Kitajska odpravila smrtno kazen za 13 nenasilnih kaznivih dejanj

1

Kitajska je odpravila smrtno kazen za 13 nenasilnih kaznivih dejanj in prepovedala najstrožjo kazen za obsojence, starejše od 75 let. Kitajska izvrši največ smrtnih kazni na svetu in kritiki menijo, da je na seznamu za najstrožjo kazen odločno preveč kaznivih dejanj, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vodja odbora za pravosodje pri stalnem komiteju kitajske ljudske kongresa Lang Sheng je danes sporočil, da so s seznama 68 kaznivih dejanj, za katera je predvidena smrtna kazen, umaknili 13 kaznivih dejanj, povezanih z gospodarskim kriminalom. Med njimi so ponarejanje in preprodaja računov za izogibanje plačila davkov ter tihotapljenje kulturne dediščine in dragocenih kovin iz države.  Ukrep sicer ne bo bistveno zmanjšal števila usmrtitev, saj gre za kazniva dejanja, za katera so že doslej zelo redko izrekali smrtno kazen, ocenjuje Joshua Rosenzweig iz organizacije za zaščito človekovih pravic Dui Hua Foundation s sedežem v ZDA.

Smrtna kazen sicer ostaja v veljavi za nekatera druga kazniva dejanja, povezana z gospodarstvom, kot je korupcija. “Korupcija je velika ovira. V kitajski javnosti namreč še vedno velja močno prepričanje, da morajo podkupljivi uradniki umreti,” je poudaril Rosenzweig. “Odpor do teh kaznivih dejanj je tako močan, da bi odprava smrtne kazni za korupcijo utegnila imeti politične posledica,” je še dodal.  Kitajske oblasti si zadnja leta prizadevajo odpraviti zlorabe pri smrtnih kaznih, zato so sprejele odločitev, da mora vse izrečene smrtne kazni pregledati vrhovno sodišče. Poleg tega se zavzemajo, da se najstrožja kazen izreka samo za najhujša kazniva dejanja, čeprav ima smrtna kazen široko podporo v kitajski javnosti, še poročajo tuji mediji.

*Fotografija je simbolična

Število komentarjev: 1
  1. tutifruti pravi

    Izgleda, da so Kitajc sedaj pogruntal nekaj boljšega od vsespološnega kaznovanja s smrtjo predvesem maldih ljudi zaradi notranjih organov s katerimi Kitajc služjo velike pare. Izmislili so si transpatacijski turizem. V petek prideš tja in si kupiš organ, ki ti crkuje. Preko vikenda ti ga izrežejo in presadijo boljšga in greš v pondelk domov.
    Še ana tak zanimivost s Kitajske. Leta 2000 do 2005 so tam usmrtili 10.000 zapornikov, transplatacij pa so naredili v istem času 60.000. Le kje so dobili toliko darovalcev. Ziher jih tam koljejo vsepovprek.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen