Pahorjeva zamenjava baje samo še vprašanje časa: po Janezu Potočniku, sedaj najbolj resen kandidat za mandatarja bankir Marko Voljč

29

Ustavni sodniki so včeraj javnosti sporočili, da so zavrnili zahtevo DZ, naj ustavno sodišče odloči, ali bi z odložitvijo uveljavitve ali zaradi zavrnitve zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju na referendumu lahko nastale protiustavne posledice (več na Politikis TV). To pa je seveda bolj kot ne, eden izmed zadnjih žebljev v premiersko krsto aktualnega premiera Boruta Pahorja, ki je na začetku mandata obljubljal številne (pozitivne) reforme, ki pa se potem niso nikoli zgodile, ali so ostale samo na njegovem semaforju, ali pa jih je ljudstvo povsem izžvižgalo. Takšno vladanje seveda primerno zaznavajo tudi javnomnenjske raziskave; po zadnji Delovi anketi je Pahor dosegel novo dno – negativno oceno je aktualni vladi izreko kar 73,6% sodelujočih v anketi!

Zato bi špekulacije o Pahorjevi zamenjavi iz začetka leta, bi lahko po naših neuradnih informacijah “meso” postale že kar kmalu. Če so Milan Kučan, Zoran Janković in Igor Šoltes, “postajali” novi mandatarji, bolj kot ne, predvsem iz nekih medijskih ugibanj in prognoziranj, je po evropskem komisarju Janezu Potočniku (čeprav novinarji Reporterja menijo, da Potočnik postaja “dovzeten” za to idejo), sedaj ostal še nekako edini “rešitelj” slovenske levice bankir Marko Voljč. Ta nekdanji predsednik uprave NLB, sedaj pa član uprave KBC (tudi direktor za Srednjo in Vzhodno Evropo te banke), naj bi že bil povsem nared da zamenja neuspešnega Pahorja, ki javnomnenjsko in realno gledano vodi in usmerja najslabšo vlado v zgodovini samostojne Slovenije.

A pozor: če bi do ustoličitve Voljča le prišlo, njegova naloga ne bo samo pripeljati te nesrečne vlado do konca tega mandata, ampak s kakšnimi bolj prijaznejšimi in populističnimi ukrepi v predvolilnem obdobju drugo leto morda celo speljeti volivce na limanice, češ, poglejte nas, tudi levo-sredinska vlada zna uspešno vladati. Problem je kot kaže tičal samo v neodločnem Pahorju, ki je potegnil dosti napačnih potez, bi lahko dejali zmedenemu volilnemu telesu in še enkrat več bi tranzicijska levica poskušala ostati na oblasti.

Toda po mnenju nekaterih političnih analitikov je tudi morebitna Pahorjeva zamenjava v luči naslednjih državnozborskih volitev precej irelevantna. Minuli (no, ta se še ni čisto umiril) medijski stampedo na Janeza Janšo je namreč voda na mlin prvaku SDS in njegovi stranki, saj bo za drugo leto od ideoloških in orožarskih nabojev, ostalo le še nekaj slepih in povsem neškodljivih. Morda bo tranzcijska levica spet stavila na Patrio, a tukaj jim volivci več ne bodo nasedli tako hudo, da bi to lahko spremenilo končni volilni rezultat. Na točki, ko bo potrebno soočiti realne programe in rešitve za bolj uspešno Slovenijo, pa je SDS med politično konkurenco – praktično brez konkurence. Številni nabor strokovnjakov iz vseh področij družbe, dodelan in realen program za boljšo Slovenijo in obljuba dolgo pričakovanih ustavnih sprememb za bolj pravično in enakopravno 2. republiko, so kredo, ki ga še dolgo ne more ponuditi prav nobena politična stranka v Sloveniji…   

Vlado Boruta Pahorja podpira rekordno malo število volivcev. Njegova zamenjava naj bi bila samo še vprašanje časa.

Foto: Gregor Pohleven

Št. komentarjev: 29
 1. Ponarejen Kraševec pravi

  Če imaš na razpolago dva gnila jabolka, katero boš pojedel???

  Tako je ta stvar z levimi kandidati. Eden je bolj pokvarjen, kot drugi.

 2. Rado pravi

  Ma kakšen Potočnik neki!
  Njega kot levega mandatarja si je izmislila desnica.
  Potočnik je jasno povedal, da ga mandatarstvo ne zanima – razen tega se sam zaveda, da je kot izvršnik enako nesposoben kot Pahor!
  Voljč je pa izvršnik! On bi pa znal volilce prepričati (kot se boji Politikis).
  Le čemu se bojiš Dejan? Če bo dobro vodil vlado je pač vseeno s katere politične strani prihaja. Mar ne?

 3. Banda rdeča pravi

  Tranzicijska levica nenehno nekoga inštalira, namesto da bi se probala vsaj z nekim minimalnim dostojanstvom posloviti od oblasti. To meji že na grotesko, kaj vse počenjajo tile oblastniki. Menjat se mora vsa vlada, ne pa samo klinčev mandatar!!!

 4. draga pravi

  Jaz pa glasujem za bivšega in dosmrtnega udbovca Tomaža Ertla.

 5. oton pravi

  Sej ta Voljč je bil že neuspešen premierski kandidat, ko so Peterleta in Demos rušili. A zdaj so ga spet iz naftalina potegnili? Pa kaj, a te komunajzarje zamrznejo, potem jih pa po potrebi odmrznejo in dajo v uporabo naivnemu ljudstvu?

 6. brane pravi

  Zanimivo, kako radoeči verniki sprejemajo vse kar pride z leve za suho zlato. Še ni dolgo tega, ko so Pahorju peli hvalnice vse do neba, sedaj pa bi ga zavrgli kot iztrošeno cunjo. Ne gre za nikakršno prepričanje volivcev – preprosto gre za otipljiva dejstva, ki kažejo porazne rezultate… Nobena lepotna operacija ne bo rešila nesposobne vlade, ki bi se morala zamenjati v celoti – kar pa se ne bo nikdar zgodilo.

 7. majkl pravi

  Se strinjam. Prej kot Pahorjanec odide – boljše bo za Slovenijo. Nihče drug ne more biti tako slab. Potem pa še samo še eno leto in pol, in je čas, da pridejo na oblast spet Janša in njegova sposobna ekipa.

 8. Rado pravi

  Banda rdeča:
  “Tranzicijska levica nenehno nekoga inštalira”

  A vidiš kako poteka, Banda rdeča, Citiram Politikisa:
  “Zato bi špekulacije o Pahorjevi zamenjavi iz začetka leta, bi lahko po naših neuradnih informacijah “meso” postale že kar kmalu.”

  Res je sicer, da je Pahor nesposoben in da ga je treba nagnati, a špekulacije o zamenjavi in o možnih kandidatih je prišla z desnice, kot tokrat o Politikisa. Desnica sama vrže torej nek konstrukt in okoli tega vodi debato.
  Bandin citat “Tranzicijska levica nenehno nekoga inštalira” je torej le posledica dialoga, ki si ga gre desnica med sabo.

 9. rexmundi pravi

  Džabe vam je tole prepucavanje. Važno je kaj bodo dejali gospodarji sveta. Svetovna banka, MMF, WTO. Vse omenjeno pa je v lasti nekaj ljudi. Tile tudi nadzirajo politiko držav. Potem pa ti nastavi katerga hočeš. Na vrhu sistema bo Banka za mednarodno poravnavo v Baslu v Švici, privat banka v lasti in pod kontrolo svetovnih centralnih bank, ki so tudi same privat korporacije. Miškolini vse kar nam preostane je (Tragedy Of Hope)
  Pa ti postavi boga in isusa na prestol.

 10. roman pravi

  Številni nabor strokovnjakov iz vseh področij družbe, dodelan in realen program za boljšo Slovenijo in obljuba dolgo pričakovanih ustavnih sprememb za bolj pravično in enakopravno 2. republiko, so kredo, ki ga še dolgo ne more ponuditi prav nobena politična stranka v Sloveniji…

  ha,ha
  a ti strokovnjaki so mate,rupel,kukovič…….
  nehajte s takim klobasanjem

 11. APM pravi

  Voljč predsednik?
  Odlična izbira! Takšne rabimo! Iz Ljubljanske banke je moral pobegniti. Če je Kramar legalno odnesel milijon, je Voljč odnesel neznano količino denarja, nezanano kdaj na nezanano mesto iz znane LB. Ko mu je postalo vroče, ga je v zatočišče vzela beljgisja KBC, ki je s tem prekrila sramoto in so neznanosti ostale skrivnost vse do danes.
  Takšnega kot je Voljč bo z veseljem za manadatarja pripoznal gospod Tuerk, saj je naš od glave do pete in z radostjo ga bodo sprejeli domači tajkuni, saj se bo zgubljena ptica vrnila v domače gnezdo.
  Ostane samo majhen detajl, od kod dobiti darila za naivne volilce prihodnje leto. Morda bodo zalegle že lepe besede. Radotu zanesljivo.

 12. Vera pravi

  Levičarska posla. Voljča za presednika vlade, da se bo lahko še dalje veselo in neovirano kradlo. Joj, kaka gamad.

 13. modusvivendi pravi

  Kot, da bi bil problem zgolj v Pahorju. Zamenjali bi Pahorja, kaj potem bomo imeli pa super vlado? Pahor je še najmanjši problem te vlade, pa vemo, da je kot predsednik vlade nesposoben.
  Naj se razpišejo volitve in volivci bodo povedali svoje, ne pa neki Kučani in druga druščina ostarelih udbašev. Saj nismo mafijska država, da bodo o tem odločali neki ostareli partijci, ne pa volivci.
  Potočnik? Dajte no, da bi zamenjal službo oz. denarce iz 20 000 evrov na mesec, na 3 000 evrov. Pa še nesposoben je. Šef Barosso ga je ocenil kot najslabšega komisarja in najbolj zapravljivega. Da ne govorimo, da ni naredil nič proti plinskim trminalom, pa vodi okoljski resor. On je nekaj podobnega kot Pahor, ko je treba kaj pokazati nesposoben.
  Voljč? Pa dajte no, bodite resni. Sploh nima smisla naprej komentirati.

  Levica pač mora iti, ker je ves zafurala. Nič ne pomagajo diskvalifikacije opozicije. Važni so rezultati, ki jih pa ni.

 14. modusvivendi pravi

  Sploh pa ta csenarij ni realen, ker po takem bi predsednika zbirala SD kot največja koalicijska stranka, ne pa Golobič, če že preigravamo te varijante. No, drži pa, da o tem odloča glavni šef don Corleone Kučan.

 15. modusvivendi pravi

  roman, saj sploh ne veš kateri strokovnjaki so mišljeni.

 16. APM pravi

  Levica je na oltra vladanja dala najboljše od najboljšega in na vrh tega naj, najboljšega še lepega Pahorja.
  Boljših ni, so takrat trdili. Potem je Stanovnik našel še boljšega, to je samega Milana Kučana. Pa se je skujal in noče na prestol. Potem se je sam zavzel in hkrati s poročilom obiskal Voljča in Potočnika. O tem javno ni poročal. Morda je prepričal enega, morda oba. Ali je to boljše kot Pahor?
  Na koncu ostane še najboljše od najboljšega, predsdnik Tuerk. Tega že tri leta občudije slovesnji narod in ni vrag, da ta ne bi zmogel udejaniti Pahorjeve besede.
  Če to ne bo uspelo, potem mora levica za predsednika vlade dobiti tujca.

 17. Rado pravi

  “Potem je Stanovnik našel še boljšega, to je samega Milana Kučana. ”

  Stanovnik se je hecal s Tofom. Mediji so v rumeni maniri novico pobrali, opozicija pa dela kraval okoli tega.
  V zadnjih desetih letih je Milan Kučan že neštetokrat zanikal vsajršen namen povratka.

  Da je pa Pahor zanič za premierja smo pa že vsi vedeli davno preden je kandidiral.

 18. ribon pravi

  Borili se bomo kot levi haha, če veš, da je stvar za katero se boriš dobra, potem je to potrebno s srcem, dušo intd. intd. E moj Borut, tvoji in vaši beli noski, kdaj vas bo ta fikcija spustila. Še najmanj vam bomo ljudje zamerl, če enostavno poveste, da ste stvar zaje…, ker ste nesposobni. PIKA!!

 19. Ponarejen Kraševec pravi

  Borat gre še vedno lahko k svojemu prijatelju Gadafiju za gonjača kamel. Saj je hodil v Libijo na tečaj.

 20. Caetano pravi

  Leta 1992 se Voljč je za ta položaj že potegoval, a takrat je bil izbran Drnovšek. Marko Voljč je tudi preverjen človek udbomafijskega omrežja. Kot od udbe preverjeni komunist je deloval že v času udbovske diktature v bančništvu, kasneje po osamosvojitvi pa v NLB, državni banki, ki jo je udba in nato udbomafija desetletja uporabljala za svoje posle ( najprej udbovska vzporedna ekonomija, nato koruptno lastninjenje ipd. ).

 21. modusvivendi pravi

  Rado, Kučan se ni iz politike nikoli poslovil. Zakaj bi šel Kučan v prve vrste, če pa že sedaj vlada iz ozadja.

 22. Rado pravi

  “če pa že sedaj vlada iz ozadja”
  Desničarska fantazma!!! Bolno.!
  Le čemu bi ga kdorkoli poslušal? Lahko sicer da komu kakšen nasvet, a moči ukaza pač nima.

 23. modusvivendi pravi

  Rado, to ni nobena levičarska fantazma, ampak dejstvo. Milan se nikoli ne sprijazni z dejstvom, da bi bil “samo” upokojenec.
  To dokazujejo že razne fotografije Kučanoveg avto parkiranega pred vlado in sam Turk priznava, da se vsak teden dobiva z njim in se posvetuje.
  No, lahko se pa tudi zadovoljiš z nekimi fantazmami…da ti bo lažje.

 24. Demos pravi

  Kučan je bil v drugi polovici osemdesetih let šef partije in s tem Udbe. Torej je bil tedaj človek z najvišjo in najbolj vplivno politično funkcijo v Sloveniji. In ta položaj je obdržal tudi po tem, ko je postal predsednik države, le da je ta moč postala neformalna, kajti na formalni ravni predsednik države nima ravno veliko vpliva. Podobno kot v raznih ložah gre tudi tu za hiearhijo – na vrhu je Veliki Šef.

 25. okjar pravi

  Kako je bilo že tisto z “banami”, ko je tovariš Voljč je prišel, videl in zmagal ter še NLB bolj potukal v blato, pa spet odšel kod komunistični uspešneš?
  Sicer pa vedno ponavljam, da komunisti nikjer v svetu niso znali gospodariti, zato jim nesmemo dopustiti, da še naprej uničujejo lepo Slovenijo! Ne zaslužimo si takšnega bodočega “šefa”! Le volitve pridejo v poštev ta hip!

 26. Petr pravi

  Rado. kot vidim se vam je komunistom težko soočiti s kruto resnico, da je vzrok katastrofalnega stanja v državici iskati samo v zlu. ki prihaja iz Murgel.

 27. Ponarejen Kraševec pravi

  Kaj tukaj išče komunistični agitator Rado? Njegovi pogledi so bolni, kot je bolan on sam.

 28. […] V zakulisju pa se že špekulira, da bi negativno mnenje računskega sodišča glede pridobivanja poslovnih prostorov od leta 2007 do leta 2010, lahko predstavljalo tudi protiudarec in opomin Kresalovi, ki lahkomiselno verjame, da se bo samo s tem, da je bila ponovno izvoljena za predsednico LDS, obdržala v visoki politiki. Nemalo je namreč poznavalcev domače politične scene, ki menijo, da KK po državnozborskih volitvah leta 2012 v slovenski politiki več ne bo. Šoltes pa si s takimi potezami v javnosti gradi imidž nepopustljivega preganjalca finančnih mahinacij, ki se jih gredo funkcionarji in si s tem utrjuje rejtinge tudi na političnem parketu. Ne smemo namreč pozabiti, da je tudi Šoltes še vedno eden izmed kandidatov za predčasno Pahorjevo zamenjavo. (sta/ured) […]

 29. […] spomnimo: ime Voljča je bilo v igri za zamenjavo Boruta Pahorja v obtoku že na začetku prejšnjega leta, a ta ideja ni padla na plodna (politična) tla. Če bo Türk dejansko Voljča tudi predlagal za […]

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen