Svetovni gospodarski forum: Turizem počasi okreva, v turizmu najboljša Švica

0

Gospodarska kriza je turizem močno prizadela. Ta panoga je bila zato soočena s številnimi ovirami, zdaj pa po najtežjem obdobju v zadnjih desetletjih vendarle počasi okreva, navaja danes objavljena raziskava Svetovnega gospodarskega foruma. Dodaja še, da je na vrhu seznama držav z najbolj hitro razvijajočo se turistično industrijo Švica.

Švica, ki je bogata s kulturnimi in naravnimi viri, je na vrhu seznama že pet let oz. vse od začetka izvajanja omenjene raziskave. Glede na svojo velikost ima namreč ogromno naravnih znamenitosti in impresivno število primerov kulturne svetovne dediščine, raziskavo Svetovnega gospodarskega foruma povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Švici na seznamu sledi Nemčija, ki je lani zasedala tretje mesto. Tej državi je preskok uspel na račun naravnih lepot, dobre infrastrukture ter obilice mednarodnih sejmov in razstav.

Na tretjem mestu se je znašla Francija, ki je s “stopničk” izrinila Avstrijo. Po oceni Svetovnega gospodarskega foruma si je Francija tretje mesto zaslužila tudi zaradi trenutne francoske politike. Ta je namreč turizem uvrstila visoko na prioritetno lestvico.

Franciji sledita Avstrija in Švedska, na šestem mestu pa so ZDA. Med deseterico najbolj razvitih turističnih držav se je znašla tudi ena azijska država, in sicer Singapur. Med podsaharskimi afriškimi državami se je najvišje uvrstil Mauritius. Zasedel je 53. mesto, potem ko je lani pristal 13 mest višje.

Svetovni gospodarski forum je v raziskavi obravnaval 139 držav.

Poročilo, ki ga je forum pripravil s pomočjo ključnih nacionalnih turističnih predstavnikov, ugotavlja še, da imajo nacionalna gospodarstva, ki vlagajo v turizem, od tega veliko korist, da pa se na nacionalnih ravneh še naprej pojavljajo številne prepreke, ki zavirajo razvoj te panoge.

Švica: poleg sira in čokolade, tudi turizem tej državi pomaga do njene mednarodne razpoznavnosti. 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen