Javno mnenje: SDS medijsko atakiranje pustilo le manjšo prakso, a pri podpori ljudstva še vedno trdno v sedlu

11

Delova marčevska anketa, ki jo je pripavlja njihova hišna agencija Delo Stik, je pokazala naslednjo sliko: SDS (21,4%), potem dolgo nič, potem pa sledijo na drugem mestu SD, za katero se je izreklo 11,9 odstotka anketiranih. Tretja stranka je Desus z 9,5 odstotka glasov. Sledi SLS, za katero bi glasovalo 5,9 odstotka vprašanih, nato SNS s 4,8 odstotka glasov, na koncu pa so LDS s 3,7 odstotka, Zares s 3,5 odstotka in zunajparlamentarna Nova Slovenija – NSi s 3,2 odstotka glasov. Ugotovimo lahko, da je največja opozicijska stranka še vedno trdno v sedlu, ljudstvo pa v veliki meri ni nasedlo starim obtožbam iz nikoli dokazane gotovinske trgovine z orožjem.

Večinska negativna ocena Pahorjeve vlade pa je naravnost zaskrbljujoča. Vlada je za svoje delo v zadnjem mesecu dni namreč dobila najslabšo oceno, odkar jo v Delovi anketi merijo. Oceno zelo pozitivno ji je dalo pol odstotka vprašanih, oceno pozitivno 18,1 odstotka, oceno srednje šest odstotkov, negativno 46,2 odstotka in zelo negativno 27,4 odstotka. Na lestvici od 1 do 5 (od zelo negativno do zelo pozitivno) to prinese srednjo oceno 2,17. Drugače povedano: negativno oceno (seštevek odgovorov negativno in zelo negativno) je dalo 73,6 odstotka, torej skoraj tri četrtine vprašanih. Enako velja za oceno dela parlamenta, ki je tudi najslabša doslej in je skoraj enaka oceni za delo vlade: 2,18. Tudi delo parlamenta je slabe tri četrtine vprašanih ocenilo negativno.

SDS ostaja najmočnejša politična stranka v Sloveniji, čeprav sta bila skupaj z njenim predsednikom Janezom Janšo v zadnjem mesecu deležna pravega političnega in medijskega pogroma, ki je prihajal iz leve provinience.

Foto: arhiv Politikis

Št. komentarjev: 11
 1. Beni pravi

  Logično je, da vodi najkredibilnejša in najsposobnejša stranka – SDS. Samo tako dalje in ne uide nam 40% na volitvah.

 2. ABC pravi

  Težko je biti v dobri kondiciji sredi tako obsežnega in krutega progroma. Podobno neusmiljeno nasilje je bilo med vono in po njej. Borba za oblast (ne za domovino!) je vedno kruta in zločinska. To kažejo ostanki komunistično-udbovskega režima oziroma otroci revolucije, ki jim diši le oblast ne pa delo in skrb za državo. Vsi, ki imate možnost – pišite in na osnovi dejstev prikazujte čim bolj realno stanje, ki pa je katastrofično. Kocke bodo padale aprila in maja.

 3. Ljudina pravi

  Komunisti pišite se v rit.

  SALVE

 4. Misha pravi

  A lahko spremenite naslov, ker praksa in praska se zelo zelo razlikujeta…..

 5. Rado pravi

  “To kažejo ostanki komunistično-udbovskega režima oziroma otroci revolucije”

  ABC, torej vas Bučar leta 1990 ni prepričal, ko je razglasil konec državljanske vojne?
  Trdim, da pravtakšen besednjak naravnost kliče simpatizerje NOB, komunistov in podobnih h protiukrepom.

  Vam povem zakaj ste fasali Titovo ulico v Ljubljani in odlikovanje Ertlu?
  Zaradi tega, ker je opozicija ob odkritju Hude jame izkoristila priložnost in z vsemi sredstvi napadla domnevne ideološke naslednike povojnih pobojev. Kakor tudi zaradi napada na Türka, ki je bil ob času Hude jame zgolj retorično nespreten.

  Kdor seje veter, Ive A. Stanič, ta žanje vihar!

 6. Demos pravi

  Rado, problem je v tem, da udba (oz. tisto, kar je še ostalo od nje) dejansko nikoli ni nehala s (hladno) državljansko vojno proti “razrednim sovražnikom”. In sedaj naj bi bila druga stran kriva? Svašta, kaj vse se nekateri spomnijo. Se pravi, storilec je v resnici žrtev, žrtve pa so storilci. Navsezadnje bodo pa še mrtvi v Hudi jami krivi, ker so svoje rablje zapeljali v greh….

 7. […] Ustavni sodniki so včeraj javnosti sporočili, da so zavrnili zahtevo DZ, naj ustavno sodišče odloči, ali bi z odložitvijo uveljavitve ali zaradi zavrnitve zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju na referendumu lahko nastale protiustavne posledice (več na Politikis TV). To pa je seveda bolj kot ne, eden izmed zadnjih žebljev v premiersko krsto aktualnega premiera Boruta Pahorja, ki je na začetku mandata obljubljal številne (pozitivne) reforme, ki pa se potem niso nikoli zgodile, ali so ostale samo na njegovem semaforju, ali pa jih je ljudstvo povsem izžvižgalo. Takšno vladanje seveda primerno zaznavajo tudi javnomnenjske raziskave; po zadnji Delovi anketi je Pahor dosegel novo dno – negativno oceno je aktualni vladi izreko kar 73,6% sodelujočih v anketi! […]

 8. oton pravi

  In potem, ko so takole z aferami sesuvali JJ in SDS, jim je minimalno padla popularnost. Oni Miheljak pa zapiše: trend je očiten.

 9. Rado pravi

  Demos,
  leta 1990 smo dobili Demos in prvi notranji minister Bavčar je upokojil vse udbovce. Poznam enega – pri 37 -ih je šel v penzijo. Se mu je smejalo.

  Od takrat dalje imamo demokracijo in U(prava) D(ržavne) B(bezbednosti) je postala nepotrebna. Agentje so ostali brez naročnika (država) in brez plačnika (država). Po definiciji tudi ni bilo več kaj braniti, saj avantgardistične partije ni bilo več.

  Od takrat dalje, pa vse do danes, je tki. udba le še orodje v rokah desnice, s katerimi draži levico.

  Danes v vohunstvu vlada demokracija. Desnico zanima, kaj se menijo v levem taboru. /kar poglej kako Politikis išče mandatarja levici/ In levico zanima s čim neku jo bo spet presenetil Janša. Oboje je povsem legitimno.
  Na koncu tako vsi gredo pred volilce, ki odločijo.

  Desnica je tista, ki stalno pogreva stare stvari. Spomni se, da smo vse domobranske žrtve, ki so pokopani v Hudi jami, tako že objokovali na začetku 90 let, ko smo tudi postavili monumentalen spomenik Teharskim žrtvam. In le-te so tudi pokopane v Hudi jami. Desnica je še enkrat izkoristila najdbo za ponoven napad na današnjo levico, čeprav nihče od sedanjih politikov takrat še ni bil aktiven!

 10. Demos pravi

  Rado, če bi vsaj ena od strank levice obsodila komunizem in njegovo nasilje in če bi tudi parlament na deklerativni ravni obsodil prejšnji režim, bi se danes že drugače pogovarjali. Tako pa je vse skupaj zavito v nekakšen relativizem na eni strani ter v obsojanje na drugi.

 11. ribon pravi

  V četrtkovem Vročem stolu z Janezom Janšo in intervju z g. Mikušem je zadnjim orožarskim akterjem jasno povedal čigavi prsti so bili v Mariborskih zabojnikih. In vse tiho je bilo!!Pritlehnost, sprevrženost predvsem pa pokvarjenost ne pozna meja kalibrov ala tov. iz Murgel, Mogetovega akviziterja in udeleženci “zastrtih” pogledov Slovenije. Jasno mi je tudi, zakaj sta Traven in Slak obdržala oddajo??. Pregovor pravi: nobena stvar ni tako slaba, da ne bi bila za nekaj dobra????

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen