Regionalne volitve pomemben preizkus za Putinovo Enotno Rusijo, v Čukotki bo kandidiral tudi milijarder Abramovič

0

V Rusiji danes potekajo regionalne volitve, ki pomenijo uvod v volilno obdobje pred decembrskimi parlamentarnimi in predsedniškimi volitvami prihodnje leto. Opozicija je premieru Vladimirju Putinu in njegovi stranki Enotna Rusija očitala umazano volilno kampanjo in izvajanje pritiska, da bi onemogočila opozicijo in s tem poštene volitve.

Volivci v 12 ruskih regijah volijo 20.452 predstavnikov v tamkajšnjih zakonodajnih telesih. Volitve pomenijo preizkus za vladajočo Enotno Rusijo in njenega predsednika Putina pred parlamentarnimi volitvami 4. decembra, pa tudi pred predsedniškimi leta 2012, na katerih bi se za najvišji položaj v državi lahko znova potegoval Putin.

Volilna kampanja je bila po mnenju opozicije vse prej kot poštena, zato tudi volitve ne bodo svobodne in poštene, saj je bil številnim opozicijskim strankam onemogočen dostop do državnih medijev. Opozicijska stranka Jabloko je med drugim poročala, da je volilna komisija zavrnila 45 odstotkov njihovih kandidatov, a manj kot odstotek kandidatov iz Enotne Rusije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nasprotniki Kremlja se tudi bojijo množičnih volilnih poneverb. Poslanec liberalnih demokratov je, ne da bi pri tem neposredno uperil prst v Enotno Rusijo, neznane storilce obtožil, da so v volilni kampanji zlorabili simbol njegove stranke za lažne letake in podatke za material za kampanjo.

Putinova stranka na volitvah pričakuje visoko zmago v vseh volilnih okrožjih. Javnomnenjske raziskave so pokazale, da bi lahko stranka prejela 49 odstotkov glasov podpore, komunisti osem odstotkov, liberalni demokrati pa lahko računajo na pet odstotkov.

Poznavalci sicer pričakujejo, da bo Enotna Rusija prejela zgolj 35 odstotkov glasov oziroma precej manj kot na zadnjih regionalnih volitvah oktobra lani. Vse več ljudi namreč izgublja zaupanje v prihodnost, številni Rusi pa se pritožujejo tudi nad naraščajočimi življenjskimi stroški ter nad nizkimi plačami in pokojninami.

Med skoraj 50.000 kandidati kroži tudi nekaj znanih imen. Milijarder Roman Abramovič, sicer lastnik angleškega nogometnega kluba Chelsea, bo kandidiral v okrožju Čukotka na ruskem Daljnem vzhodu, kjer je pred leti že bil guverner.

Bo veliki politični medved tudi na tokratnih regionalnih volitvah “pojedel” svoje manjše politične tekmece?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen