SDS in SNS tokrat družno pozivata vladno koalicijo: “Streznite se!”

3

Poslanci opozicijskih SDS in SNS so na vlado in vladno koalicijo naslovili poziv k ponovni vzpostavitvi socialnega in političnega dialoga. “Streznite se,” vlado in vladno koalicijo pozivajo že v naslovu, v nadaljevanju pa kritično povzemajo, kakšna je bilanca vladanja sedanje vlade in koalicije slabo leto in pol pred koncem mandata.

Slovenija je iz vodilne države članice EU po hitrosti razvoja padla na njeno začelje, so zapisali poslanci SDS in SNS. Opozarjajo na povečanje državnega dolga iz šestih na 13 milijard evrov ter števila brezposelnih iz 60.000 na 120.000.

Tudi bančni sektor po njihovih navedbah ne deluje zadovoljivo, plačilna nedisciplina je dosegla dramatične razsežnosti, število insolventnih podjetij pa je doseglo “zgodovinski rekord”.

“Namesto hitrih in učinkovitih ukrepov za pospešitev gospodarske rasti in ustvarjanje novih delovnih mest po nujnem ali hitrem postopku sprejemate in pripravljate razne klientelistične in ideološke akte, od ureditve odvetniških tarif do zakona o RTV in zakona o zapiranju arhivov,” vladi in koaliciji očitajo opozicijski poslanci.

Pri tem opozarjajo, da so vse tri opozicijske stranke v tem mandatu predlagale nekaj sto konkretnih protikriznih ukrepov, ki so bili zavrnjeni. Z dveletno zamudo pa sedaj vlada razpravlja o enakih rešitvah, ki pa bodo zaradi spremenjenih pogojev in poglobljene krize imele bistveno manjše učinke.

Vladajoči ekipi očitajo tudi, da je popolnoma razvrednotila socialni dialog in da dolgoročno pomembne odločitve sprejema brez usklajevanja s socialnimi partnerji ter brez iskanja potrebnega soglasja med generacijami.

Po njihovih navedbah popolnoma ignorira upokojensko generacijo, ki jo sedanja vlada obravnava kot nepotreben strošek. Enak odnos pa ima do mladih generacij, ki jih pospešeno zadolžuje, hkrati pa z neustrezno politiko uničuje delovna mesta, ki bi jim omogočila delo in dostojno življenje.

Poslanci SDS in SNS še ocenjujejo, da vlada in vladna koalicija nadaljujeta politiko “pogubne centralizacije” države, ki še povečuje razvojne razkorake med razvitimi in nerazvitimi regijami v Sloveniji. Posledično pa je tudi breme brezposelnosti zelo neenakomerno porazdeljeno po državi.

Popolnoma pa so vladajoči po njihovem degradirali tudi politični dialog v državi. “V tem mandatu ste pojedli obljubo o nadaljevanju razvojnega partnerstva in brez posvetovanja z opozicijo podpisali arbitražni sporazum s sosednjo državo,” so zapisali in opozorili še na “brezobzirno” kršenje ustave in poslovnika DZ.

“Streznite se. Poglejte se v ogledalo in se vprašajte, ali je to, kar počnete, res razvojna prioriteta Slovenije? Je to res skrb za blaginjo državljank in državljanov,” sprašujejo vlado in koalicijo opozicijski poslanci. Poudarjajo, da bo breme, ki ga s takšno politiko prelagajo na naslednje mandate, zgrmelo na vse in za daljši čas pod sabo pokopalo ustavne določbe o pravni in socialni državi.

Kot so pojasnili, naslavljajo ta poziv na vlado in vladno koalicijo “kot zadnji apel k streznitvi”, k ponovni vzpostavitvi socialnega in političnega dialoga v Sloveniji.

“Pričakujemo razumen odziv, sicer nam ne bo preostalo nič drugega, kot da izsilimo predčasne volitve ter tako skrajšamo agonijo propadanja ter zavarujemo našo gospodarsko in socialno prihodnost,” so poslanci SDS in SNS še zapisali v poziv, ki so mu priložili tudi svoje podpise.

V takšni postavi je aktualna vladna ekipa začela s svojim delom leta 2008. V samo dveh letih in pol se je zamenjalo kar nekaj ministrov, pa tudi začetni generalni sekretar se je poslovil. Za preostalo poldrugo leto mandata jim opozicija kliče: “Streznite se!”  

Foto: arhiv Politikis

Št. komentarjev: 3
  1. Ponarejen Kraševec pravi

    Od vseh teh na sliki je samo eden, ki ima hrbtenico: Lahovnik. Vsi ostali pa so, kot bi rekel naš presvitli Turk (ki je tudi na sliki) samo drugorazredni klovni.

  2. niko pravi

    Prepozno je za streznitev,čas je za prevzem odgovornosti in odstop.

  3. […] Prav tako verjetno ni naključje, da so se negativni medijski pritiski na Jelinčiča začeli povečevati v času, ko so poslanci opozicijskih SDS in SNS na vlado in vladno koalicijo naslovili poziv k ponovni vzpostavitvi socialnega in političnega dialoga s pomenljivim naslovom ”Streznite se”. […]

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen