Janez Stanovnik zaradi dvoevrskega kovanca s čudnimi izjavami spet deli narod, v Mladi Sloveniji pa mu očitajo, da je lažnivec!

33

Z upodobitvijo Franca Rozmana – Staneta na kovancu za dva evra bo slava slovenskega odpora proti okupatorju obšla Evropo in svet, je na prireditvi ob 100. obletnici rojstva tega poveljnika v Spodnjih Pirničah poudaril predsednik Zveze borcev za vrednote NOB Janez Stanovnik.

Spomnimo: Banka Slovenije meni, da je Franc Rozman – Stane osebnost večjega pomena za Slovenijo, zato je pred kratkim izdala kovanec z njegovo podobo. Edvard Kardelj pa ga je že leta 1942 označil za zločinca. Za ene je narodni heroj, za druge pa vojni zločinec.

A dogaja se, da se tak dogodek, torej upodobitev na kovancu, “pospremi z blatom in klevetami,” je dejal Stanovnik. Kot je nadaljeval, “se nekdanji zapriseženci Hitlerju v želji, da bi izbrisali sledi narodnega izdajstva, poslužujejo laži in klevete”. Banka Slovenije je namreč ob 100-letnici rojstva Franca Rozmana – Staneta izdala 12.000 spominskih kovancev za dva evra, kar je že sprožilo nekatera negodovanja.

Stanovnik je v govoru na prireditvi, ki so se je med drugim udeležili tudi nekdanji predsednik republike Milan Kučan, minister za šolstvo in šport Igor Lukšič ter načelnik Generalštaba Slovenske vojske Alojz Šteiner, izpostavil, da “komandant Stane” ni bil le poveljnik, temveč tudi tvorec Slovenske vojske. Izpostavil je njegove strateške in bojevniške sposobnosti ter čut tovarištva do soborcev, pri katerih je zbujal veliko zaupanja. Za Stanovnika je bil Rozman tudi državnik, ki je vedel, da je vojska hrbtenica države.

Župan Medvod Stanislav Žagar pa je dejal, da je Franc Rozman Stane za zgodovino Slovenije pomembna osebnost, “a žal ne za vse enako”. Prepričan je, da moramo za samostojnost Slovenije biti hvaležni tudi Rozmanu, ki je dokazal, da se je za ideale vredno boriti.

V Mladi Sloveniji pa odgovarjajo, da Stanovnik “laže in potvarja zgodovinska dejstva”. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je Slovenija z upodobitvijo Franca Rozmana – Staneta na dvoevrskih kovancih Evropi in svetu predvsem pokazala, da ni opravila z zločinskih komunističnim režimom. Po njihovem mnenju Milan Kučan in Janez Stanovnik živita v preteklosti in simbolično ščitita zločinski režim, “čigar del sta bila tudi sama”. Prepričani so, da bi si slovenski narod veliko bolj zaslužil spominske kovance na temo 20. obletnice osamosvojitve Slovenije.

Zato menijo, da je upodobitev Franca Rozmana provokacija in žalitev za vse evropske narode, Slovenija pa bo toliko bolj zaznamovana kot država, “ki ima na spominskih kovancih peterokrako zvezdo in nekega komandanta”.

Na Sta so spisali še kratek življenjepis tega partizanskega komandanta.

Franc Rozman se je rodil 27. marca 1911 v Pirničah. Že v mladosti se je navduševal nad vojsko, vendar so ga pri prošnji za vpis v vojaško šolo zavrnili. Kmalu po izbruhu španske državljanske vojne je Rozman med prvimi jugoslovanskimi borci odšel v Španijo. Pridružil se je španski republikanski vojski, kjer je postal poveljnik bataljona Dimitrov v 15. mednarodni brigadi.

Po vrnitvi v domovino se je decembra leta 1941 pridružil slovenskim partizanom. Kmalu je postal vojaški inštruktor pri Glavnem poveljstvu slovenskih partizanskih čet. Njegova naloga je bila postaviti na noge štajerski partizanski bataljon. Spomladi 1942 je Franc Rozman postal poveljnik slovenske partizanske brigade, ustanovljene 5. aprila 1942 na Kremeniku na Dolenjskem, ki je štela več kot 300 borcev in je bila tedaj najmočnejša slovenska partizanska enota. 13. julija 1943 je postal poveljnik Glavnega štaba narodno osvobodilne vojske in ga vodil vse do svoje smrti.

Franc Rozman je 7. novembra 1944 v bolnišnici OF Kanižarica pri Črnomlju tragično umrl za posledicami poškodbe, ki jo je dobil med preskušanjem novega orožja. Nekaj dni po smrti so ga proglasili za narodnega heroja Jugoslavije. Pokopan je v grobnici narodnih herojev v Ljubljani. Komandant Stane, kakor so ga imenovali partizanski borci, velja za eno najpomembnejših oseb iz časov NOB. (sta/d.k.)

Št. komentarjev: 33
 1. Donko pravi

  Mladi Slovenije.
  Le kaksni tici so pa to?
  Morda kaksna podstranka?

 2. Donko pravi

  Le cemu bi Stanovnik spet nekaj delil?
  Saj ja ponavlja le to, kar borci trdijo ze 60 let!

 3. Glasovir pravi

  Našo deželo kontrolirajo izdajalci, katerih mentorji so zločinci.

 4. ribon pravi

  Ni dolgo časa nazaj, ko sem lahko prebral članek Romana Leljaka, kako je v Beograjskih arhivih našel dokumente iz leta 1942, ko Edvard Kardelj piše Titeku, da je Slovenski povelniški kader totalno nesposoben in naj pošlje nekoga, da stvari postavi na pravo mesto. Arso Jovanovič je prišel med te “junake”red delat. No leta 48 se je na sestanku sporekla Jugogeneralska smetana med sabo in je prišlo tako daleč, da je eden od prisotnih počil Jovanoviča. Njegovo truplo so skrivaj odpeljali na Jugoslovansko- Romunsko mejo in stem ljudem Jovanoviča prikazali kot Inforembiro izdajalca in ga na begu počedl. Točno take kozlarije zdaj zganja Stanovnik. Bljak!!!

 5. murenček pravi

  Pa zakaj je vsakemu, ki pride malo v leta in je dolga leta v politiki, glava povsem “okisana”. Oba z Milančkom sta že precej tečna z izjavami in svojo ideologijo. Njun čas je minil, pa naj brcata kolikor hočeta! Ej drugovi jel vam žao, jel vam žao, jel vam žao….ODLAZAK SE PRIMAKAO!

 6. Ponarejen Kraševec pravi

  Na Zahodu se bodo še kure smejale, ko bodo slišale, da je “komandant” 300 takozvanih vojakov dobil svoj kovanec. Saj so se že iz Brozovega Joža norca delali – napol pismen, pa maršal.
  Bravo Mlada Slovenija!!!

 7. Ponarejen Kraševec pravi

  Ta napihnjeni Stanovnika pa naj spoka, njegov čas je mimo. Kdo pa sploh še posluša tega dementnega starca?

 8. lučka pravi

  Naje se je njegova hči Stane vse svoje življenje vozila brez vozniškega dovoljenja, prvič je bila kaznovana za to šele v Sloveniji. Ali se motim, če posmmislim, da danes ponovno ne bi več bila kaznovana?

 9. tone pravi

  Stari prdec se je spet moral oglasiti in narediti reklamo za nov kovanec, za katerega pod Pahorjevo vladavino ne dobiš več niti kilograma kruha. Ampak to nima veze, samo, da te partizanske šeme še dalje parodirajo gor pa dol po Sloveniji.

 10. Franc pravi

  Še zadnji zagrizeni komunajzerji počasi umirajo. Bolj, ko se smrt bliža, bolj jih kljuje vest, bolj se sprašujejo, kaj, če je življenje po smrti in bodo kaznovani.

  Nekateri so zato na smrtni postelji poslali po duhovnika, nekateri pa poskušajo vsako misel zatreti v kali in opravičiti svoje zločine s tem, da naj bi se borili za nekaj dobrega.

 11. Jon pravi

  Dogajanje v Sloveniji vse bolj dobiva pravo barvo in prepoznaven vzorec.
  »Kdor nadzoruje preteklost, nadzoruje prihodnost. Kdor nadzoruje sedanjost, nadzoruje preteklost,« George Orwell.
  Če v tej misli presojamo današnji dan, nam postane jasno:

  zakaj je bil odlikovan Tomaž Ertl,
  zakaj bo Zvonko Fišer postal generalni državni tožilec,
  zakaj je Branko Masleša predsednik vrhovnega sodišča,
  zakaj predsednik republike za ustavnega sodnika predlaga nekoga, ki ni izvršil sodbe ustavnega sodišča,
  zakaj se o partizanih ne sme reči nič slabega ali kritičnega, ne da bi bil označen za klerofašista,
  zakaj imamo v Ljubljani spet Titovo cesto,
  zakaj nimamo biografije Edvarda Kardelja,
  zakaj so pravkar izdali kovanec za dva evra na katerem je podoba Franca Rozmana Staneta,
  zakaj se želja po pokopu umrlih takoj označi za »kopanje po kosteh«,
  zakaj lahko izgubiš zaposlitev vodje službe za vojna grobišča, ker si preveč prizadevaš za preiskavo novoodkritega množičnega grobišča,
  zakaj je potrebno že odprte arhive ponovno zapreti,
  zakaj nekateri obeleževanje 20 letnice slovenske samostojnosti imenujejo zaslugarsko prerivanje,
  zakaj so 20 letnici slovenske države »prilepili« 70 letnico OF-a,
  zakaj pomočnikom ravnateljev na strokovnem srečanju pred nekaj dnevi, namesto o slovenski samostojnosti, predavajo o ustanovitvi OF,
  zakaj le 9 % dijakov ve, kdo je vodil prvo osamosvojitveno vlado in zakaj do zdaj niti ena maturitetna naloga ni obravnavala teh prelomnih dogodkov,
  zakaj se nekatere opozicijske poslance z otroki vred, primerja z obsojenimi nacističnimi zločinci in zakaj zaradi tega dejanja ne odstopi predsednik društva novinarjev,

 12. EVROPA pravi

  JAZ GA NESPREJMEM, MI GA MORAJO NA BLAGAJNI ZAMENJATI, JE PA TREBA V EU – CENTRALNO BANKO JAVIT, DA DAJEJO “MORILCA” NA EVRSKI KOVANEC, SRAMOTA ZA TO RDEČO KOMUNAJZARSKO SLOVENIJO, BOLŠEVIKI SO PAČ BOLŠEVIKI, BREZ VSAKE ETIKE IN MORALE.

 13. mudo moreno pravi

  Na vsak način hočejo rehabilitirati nekega pajaca, katerega zasluga je bila le, da je naredil Slovencem ogromno škode, pobil ali ukazal pobiti mnogo povsem nedolžnih ljudi, požigal gradove in župnišča in potiskal Slovence v drek iz katerega še danes plezamo. Me zanima, koga bodo potegnili iz riti naslednjega – morda kar Kardela ali pa Mačka – huh, še bo cirkus.
  Ampak dejstva so kruta in in dejstva ne kažejo lepe podobe ne omenjenega herojskega zločinca, ne njegovega revolucionarnega projekta. Zaradi njega in njegovih se je vojna v Sloveniji podaljšala za 1 teden, Nemci pa bi tako ali tako odšli, saj so zgubili vojno na vseh frontah. Lahko bi bili Slovenci tiho kot ritke, tako kot Čehi, ki se niso upirali in to so Nemci tudi cenili in nagradili. Atentat na Heydrich-a niso izvedli Čehi ampak angleška tajna služba (prav tista ki je organizirala demonstracije v Beogradu, državni udar in posledično Nemški napad na Jugoslavijo).
  In prav ima Donko ko pravi, da Stanovnik ponavlja le to , kar borci trdijo že 60 let. In kar trdijo borci je klobasa o herojskih partizanih in pokvarjenih belogardistih ( izraz so vzeli iz famoznega komunističnega katekizma imenovanega ZVKPb ). A kaj ko to pravljico demantirajo njihovi lastni dokumenti, v zlatih časih socializma so jih celo javno objavili v zbornikih Dokumenti Ljudske Revolucije v Sloveniji. Radi bi se šli kulturni boj, pozabljajo pa, da zato rabiš določeno stopnjo kulture, to pa so oni že zdavnaj izgubili. Kar so nam ponudili, je bil terorizem, uničevanje ljudi in premoženja, državljanska vojna, barbarizem v vseh možnih oblikah, preslikava Stalinizma in 45 let bleščeče komunistične diktature, v kateri se je Slovenija pogrezala v blato iz katerega se še danes rešujemo. In po svoje sploh ni slabo, da so ti bizgeci sfurali tegale skovanega Staneta, naj narod vidi in razmisli, kakšne kriminalce jim leva stran ponuja za zgled. Z lahkoto bi lahko našli pozitivno figuro, ki Slovencev ne razdvaja ampak združuje, ampak oni so pač razdiralci in ne morejo iz svoje kože. Sami si bodo skopali politični grob . Naj njihov kadaver zgnije v miru.

 14. hors pravi

  Kučan, Stanovnik, Kardelj, itd so biii in so še slovenski nacionalsocialisti, to pa pove vse. Kam so nas pripeljali?

 15. lučka pravi

  Ampak do kdaj bomo še pustili,d a ti norci obvladujejo preteklost, sdanjost in s posojili obremenjujejo prihodnost? Včesraj sem videla sramoto na Dnevniku TV Slovlovenije, ko je postala glavna novica, ob boku podkupovanja Thalerja, da JJ ni plačal Ninamediji in da je ta vložil izvršilni predlog, s čimer na JJ ne bi spoštoval pravne države. Če milijon izvršilnih postopkov pomeni nespoštovanje pravne države, potem je nekaj hudo narobe. Neplačilo stranke SD POšti Slovenije, ta pa ni vložila izvršilnega predloga na podlagi verodostojne listine, torej računa, pomeni mnogo hujše nespoštovanje pravne države, saj državna Pošta ne izvrši terjatve prorti vladaoči stranki, kar je zrelo za protikorupcijsko komisijo, če ne celo za kazensko ovadbo. naj tile dečki na TV Slovenija, pa užaljena Pirčevka malo pomislijo komu bodo služili, ali pravni korektnosti in etiki, ali se bodo uklanjali rdeče oranžni koaliciji. Da je Musarjeva samo globoko užaljena, kot pravnica je rekla, pa je komično. Medtem ko bleje kako ni mogla vročiti svoje bebave odločbe, na pomoč je klicala kurirje, ne pozna niti določil ZUP o fiktivni vročitvi. Beda. In gospa je užaljena, ker s JJ ne pritoži zoper njeno odločbo, s čimer seveda pravilno zazna, da zanj ona ni prav noben podatek, prav tako pa tudi ne njene odlčitve. Dejan Vladika na TV Slovenija pa je seveda dokazal, da medije obvladuje tujerodna sodrga.

 16. falcon pravi

  Mučka je mučka, če je pa še senilna povrhu, je pa sploh groza.

 17. bomber pravi

  Laž je pri nas del sistema. Tako imamo 27. aprila dan odpora proti okupatorju. Na ta dan je bila ustanovljena Protiimperialistična fronta. Naperjena je bila proti zahodnim zaveznikom Angležem in Amerikancem, saj so bili nacisti Stalinovi in s tem zavezniki naših komunistov. Se pravi, da imamo laž za vredno proslavljanja. Ravno tako je s tem Rozmanom. Na področju njegovega delovanja so naveliko pobijali civiliste in to cele družine z otroki vred. Stanovnik zmerja tiste, ki smo proti takim norostim, da smo menda prisegli Hitlerju, mogoče celo Luciferju. Tiste, ki so sprejeli kovanje tega kovanca bi morali preganjati zaradi vzbujanja mržnje med ljudmi na podlagi propadle komunistične ideologije.

 18. tomazh pravi

  Sem si ogledal film o FR Stanetu na http://70letof.si/vsebina/filmi/komandant-stane/ in sklenil, da prvi kovanec ki ga dobim, dam pozlatiti.
  SF-SN

 19. MAŽO pravi

  BORCI IN NJIHOV PREDSEDNIK SO PRI NAS ZAŠČITENI KOT KOČEVSKI MEDVEDI.KAJ KO BI TEGA STANOVNIKA VPRAŠALI KOLIKO ZNAŠA NJEGOVA POKOJNINA.TAKOJ BI VEDELI ZAKAJ RIJE NA VSA TISTA SVOJA REVOLUCIONARNA SVETIŠČA.KOMANDANT STANOVNIK JE ZELO PONOSEN, DA MU VSI KOMUNAJZARJI VERJAMEJO,KO JIM ŽE VEČ KOT 60 LET PRODAJA MEGLO.MNOŽICE HODIJO LEPO PEŠ GENERAL PA SE PRIPELJE Z MERCEDESOM IN JIM NATO VELIKODUŠNO PONUDI GOLAŽ IN KOS KRUHA,KI GA PA TAKO PLAČAMO VSI SLOVENCI S PRORAČUNA.JAZ BI PREDLAGAL,DA GA VZAMEJO NA” FALKONA”,DA NEBI KAR PRAZEN VOZIL NAOKOLI.MOGOČE SE PA POKVARI MOTOR.NIKAD SE NEZNA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

 20. LAŽE TUDI POLICIJA pravi

  Afera vseh afer se nadaljuje – pri BARIČEVIČU tudi MIRČI STENICA!

  http://www.pozareport.si/?Id=mediji&View=novica&novicaID=16966&type=new&search=

 21. sivi pravi

  “tomazh “, Preveri še druge bolj verodostojne vire, da ne boš zlatil svoje nevednosti.
  L.P.

 22. lemy pravi

  To je pljunek v obraz vsem mrtvim v vseh množičnih grobiščih po sloveniji in izven ter celotni Evropski uniju. Vemo da je E unija obtožila vse ideologije, tudi komunistično.To kar so sedaj naredili je velika sramota za Slovenijo in dokaz da ta oblast ne zmore brez ideoloških tem- to kar sama počne obtožuje druge ,brskanje po kosteh odpiranje ahivov…Kakšno zvezo ima partizan z denarjem…

 23. emil pravi

  Tomazh”.Predno pozlatiš se še napoti v muzej novejše zgodovinePa preberi Kardeljevo poročilo o situaciji kjer je področje obvladovala 2.grupa odreda,pod komandantom Stanetom.Dne17.7.1942.Takole piše Loli ribarju.”Včasih so partizani mnogo likvidiraliTako je ,na primer 2.grupa odredov,likvidirala mesečno,samo na majhnem odseku povprečno do 60 ljudiZgodile so se pa tudi hujše stvari,o katerih ti pismeno ne bom govorilKonec citataKnjiga 2 DLRS STR.324.OPOMBA 17.Komisija je dosedaj ugotovila,samo na tem področju za čas od aprila do avgusta 1942.Okolico Mokronoga,ko so to področje obvladovali partizani,600 civilnih žrtev.Ni bilo še ne belčkov ne domobrancev.Tomazh,ti kar pozlati.Stanovnik ,ti ga naj pa požegna.

 24. emil pravi

  “tomazh”,v originalnem poročilu,ki pa je v knjigi ispuščeno,pa lahko v arhivu RS,bereš naprej . Kardelj;Imamo celo več primerov,da so kratkomalo zaprli in postrelili naše zaveznike,da o drugih,tovarnarjih in bogataših,niti ne govorim.Okoli Mokronoga in Mirne pa so partizani zares delali svinjarije.Na žalost to ni edini primer.V zadnjem času je to glavno vprašanje,ki ga imamo pred seboj.Tako tvoj ,tudi heroj Edi.

 25. bomber pravi

  Mi se bomo prepirali o kovancih, medtem pa nas bo elita oropala do gole kože. Ravno danes v Večeru piše kako je milijonar Kramar s svojo NLB udbobanko kreditiral srbske in slovenske lopove.

 26. […] Nemški časnik navaja izjavo predsednika SDS Janeza Janše, da je kovanec provokacija, ter očitke Mlade Slovenije o čaščenju vojnega zločinca, ki je za sabo pustil sled krvi. […]

 27. mudo moreno pravi

  Ko Kardelj pisari o likvidacijah 2.grupe odredov, se to nanaša na teren okoli Lipoglava. Ko je za Kardelja in ostale pomembne bandite postal teren okrog Toškega čela prevroč, so ga preselili na teren vzhodno od Ljubljane.Na hribu Cirje pri vasi Javor so imeli partizani poleti svoj tabor, ki so mu rekli Šolski Logor, ker so se tam učili mučiti in ubijati nedolžne ljudi, ki so jih ponoči ugrabljali po terenu, ali pa so jih tja privlekli od drugod. Na Cirju in v okolici so imeli tudi več priročnih grobišč, vendar ko je omenjena grobišča pred nekaj leti preiskovala komisija, je ta ugotovila, da so grobovi prazni . Žrtve so bile exhumirane verjetno že leta 1945 in danes počivajo v kostnici pod spomenikom na Sv.Urhu.
  In Sostro pri Ljubljani ima še vedno Cesto 2.grupe odredov.

 28. mudo moreno pravi

  Idejni oče kovanega Staneta je Neven Borak, svetovalec guvernerja Banke Slovenije. Med napadom JNA na Slovenijo je napisal par izjemno strupenih člankov. Kasneje je parazitiral Slovence kot direktor Agencije za trg vrednostnih papirjev, sedaj pa je očitno zadolžen za lansiranje provokacij tipa Stane. Lepo bi bilo ponatisniti kak njegov članek iz leta 1991. Morebiti pa bi to preprečilo kakšno njegovo bodočo provokacijo, ki jo morda že načrtuje.

 29. Mr.Excel pravi

  V vednost: Ali potrebujete posojilo, da vplačajo svojega dept vse zainteresirane Clint naj podajo svoje vloge, da naše podjetje e-pošto prek excelservices.managementonline@gmail.com

  posojilo, da ponudijo

 30. marketing strategies pravi

  I visited several web sites but the audio quality for audio songs current at this site is genuinely fabulous.

 31. sowhuaa.ning.com pravi

  Mole Remover Methods To Make Use Of

 32. insurance auto auctions pravi

  Everyone loves it whenever people come together and share
  thoughts. Great site, continue the good work!

 33. I am in fact thankful to the owner of this website who has
  shared this great paragraph at at this time.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen