov terjatev.

Terjatve so v roku, ki se je iztekel 4. februarja letos, prijavili družba Big Bang (573.000 evrov), Gorenjska banka (10,1 milijona evrov), Davčna uprava RS (15,4 milijona evrov), Probanka (1,6 milijona evrov in ločitveno pravico), Mestna občina Ljubljana (11.250 evrov), Merkur (203,5 milijona evrov) in Hypo Leasing (17,3 milijona evrov), je razvidno iz osnovnega seznama preizkušenih terjatev, danes objavljenega na spletnih straneh Agencije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).

Stečajni upravitelj je v celoti priznal terjatvi družbe Big Bang in Mestne občine Ljubljana. Glede terjatve Probanke se še ni izjasnil, sodišče pa mu je rok za to podaljšalo za mesec dni. Terjatev Gorenjske banke je pogojno priznana, Davčni upravi RS pa stečajni upravitelj prereka manjši del terjatve v višini 19.358 evrov.

Prav tako stečajni upravitelj prereka delu Merkurjeve terjatve v višini 15,3 milijona evrov, kolikor znaša nasprotna terjatev do Merkurja, prereka pa tudi skoraj celotni terjatvi družbe Hypo Leasing (17,1 milijona evrov), ker, kot navaja stečajni upravitelj, ni pravne podlage za njen obstoj.

V otvoritvenem poročilu, ki je prav tako danes objavljeno na spletnih straneh Ajpesa, Đorđevič ocenjuje, da bo stečajni postopek trajal najmanj od pet do šest let. Med drugim predvideva, da bo prišlo do vlaganja najmanj štirih izpodbojnih tožb v znesku več milijonov evrov, ki bodo trajale najmanj od štiri do pet let.

HTC Dva je zaradi zamujanja pri izpolnjevanju obveznosti v stečaju od 4. novembra lani, saj je vezan na insolvenčni postopek Merkurja. Podjetje nekdanjega predsednika uprave Merkurja Bineta Kordeža BK Kapital družbi HTC Dva dolguje 2,5 milijona evrov, Merfin pa skupaj 182,5 milijona evrov, vendar sta obe družbi insolventni.

HTC Dva je leta 2008 ustanovil Hypo Leasing. Sredi decembra 2009 je lastnik postal Merkur, ki je družbo nekaj dni zatem prodal Merfinu za 11,5 milijona evrov, Merfin pa je pol ure zatem družbo prodal naprej kupcu Factor za 20 milijonov evrov. HTC Dva, ki je družba za upravljanje z nepremičninami, ni imel nikdar zaposlenih in ob uvedbi stečaja tudi ni bil lastnik nobenega premoženja razen delnic Gorenjske banke in Kopitarne Sevnica.

V januarskem rednem poročilu je stečajni upravitelj HTC Dva ugotavljal vrsto spornih poslov, ki so bili v zadnjem letu opravljeni z Merfinom, Merkurjem in Factor Leasingom. Posli so lahko predmet proučevanja morebitnega odškodovanja in finančnega izčrpavanja.

Podjetje nekdanjega predsednika uprave Merkurja Bineta Kordeža BK Kapital družbi HTC Dva dolguje 2,5 milijona evrov.

Foto: arhiv Demokracije

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen