Dobro organizirani ljubljanski kanabisarji: policisti zasegli že kar 1401 rastlino konoplje!

0

V zadnjih petih primerih so ljubljanski kriminalisti na območju PU Ljubljana zasegli že kar 1401 rastlino konoplje. Policisti so lani v Sloveniji odkrili 41 prostorov za hidroponično gojenje konoplje, v prvih treh mesecih letos pa že 13. Vodja sektorja kriminalistične policije Branko Japelj je povedal, da so v zadnjih petih primerih na območju Policijske uprave Ljubljana zasegli 1401 rastlino. Zoper vse osumljene so podali kazenske ovadbe zaradi suma kaznivega dejanja s področja prometa z drogami.

Japelj je še dejal, da so pri vseh primerih osumljenci prostore za gojenje konoplje dobro opremili z različnimi pripomočki, s katerimi so nadzorovali rast rastlin, ob tem pa skrbeli za učinkovito zračenje prostorov. Pri predelavi pa so uporabljali umetna gnojila in druge kemikalije.

Iz teh rastlin bi lahko po njegovih besedah pridobili 35 kilogramov prepovedane droge. Na črnem trgu se cena za kilogram gojene konoplje giblje med 4000 in 5000 evri. Tako bi lahko osumljeni, kot je dejal, zaslužili skoraj pol milijona evrov.

Največ rastlin te prepovedane droge so odkrili pri 32-letnem moškemu iz okolice Ljubljane, ki je v spodnjem delu stanovanjske hiše, kjer je živel, gojil 537 rastlin. Pri hišni preiskavi so zasegli tudi večjo količino alkoholne pijače, in sicer okoli 4200 steklenic.

Vodja sektorja kriminalistične policije PU Kranj Boštjan Lindav je povedal, da so v dveh primerih na območju PU Kranj zasegli 172 sadik konoplje. Med preiskavo stanovanjskega objekta 59-letnega občana Bohinja so poleg 40 sadik rastline konoplje policisti našli tudi ročno bombo M75.

Višji kriminalistični inšpektor Uprave kriminalistične policije Aleksander Kranjc pa je povedal, da so v letu 2010 obravnavali 1969 kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog, opravili 1535 poostrenih nadzorov in 612 hišnih preiskav, kjer so iskali prepovedane droge. Zasegli so 188 kilogramov konoplje, 36 kilogramov heroina, dva kilograma kokaina, preko 8000 tablet ekstazija, preko 7500 tablet amfetamina in 9278 sadik konoplje.

Kot je dodal Kranjc, beležijo porast odkritih prirejenih prostorov za gojenje konoplje. V letu 2009 je bilo takih osem, v letu 2010 pa 41. Samo letos so do sedaj po njegovih besedah evidentirali še 13 takih prostorov, v katerih je bilo zaseženih 1746 sadik konoplje. Zaradi zastrupitve s prepovedanimi drogami je v letu 2010 po podatkih policije umrlo 16 oseb, v letu 2009 pa 24.

Kranjc je še poudaril, da so pri svojem delu ugotovili, da se je t.i. balkanska pot geografsko premaknila severovzhodno od Slovenije in poteka iz Turčije, preko Bolgarije, Romunije in Madžarske v centralno in severno Evropo.

*slika je simbolična

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen