Mobitel s prvo samooskrbno bazno postajo

0

Največji slovenski mobilni operater Mobitel je v svoje omrežje vklopil prvo samooskrbno bazno postajo v Sloveniji. Ta za svoje delovanje uporablja sončno in vetrno energijo ter zagotavlja signal tudi na območju, kjer uporaba mobilnih storitev zaradi nedostopnosti energetske infrastrukture do sedaj ni bila možna.

Kot so danes sporočili iz Mobitela, gre za bazno postajo Podkraj, ki ji električno energijo za delovanje zagotavljata fotonapetostni generator in vetrni generator. Presežek pridobljene energije se shranjuje v baterijah in je na voljo, kadar ni ne sonca ne vetra, ter za ta čas omogoča nemoteno delovanje postaje.

S tem je Mobitel zagotovil uporabo mobilnih storitev tudi na območju, kjer zaradi pomanjkanja omrežne infrastrukture to do sedaj ni bilo možno.

Samooskrbna bazna postaja predstavlja tudi pomembno novost na področju razvoja mobilnih omrežij, saj so z učinkovito izrabo alternativnih energetskih virov odprte nove možnosti načrtovanja omrežja, neodvisno od obstoječe energetske infrastrukture.

Tako lahko energetsko varčne, okolju prijazne in samozadostne postaje uspešno dopolnjujejo omrežje ter na ta način zagotovijo večjo energetsko učinkovitost in boljšo pokritost s signalom težje dostopnih območij. Načrti za nadaljnje nadgradnje omrežja v tej smeri že potekajo, še pravijo v Mobitelu.

*Fotografija je simbolična

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen