Razkrito poročilo: Jelko Kacin in njegovi nakupi orožja so bili v DZ dve leti nazaj ocenjeni kot neracionalni in nepravilni!

13

Največja opozicijska stranka SDS je včeraj na svoji spletni strani objavila končno poročilo preiskovalne komisije iz leta 2008, ki dokazuje, da je nekdanji minister za obrambo in vidni član Kresalove LDS Jelko Kacin kršil številne proračunske parametre, ob tem, da se politična odgovornost posameznih nosilcev političnih funkcij v zvezi s predmetom preiskave vse do danes še ni ugotavljala.

 Sporočilo za javnost SDS objavljamo v celoti.

Državni zbor o nakupih Jelka Kacina: v številnih primerih je šlo za neracionalno trošenje javnih državnih sredstev.

Nekdanji minister za obrambo in vidni član Kresalove LDS Jelko Kacin je kupoval zastarelo orožje v Izraelu, ki je potem na poligonu delalo invalide iz slovenskih vojakov in med njimi tudi sejalo smrt ter zapravljal denar z obnovami predpotopnih tankov T-55. Njegovo rustikalno ograjo izpred bivše ljubljanske vojašnice pa si lahko ogleda vsak kranjčan pred njegovo hišo. Vse to skupaj je bil razlog, da ga je njegov lastni predsednik gledal v vladi samo dve leti.

G. Kacin je očitno pozabil, da je bila v Državnem zboru Republike Slovenije dne 6. junija 2007 ustanovljena Preiskovalna komisija za ugotovitev politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij, ki so sodelovali pri pripravi in izvedbi nakupa lahkih oklepnih kolesnih vozil 6×6, vladnega letala, havbic 155 mm, sistema za upravljanje ognja (ACCS), letal Pilatus in obnove tankov T55-S, financiranih v okviru temeljnih razvojnih programov obrambnih sil Republike Slovenije v letih 1994 do 2007, zaradi suma, da so bili »posli politično dogovorjeni, vodeni netransparentno in da so negospodarni, ter zaradi suma o prisotnosti klientelizma in korupcije, in za ugotovitev suma o odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri razorožitvi nekdanje teritorialne obrambe«. Komisija je uspešno opravila svoje delo in državnemu zboru predložila končno poročilo z ugotovitvami. Državni zbor je 15. julija 2008 sprejel poročilo in ugotovil:

– da pri nakupih, ki so bili predmet preiskave, niso bila v zadostni meri spoštovana načela gospodarnosti, koristi za državo, učinkovitosti, uporabnosti in racionalnega ravnanja z javnimi sredstvi ter da je šlo v številnih primerih za neracionalno trošenje javnih državnih sredstev;
– da je bila politična odgovornost posameznih nosilcev političnih funkcij v zvezi s predmetom preiskave velika, nikoli pa se ni ugotavljala, saj so prej odstopili oziroma bili zamenjani in ne zasedajo več pomembnejših političnih funkcij;
– da po nepravilnostih in negospodarnosti izrazito izstopata nakup lahkih oklepnih kolesnih vozil 6 x 6 v povezavi s prodajo podjetja Sistemska tehnika v letu 2003 družbi Viator&Vektor in oddaja v leasing vladnega letala Falcon, kjer dosedanje ugotovitve kažejo na to, da ne gre samo za politične povezave takratnih glavnih akterjev, vidnih članov LDS (mag. Anton Rop, takratni predsednik vlade in Zdenko Pavček, skupina Viator & Vektor) in negospodarnost ter politično korupcijo, pač pa za sum nezakonitosti pri izvedbi teh poslov, zato Državni zbor od pristojnih organov pričakuje, da bodo v teh zadevah uvedli ustrezno preiskavo.

Celotno končno poročilo si lahko preberete  tukajporocilo

Št. komentarjev: 13
 1. Rado pravi

  Dve stvari je treba povedati Kacinu v bran.
  Takrat, ko je on kupoval orožje, še ni bilo Natove doktrine.
  Orožje se je izkazalo za neprimerno šele, ko smo stopili v Nato. – le ena nesreča na Počku pač ne more generalizirati stvari

  in

  Za Falkona sta v celoti kriva Drnovšek in Bohinc.
  Kacin tu ni bil odločujoč faktor!

 2. general pravi

  No, dejstvo je, da je Kacin na veliko hodil s Kučanom po Izraelu in kupoval staro sranje od orožja, sedaj pa s prstom kaže na Janšo. Gre za izredno nenačelnega in kot vidimo tudi zelo škodljivega človeka za slovensko državo in njene ljudi.

 3. modusvivendi pravi

  Ja, Rado to Kacinovo in Kučanovo zastarelo orožje je tudi razlog, da nas prvič niso sprejeli v Nato.
  Da, pa so bile konsekvence pri vojakih zaradi zanič orožja, je pa tako in tako razlog, da bi moral Kacin za ta nakup odgovarjati. Pa ni nikoli. Sedaj po 20ih letih pa pametuje in obtožuje Janšo. Takrat bi vložil ovadbe, ne pa da sedaj na pamet obtožuje, pa sploh ni videl papirjev.

 4. breza0 pravi

  Jao kot da Slovenija nima drugih problemov. Prav na bruhanje mi že gre od tega Janšata in stranke SDS, ki že od nastanka ne dela drugega, kot en sam konflikt med ljudmi. Pa naj že spokajo ti poslanci s svojimi predsedniki domov, rabimo mlade in perspektivne ljudi,ki bodo povlekli voz naprej in ne takih govnačev, ki kar naprej mendrajo v gnojnici . Kaj res ne dojamejo tega, da niso več zaželeni in to že nekaj časa. Janša bo splesnel v DZ toliko časa je že not pa še nekaj je takih a se mi ne da naštevat. Umaknite se in dajte možnost mlajšim, ki jih ne zanimajo arhivi ampak kako si bodo služili kruh in ustvarjali družino.

 5. Ponarejen Kraševec pravi

  breza, če boš bruhal, prosim ne tukaj. Pojdi in pokozlaj tvoje somišljenike – komuniste. Njim je vseeno.

 6. Matija pravi

  Kacin sedaj lahko pametuje iz Bruslja, ko ima plačo 10 kovačev, leta 1994 pa je kot obrambni minister moral nekako preživeti, takrat je seveda vsaka izraelska provizija bila dobrodošla. Mar ne Kaco?

 7. Rado pravi

  Dejstvo je,
  da smo takrat, ko je Kacin še kupoval staro orozje, šele iskali svojo vojaško doktrino.
  Zato je zdaj za nazaj lahko biti pameten.

  Kacin, ali vsaj LDS sta od Izraela nedvomno dobila provizijo. Pri orožarskih poslih je to pravilo. Tudi Janša, ali vsaj SDS sta jo pri aferi Patria dobila.
  In Bavcar ter Jansa sta jo pri orozarskih poslih s Hrvati dobila.
  Nikoli v zgodovini ni bilo drugace.

 8. Gašper Blažič pravi

  Rado, kolikor je meni znano, je Kacin postal obrambni minister leta 1994 in to takoj po aferi Depala vas, ko so odstavili Janšo. Na položaju je ostal do konca leta 1996. V tem času se je Slovenija že začela pogovarjati o možni povezavi z zvezo Nato, kajti takšna pogajanja ponavadi trajajo dolgo časa. In že leta 1999 smo imeli možnost, da dobimo povabilo v Nato, vendar se to ni zgodilo – Češka, Madžarska in Poljska so bile povabljene, Slovenija pa ne. Nekaj več o kronologiji pa lahko najdeš na tem linku: http://www.mzz.gov.si/si/zunanja_politika/nato/kronologija_vkljucevanja_slovenije_v_nato/
  Zagotovo je tudi izraelsko orožje marsikaj pripomoglo k temu, da se je naš vstop v Nato precej zavlekel. Nesreča pa ni bila samo ena.
  In če si se spustil že glede ugibanja o provizijah pri trgovini z orožjem v zvezi s Patrio: posredniki firme Patria so hoteli “pod mizo” doseči, da bi bila Patria dobavitelj oklepnikov. Vendar niso upoštevali, da se je v Sloveniji leta 2004 zamenjala vlada, bil je narejen mednarodni razpis, zmagala je Patria, ker je ponudila več od Sistemske tehnike. Slednja pa je prej poslovala z LDS brez razpisov. Seveda pa so oboji zagnali vik in krik, ker ni bil izbran “pravi”, zato so tudi zakuhali afero. Pa ne bom trdil, da je Patria “nedolžna” glede na to, kako so njeni zastopniki mešetarili. Hočem pa reči, da razloga za to, da bi komu dajali podkupnino, kot je trdil Berglund, ni bilo prav NOBENEGA.
  Sicer pa, preberi si knjigo Dejana Kaloha “Od partije do patrie”, pa ti bo vse jasno.

 9. Franc pravi

  Rado je spet bleknil neumnost.

  Po njegovo je torej zato, ker niso veljali Nato standardi, lahko Kacin kupoval zanič orožje – torej metal denar stran.

  Je pa dejstvo, da je bil tudi to razlog, da že leta 1996 nismo bili sprejeti v Nato.

  Da ne govorimo o tem, da kar nekaj natolcuje o provizijah. Pri Kacinu je že tako, kajti očitno je, da je kupoval zanič orožje, drugje pa ne.

 10. Rado pravi

  Gašper Blažič,

  v svoji zadnji repliki implicite trdiš, da so Finci butasti. Da so podkupovali napacne.
  Da niso vedeli kdo je na oblasti in koga je treba podkupiti. Da so podkupovali clane prejsnje vlade?????????????

  LDS je nedvomno 2002 / 2004 participirala od Sistemske tehnike, pa od Mirage.
  SDS je participirala od klime Petek, od Patrie.

  Vsaka elita si najde svoj vir /izgleda, da si je Pahorjeva elita izbrala teš 6/

  Dejstvo je, da je Patria namenila za provizije 21 milijonov evrov.
  Potrjeno je, da je 7 milijonov evrov ze odslo iz Finske.
  Za okoli 2 milijona evrov je ze znano kje so pristali.
  Dokler ne bo znano kje je plasiranih se preostalih 5 milijonov evrov, nihce od prejsnje vlade se ne more biti opran suma!!!!!!!!!!
  / po definiciji pa so objektivno najbolj na sumu odlocujoci faktorji v prejsnji vladi – premier, obrambni minister, vojasko vodstvo /

  / Sicer pa, preberi si knjigo Dejana Kaloha “Od partije do patrie”, pa ti bo vse jasno. /
  Dejan ni zapisal nic drugega, kar je Jansa ze nestetokrat povedal. Njegova pricevanja pa ze dolgo poznam . . .
  Ki me pa puscajo hladnega. So polna logicnih nesmislov.

 11. jožek pravi

  Gašper Blažič, pusti tepčka z od sovraštva do Janeza Janša spačenimi možgani. Rado ne razlikuje niti med provizijo in podkupnino!

  Provizija s katero opleta Rado je bila pogodbeno dogovorjena med Juretom Cekuto, ljubavnikom dr. Drnovška, in posrednikom Patrie, ter še z Walterjem Wolfom starim lobistom Drnovška in Ropa pri orožarskih poslih. Te provizije so bile v glavnem legalno in legitimno izplačane. Zato Rado raje utihni, če se nočeš s tem smešiti.

  Ko je JJ začel uresničevati Ropovo in Parlamentu potrjeno naročilo za 135 osemkolesnikov, vendar ni nič odločeval, temveč je za to skrbel Kahel, ki se še sedaj upravičeno norčuje iz bebavih tožilcev. Kahel je izvedel javni razpis in na koncu podpisal pogodbo z najboljšim ponudnikom, s Patrijo. Pri vsem tem oba plačana lobista nista imela popolnoma nič.

  Naj Rado še naprej premetava miljone za katere ve samo Cvikl, Rok Praprotnik itd.!

 12. Gašper Blažič pravi

  Vsekakor je zelo zanimivo dejstvo, da je bilo malo pred koncem mandata vlade podpisano pismo o nameri – šlo pa je za nekakšno pogodbo med Sistemsko tehniko in vlado za izdelavo osemkolesnika, ki takrat sploh še ni obstajal. Je pa zato odločitev, da se osemkolesnike nabavi, že obstajala. Sprejela jo je Ropova vlada, Janševa pa je to odločitev realizirala – na žalost LDSovih lobijev drugače, kot je bilo sprva mišljeno.
  Sicer pa, posredniki Patrie so skušali priti do slovenskih oblasti, to je dejstvo. Jure Cekuta je bil v prijateljski zvezi z Drnovškom. Janše začuda niso imeli “pokritega”. Na splošno pa je šlo tudi za del spopada na globalni ravni: koncern Patria je namreč eden od dveh glavnih proizvajalcev oklepnikov – drugi je ameriški General Dynamics, ki je imel “podružnico” v Avstriji (Steyr), od tod pa je potem sled vodila v Sistemsko tehniko, ki pa je bila lastniško povezana z LDS (Zdenko Pavček). Ker prej pač ni bilo razpisov, pač pa je vse potekalo na ravni klientele, je bilo razumljivo, da je bilo po izbiri “napačnega” ponudnika razočaranje strahotno. Protagonisti propadlega posla med državo in Sistemsko tehniko so takrat v navalu jeze povedali tudi kakšno besedo preveč o tem “propadlem” poslu, ki je bil tako rekoč že dobljen. Na koncu se je vse lepo “poklapalo”, da so lahko maščevanje za “ukraden” posel stresli proti Janši in za to uporabili “veliki pok s Finske”. Dokaza pa nobenega. Podobno kot pri razvpitem Tomuliču, ki je še manj verodostojen kot Berglund.

 13. mudo moreno pravi

  Poleg vseh frikovskih hobijev krasi Kacina tudi ljubezen do starega železja. Zato zbira vse po vrsti, od šraufov in matic, ki odletijo z avtomobilov, do avstroogrskih ograj in židovskih šrot kanonov. Ko je predstavnica kosher nostra mafije Phillys Kaminsky Kacinu ponudila deal, so se mu kar oči zasvetile. Ko mu je pa baba povedala, da gre za na Palestincih dobro preizkušeno orožje, je bil posel sklenjen.
  No in poleg krvavih topov smo pa za nagrado kasiral še to, da ima Izrael na Ljubljano usmerjene jedrske konice.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen