Janez Pavel II. pred beatifikacijo že na Facebooku in YouTubeu!

0

Vatikan je danes pred prihajajočo beatifikacijo papeža Janeza Pavla II., ki bo 1. maja, oblikoval posebno stran na spletni socialni mreži Facebook. Na YouTubeu pa so oblikovali tudi posebej beatifikaciji posvečen kanal in na njem objavili več posnetkov priljubljenega papeža, ki je papeževal od 16. oktobra 1978 do 2. aprila 2005.

Na YouTubeu so objavili tudi prvi govor Karola Wojtile ob izvolitvi za papeža, ko je vernike prosil, naj ga popravijo, če bo naredil napake v italijanskem jeziku. Bil je namreč prvi papež po 455 letih, ki ni bil iz Italije.

“Čeprav se ne morem izraziti v vašem – našem jeziku, če bom naredil napake, če bom naredil napake, me boste popravili,” je dejal v nagovoru množici na Trgu svetega Petra po oznanitvi “Habemus Papam” (Imamo papeža) 16. oktobra 1978.

Papež Janez Pavel, po rodu s Poljske, je bil eden najbolj priljubljenih papežev v zgodovini Rimskokatoliške cerkve. Med svojim 27-letnim pontifikatom – drugim najdaljšim na čelu Cerkve – je obiskal kar 129 držav. Umrl je 2. aprila 2005.

Postopek beatifikacije papežev je običajno dolg, vendar je sedanji papež Benedikt XVI. postopek beatifikacije Janeza Pavla II. sprožil že nekaj tednov po njegovi smrti 2. aprila leta 2005 in se tako odzval na pozive, naj ga takoj razglasi za svetnika (“Santo Subito!”), ki jih je bilo slišati med njegovim pogrebom.

Razlog, da bodo Janeza Pavla II. v rekordno kratkem času razglasili za blaženega, je čudežna ozdravitev francoske redovnice Marie Simon-Pierre. Ta je zbolela za parkinsonovo boleznijo, a je nenadoma ozdravela, potem ko je v mesecih po papeževi smrti v molitvah Janeza Pavla II. prosila za pomoč.

Krsta s posmrtnimi ostanki papeža Janeza Pavla II. leži v kripti pod baziliko svetega Petra, v času beatifikacije pa jo bodo postavili v baziliko, kjer se mu bodo romarji lahko še zadnjič poklonili. Po obredu bodo pokojnega papeža pokopali v baziliki v bližini znanega Michelangelovega kipa Pieta Device Marije z mrtvim Kristusom v rokah.

Papež Janez Pavel II. bo šest let po svoji smrti tudi na Facebooku in Youtube-u sedaj začel dobivati nove virtualne oboževalce in vernike. 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen