Janez Janša: cilj Slovenije 2.0 država, kjer pravila veljajo za vse enako

5

Cilj Slovenije 2.0 je oblikovati dom za svobodo in pravičnost, je v uvodnem delu 4. Pučnikovih dnevov menil predsednik SDS Janez Janša. “Slovenija 2.0, ki bi jo večina državljanov in državljank sprejela, je lahko samo Slovenija, kjer pravila veljajo za vse enako,” je dodal.

Janša je menil, da ob razmerah v gospodarstvu in veliki zadolženosti “prihajamo do praga, prek katerega ne bo šlo”. V Sloveniji po njegovih besedah poteka obraten proces od umika države iz gospodarstva.

Dotaknil se je tudi vprašanja imenovanj na nekatere, po njegovem “ključne funkcije” v državi. “Predsednik vrhovnega sodišča, generalno državno tožilstvo, ustavno sodišče, uredniki na televiziji… Biografije teh ljudi imajo skupno značilnost – bodisi so kršili človekove pravice bodisi so neposredno nasprotovali slovenski osamosvojitvi,” je dejal. “Preberite časopise iz leta 1990, 1991,” je pozval.

“Vse to se ne dogaja slučajno in gre v temelju v napačno smer, tako da je jasno, da smo zašli,” pravi. “Težko bo iti nazaj,” je dodal.

Opozoril je na vprašanje prikritih grobišč in odnosa do žrtev v njih. “Pietetni pokop pokojnih rojakov se skuša s strani tistih, ki imajo kosmato vest, potiskati v ozadje in stran od javnosti,” je dejal.

Janša zavrača tezo, da obstaja več resnic in da ima vsak pravico do svoje resnice. “Potem zmaga tista, ki ima močnejše zvočnike,” je opozoril. “Zmaga tista resnica, ki je večkrat razmnožena in ki se razširja prek izobraževalnega sistema,” meni.

Prav tako zavrača tezo, da so pri padcu berlinskega zidu opeke padale na obe strani, “da se bo šele videlo, kdo je zmagal”. “Obe tezi sta bili v Sloveniji sporočeni z najvišjega mesta,” je dejal.

Poleg Janše sta bila uvodničarja še predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti Jože Trontelj in pesnik Niko Grafenauer. Trontelj je izrazil zaskrbljenost nad vse manjšim spoštovanjem vrednot, Grafenauer pa je dejal, da Slovenija nima veljave v svetu, “ker si ne zna sneti jajčne lupine z glave”.

V današnjem delu Pučnikovih dnevov, ki se bodo končali v sredo, se bodo do večera zvrstile še razprave z naslovi Slovenija 2.0, Pravosodje – kako naprej? in Prihodnost mora biti lepša.

Vodja slovenske opozicije Janez Janša je v odprtju 4. Pučnikovih dnevih bil jasen: Slovenija mora postati država, kjer pravila veljajo za vse enako.

Foto: Gregor Pohleven

Št. komentarjev: 5
 1. andrej pravi

  Vse lepo in prav, če Janšo ne bi poznali in ne bi videli kako je vodil državo v svojem mandatu. Vsi enaki: le denar imajo tisti, ki so pri Janševemu koritu in so prodajali orožje. Hvala lepa za takšno vodenje in takšno enakost.

 2. jj pravi

  jajčeglavec je zadnji, ki bo delil nasvete o enakosti v Sloveniji

 3. Franc pravi

  Komunajzerje že jezi dejstvo, da je bila Janševa vlada po večini kriterijev najboljša.

 4. frančesko pravi

  nakladanje brez dokazov,bližajo se volitve,nekaj mora biti,verjetno spet veliki pok,brez municije(PATRIJE,OROŽJE) PREŽIVETE floskule,
  stvari je potrebno,da dobi sodni epilog,tega pa ni.Dokazati je potrebno
  ne govoriti v iluzijo ki je ni.Vse ki so tožniki brez dokazov je potrebno
  tožiti na Evropskem sodišču,da se tem obtožbam enkrat pride do konca.Tovariše,Cvikla,Ropa,Kosa in novinarji Karba in drugi se morajo kaznovati za krivo obtožbo.Naša sodišča pa zapreti z sodniki vred.

 5. mudo moreno pravi

  Nobena vlada ni idealna, ampak nekatere so pač porazne. Ena je bila Ropova, trenutna je pa naravnost klinični primer, tako kot naš kolega komentator jj.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen