V aferi bulmastifi padel prvi obtožni predlog: Sonja Bukovec naj bi zlorabila svoj uradni položaj v postopku vračanja Baričevičevih psov

0

Ljubljansko okrožno tožilstvo je vložilo obtožni predlog (tega sodišče še ni preizkusilo) proti eni osebi zaradi domevnih nepravilnosti v postopku vračanja bulmastifov, neuradno naj bi šlo za nekdanjo državno sekretarko na ministrstvu za kmetijstvo Sonjo Bukovec, poroča današnje Delo. Bukovčevi, sicer družinski prijateljici Baričevičevih, tožilstvo očita zlorabo položaja ali uradnih pravic po prvem odstavku 257. člena kazenskega zakonika.

Spomnimo: tožilstvo je namreč že pred časom zavrglo ovadbe zaradi postopka vračanja psov Saši Baričeviču po napadu na Stanislava Megliča. Takrat so bili ovadeni nekdanji kmetijski minister Milan Pogačnik, direktorica veterinarske uprave Vida Čadonič Špelič ter dva pravnika na istem ministrstvu, Tanja Hofman in Roman Pečjak. Zaradi novih podatkov, ki so se pojavili v oddaji Pogledi Slovenije, pa je tožilstvo na lastno pobudo ponovno odprlo preiskavo in se osredotočilo na postopek vračanja psov. Ko so Baričeviča raztrgali lastni psi, je bila Bukovčeva med prvimi na kraju dogodka – sporno je bilo, ker se je gibala znotraj s policijskim trakom zavarovanega območja. To sicer ni predmet novega obdolžnega predloga, je pa Bukovčeva že po dogodku zanikala kakršno koli vpletenost in pritiske v postopku vračanja psov, še navaja Delo.

Še vedno pa na okrajnem sodišču potekajo posamezna preiskovalna dejanja proti kinologu Rajku Rotnerju in Alenki Černe, vodji strokovne komisije, ki jo je imenovalo ministrstvo za kmetijstvo in ki je ocenila, da se nevarna Baričevičeva psa pod določenimi pogoji lahko vrneta lastniku, ter odvetniku Miru Senici, partnerju ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal.

Nekdanja državna sekretarka Sonja Bukovec naj bi zlorabila uradni položaj v postopku vračanja Baričevičevih psov, sama pa to že od začetka zanika. Sedaj bo ljubljansko okrožno sodišče najprej preizkusilo obtožni predlog.

*slika je simbolična

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen