Mineva osem let od atentata na srbskega premiera Zorana Đinđića

1

V Beogradu se je na tisoče državljanov danes udeležilo pohoda v spomin na pokojnega srbskega premiera Zorana Đinđića, ki je bil ubit v atentatu na današnji dan pred osmimi leti. Člani njegove družine, kot tudi najvišji politični predstavniki Srbije pa so na njegovem grobu položili vence in prižgali sveče.

Današnjega Pohoda za Zorana v središču Beograda, ki ga je organizirala Liberalno-demokratska stranka (LDP), se je po ocenah policije udeležilo več kot 10.000 ljudi, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Udeleženci pohoda so se namenili proti poslopju srbske vlade, kjer bodo položili venec pred spominsko ploščo na kraju, kjer je bil Đinđić umorjen. Od tam pa se bodo namenili do osrednjega beograjskega pokopališča, kjer bodo položili cvetje in vence na Đinđićev grob.

Člani Đinđićeve družine, med njimi soproga Ružica in sin Luka, predsednik Srbije Boris Tadić ter ministri vlade premiera Mirka Cvetkovića kot tudi najvišji predstavniki Đinđićeve Demokratske stranke (DS) so danes že položili vence in prižgali sveče na grobu pokojnega premiera in se poklonili spominu nanj.

Venec na Đinđićev grob je položil tudi princ Aleksander Karađorđević, na pokopališču pa se vije dolga vrsta ljudi, ki se prav tako želijo pokloniti spominu na prvega demokratično izvoljenega srbskega premiera, s katerim se je v Srbiji začel proces demokratizacije ter korenitih družbenih in socialnih sprememb.

Zoran Đinđić, ki je postal premier leta 2000, je bil ubit 12. marca 2003 pred poslopjem srbske vlade. Njegovi morilci, ki so pripadali beograjski mafijski skupini Zemunski klan in razvpitim posebnim policijskim enotam Rdeče baretke, so bili leta 2007 obsojeni na skupno 378 let zapora. Ozadje atentata sicer ni bilo nikoli razjasnjeno.

Zoran Đinđić: 1952-2003: danes se je v Beogradu na tisoče državljanov udeležilo pohoda v spomin na pokojnega srbskega premiera.

Število komentarjev: 1
  1. Caetano pravi

    Maščevanje srbske različice udbomafije nad politikom, ki je bil demokratično usmerjen.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen