Hrvaška bo zvišala davke za počitniške hiše

0

Hrvaška vlada je z namenom bolj transparentnega in pravičnejšega obdavčenja premoženja v okviru programa krepitve gospodarstva napovedala spremembe davčne politike, ki obsegajo tudi zakon o financiranju lokalne samouprave. Po ocenah hrvaških medijev bo s tem lahko tudi desetkrat zvišala obdavčitev počitniških hiš na atraktivnih lokacijah.

Kot so za STA pojasnili na finančnem ministrstvu v Zagrebu, so zaenkrat pripravili delovni načrt zakona in predlagali nekaj možnih načinov za obdavčevanje premoženja, med drugim tudi z vrednostnim modelom. To bi pomenilo, da lastnikom ne bodo več obračunavali davka na podlagi uporabnega prostora v počitniških hišah, temveč glede na vrednost celotnega objekta.

“Na podlagi več predlogov smo začeli izvajati analize in projekcije možnega vpliva predloženih modelov obdavčenja glede prihodkov in stroškov, ter ugotavljati predpogoje za uvajanje vsakega izmed posameznih modelov obdavčenja premoženja,” so za STA sporočili s finančnega ministrstva.

Poudarili so, da se bodo na podlagi rezultatov teh raziskav odločili o zaključnem predlogu za uvajanje novega modela obdavčenja premoženja. Če bodo sprejeli vrednostni model, bodo lokacije počitniških objektov močno vplivale na višino davkov, ki bodo glede na cene nepremičnin na najbolj privlačnih krajih tudi desetkrat zvišali prihodke iz naslova teh dajatev državi.

Veljavni zakon o financiranju lokalne samouprave določa, da vsaka upravna enota odloča o uvedbi davka na počitniške objekte. Davek plačajo lastniki počitniških hiš ne glede na državljanstvo oz. pravne osebe, in sicer v višini med pet in 15 kun (0,67 evra do 2,01 evra) za kvadratni meter, kar je odvisno od lege in starosti objekta ter stanja infrastrukture.

Lastniki morajo v skladu z zakonom vložiti napoved za obračun davka za počitniško hišo vsako leto do 31. marca.

Doslej so lastniki počitniških hiš v velikosti 50 kvadratnih metrov v povprečju na leto plačali približno 570 evrov davkov ter stroškov. Sicer pa, kot je pred časom poročal Jutarnji list, so uspele občine od počitniških objektov, ki naj bi jih bilo na Hrvaškem približno 200.000, pobrati zgolj tretjino davkov.

Veliko je bilo namreč neprijavljenih počitniških hiš, občine in mesta pa so zaradi tega tudi pred sprejetjem novega zakona začeli urejati področje nepremičnin na svojih območjih. Pričakujejo, da bodo v sodelovanju s finančnim ministrstvom uspešno uredili nepremičninsko politiko.

Foto: Wikipedia.org

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen