Prihaja upravljanje prenosnika z očmi

0

Švedsko podjetje Tobii je razvilo tehnologijo za sledenje gibanju oči in na mednarodnem računalniškem sejmu Cebit v nemškem Hannovru predstavilo prenosni računalnik, v katerega so vgradili to tehnologijo in tako uporabniku omogočili, da ga upravlja tudi z očmi.

To naj bi bil po zagotovilih omenjenega podjetja prvi tovrsten prenosni računalnik na svetu, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Tehnologija omogoča sledenje gibanju očes uporabnika in slednjemu posledično omogoča odpiranje datotek in druga opravila s pomočjo pogleda.

V primeru, da uporabnik ne gleda več v zaslon, pa tehnologija v luči varčevanja z energijo in varovanja okolja samodejno zaslon preklopi v varčni način. Čim uporabnik znova pogleda na zaslon, se ta znova preklopi v delovni način.

Prenosnik, v katerega so vgradili tehnologijo, je le prototip, a v podjetju dodajajo, da bi se komercialni prenosniki s to tehnologijo lahko znašli v trgovinah že čez nekaj let, če bi se proizvajalci računalnikov odločili zanjo.

Podobna tehnologija se sicer že uporablja na nekaterih drugih področjih, denimo v rešitvah, ki v avtomobilih samodejno preverjajo, ali je voznik zaspan.

*Fotografija je simbolična

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen