Gadafi sedaj grozi že EU voditeljem: Sarkozy in Cameron bosta obžalovala vmešavanje v Libijo

2

Libijski predsednik Moamer Gadafi je francoskemu predsedniku Nicolasu Sarkozyju in britanskemu premieru Davidu Cameronu zabrusil, da “bosta obžalovala” vmešavanje v libijske zadeve. Kot je danes sporočil Gadafijev predstavnik, je Gadafi podobno sporočilo poslal tudi predsedniku ZDA Baracu Obami in generalnemu sekretarju ZN Ban Ki Moonu.

“Če se boste vmešali v zadeve naše države, boste obžalovali,” je Gadafijev predstavnik na tiskovni konferenci v Tripoliju navajal libijskega voditelja. “Vse libijsko ljudstvo je z mano in je pripravljeno zame umreti – moški, ženske in otroci,” je v imenu Gadafija še dejal njegov predstavnik, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP. Gadafi naj bi francoskemu predsedniku in britanskemu premieru poslal tudi pismi.

Po poročanju ameriške tiskovne agencije AP je del sporočila naslovil tudi ameriškemu predsedniku Obami, pri čemer je kritiziral resolucijo Varnostnega sveta ZN, ki dovoljuje “vse potrebne ukrepe” za uveljavitev prepovedi letov nad Libijo in zaščito civilistov. Po mnenju Gadafija je resolucija “neveljavna”.

Hkrati je Gadafi v sporočilu branil tudi napade njegovih sil na libijske upornike. “Če bi zavzemali ameriška mesta s silo, povejte mi, kaj bi naredili,” je vprašanje naslovil na Obamo.

Po četrtkovem sprejetju resolucije VS ZN in nadaljevanju spopadov v Libiji se visoki mednarodni predstavniki pripravljajo na nadaljnje ukrepe. V Parizu se bodo danes sestali visoki predstavniki Evropske unije, ZDA, Arabske lige, Afriške unije ter Združenih narodov in preučili položaj v Libiji.

Kot je v petek zvečer v Parizu povedal francoski zunanji minister Alain Juppe, je že vse pripravljeno za intervencijo v Libiji. Prvo analizo stanja pa bodo opravili danes na srečanju v Parizu, je dejal.

Srečanje bo gostil francoski predsednik udeležbo pa je potrdil tudi britanski premier Cameron, ki se je skupaj s Sarkozyjem najbolj zavzemal za resolucijo VS ZN. V Pariz prihajata tudi generalni sekretar ZN Ban in visoka zunanja predstavnica EU Catherine Ashton.

Srečanja v Parizu se bosta udeležili tudi ameriška državna sekretarka Hillary Clinton in nemška kanclerka Angela Merkel. Nemčija sicer podpira ukrepe za prekinitev spopadov v Libiji, a se ne namerava udeležiti morebitnega vojaškega posredovanja. Zato se je Nemčija v četrtek tudi vzdržala na glasovanju o resoluciji v VS ZN.

Gadafi sedaj sicer še pravi, da bo Sarkozyju in Cameronu žal zaradi vmešavanja v libijske državne zadeve, a vprašanje je, komu bo na koncu zares žal, da se je spravil na lastno ljudstvo.

Št. komentarjev: 2
  1. zinc now pravi

    I don’t know if it’s just me or if everybody else encountering issues with your site. It appears as though some of the text on your content are running off the screen. Can somebody else please comment and let me know if this is happening to them too? This may be a problem with my browser because I’ve had this happen before. Kudos

  2. Real YouTube Views pravi

    Very nice post. I simply stumbled upon your blog and wanted
    to mention that I have truly loved browsing your blog posts.
    After all I’ll be subscribing on your feed and I’m hoping you write once more very soon!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen