Subway prehitel verigo McDonald’s po številu restavracij

0

Ameriška veriga restavracij s sendviči Subway je v letu 2010 uspela prehiteti prav tako ameriško verigo restavracij s hamburgerji McDonald’s in tako postala vodilna veriga restavracij s hitro prehrano na svetu, je poročala ameriška tiskovna agencija AP.

Subway je po številu restavracij samo v ZDA prehitel družbo McDonald’s že leta 2002, zdaj pa jo je prehitel še na globalni ravni. Konec lanskega leta je namreč po vsem svetu imel 33.749 restavracij, McDonald’s pa 32.737.

V Subwayu svoj uspeh deloma pripisujejo tudi zanašanju na franšizni model poslovanja oziroma dejstvu, da je odpiranje in upravljanje manjših, franšiznih lokalov cenejše in lažje kot v primeru verige lastnih restavracij.

Poleg tega so v podjetju, ki se je močno posvetil širjenju na tujih trgih, veliko pozornosti namenili nadzoru stroškov, trženju in oglaševanju.

V McDonald’su na novico o izgubi vodilnega mesta odgovarjajo, da se raje kot samo na velikost verige osredotočajo tudi na njeno kakovost.

Leta 1955 nastali McDonald’s, ki gradi na mešanici franšiznih lastnih restavracij, sicer ostaja vodilni po ustvarjenih prihodkih. V zadnjem poslovnem letu je ustvaril 24 milijard dolarjev prihodkov.

Leta 1965 ustanovljeni Subway, ki je v lasti zasebne družbe Doctor’s Associates in javno ne objavlja finančnih rezultatov, pa je po navedbah ameriškega časnika Wall Street Journal zabeležil 15,2 milijarde dolarjev prihodkov.

Prav tako ameriška veriga restavracij s hitro prehrano Burger King, ki bo v teh dneh odprla svojo prvo restavracijo v Sloveniji, je medtem v preteklem poslovnem letu ustvarila 2,5 milijarde evrov prihodkov in skupno po vsem svetu imela preko 12.100 restavracij.

Subway ima po vsem svetu že 33.749 restavracij.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen