Walter Wolf v ekskluzivnem intervjuju: obtožni predlog v zadevi Patria je pravljica tranzicijske levice, Reutersovi pravniki pa pravijo, da je to eno “navadno sranje”

4

Walter Wolf se je zaradi posla s finskimi osemkolesniki še s četverico drugih obtožencev znašel v famoznem obtožnem predlogu, ki ga je spisala in naknadno popravljala višja državna tožilka Branka Zobec Hrastar – sam ga vidi kot pravljico tranzicijske levice. Wolf sicer več ne daje daljših intervjujev, a za današnjo izdajo tednika Demokracija je napravil (5 strani dolgo) izjemo. Z njim se je pogovarjal Dejan Kaloh, urednik na spletnem portalu Politikis.si. Za obiskovalce Politikisa smo izbrali nekaj Wolfovih odgovorov na naša vprašanja, ves intervju pa je na voljo v tiskani izdaji tednika Demokracija.

Walter Wolf, 71, rojen v letu, ko se je začela 2. svetovna vojna, je po poklicu pilot in človek, ki ima v žepu štiri potne liste. Je namreč državljan Nemčije, Kanade, Hrvaške in Slovenije. Kontroverznega poslovneža s štajerskim naglasom in brez dlake na jeziku je slovenska javnost dodobra spoznala leta 2008, ko je medijsko izbruhnila afera Patria, sam pa pravi, da ga v svetu že od nekdaj poznajo kot osebo mnogih vez in poznanstev. Wolfova poslovna žilica je dejansko bila v preteklosti na moč razvejana; bil je že lastnik svojega moštva v Formuli 1, imel je zelo uspešno moško modno linijo znamke Walter Wolf, proizvajal je cigarete Walter Wolf, ki so še danes precej popularne na Balkanu, hkrati pa se je njegovo ime vedno znova pojavljalo v prenekaterih slovenskih orožarskih poslih. Zaradi posla s finskimi osemkolesniki se je še s četverico drugih obtožencev znašel v famoznem obtožnem predlogu, ki ga je spisala in naknadno popravljala višja državna tožilka Branka Zobec Hrastar – sam ga vidi kot pravljico tranzicijske levice. Wolf sicer več ne daje daljših intervjujev, a za Demokracijo je napravil izjemo.  

Še ena vaša znamenita izjava v tem stilu obstaja. Ob začetku afere Patria ste dejali, da je Milan. M. Cvikl »mentalni invalid« in »lažnivec«. Tudi on vam je takrat obljubljal tožbo, a je na njo sedaj očitno pozabil. Še vedno stojite za temi besedami?

Ja, absolutno. On je rekel, da ima papir, s katerim izkazuje, da sem jaz gospodu Janši izročil 300.000 evrov. Zaradi teh besed bom proti gospodu Cviklu v prihodnosti še pravno ukrepal, tožil ga bom in takrat bodo za to zvedele tudi svetovne tiskovne agencije kot je denimo Reuters. Tožil pa ga bom tam, kjer sedaj dela (na sedežu evropskega računskega sodišča v Luxembourgu, op.a.), ker je proti meni storil kriminalno dejanje.

* * *

Je vaša družina imela kdaj probleme s prejšnjim režimom oz. z Udbo?

Še kakšne. Jaz sem pol Nemec in sem tudi kasneje živel v Nemčiji. Če bi po vojni oblast dobila mojo mamo, ki se je pisala Wolf in bila poročena z Nemcem, si lahko predstavljate kaj bi se zgodilo. Ne vem, v katerem rovu bi danes ležala.

Govorili ste o komunističnem in udbaškem terorju. Kako pa komentirate potezo dr. Danila Türka, da je z državnim odlikovanjem nagradil nekdanjega šefa Udbe Tomaža Ertla kot tipičnega predstavnika tega totalitarističnega režima?

Ne vem kaj je bilo Türku, da je nagradil človeka, ki je bil del te morilske bande. Zaradi tega sem bil nad predsednikom strašno razočaran. Si lahko zamislite situacijo, da bi v Nemčiji Angela Merkel nagradila kakšnega bivšega gestapovca? Tega se ne dela. Zlasti ne, ker to vidijo mladi ljudje, ki s prejšnjim sistemom nimajo nič skupnega.

* * *

Bi lahko rekli, da je bila Patria naivna, da se je odločila za drage svetovalne usluge, čeprav so se zavedali, da imajo dobro in konkurenčno ponudbo svojih oklepnikov 8×8?

V teh poslih se vedno pojavljajo posredniki oz. zastopniki, ki te stvari poznajo. A v zadevi Patria to nisem bil nikoli jaz, ker o tem podjetju ne vem nič. Bil pa je recimo Riedl, ki je že leta 2002 zastopal Patrio, ne samo v Sloveniji, tudi v Češki in v Poljski. Vem, da se je v Sloveniji včasih orožje kupovalo direktno s strani države, da ni bilo nikakršnih tenderjev. To je hotel narediti tudi Anton Rop s Sistemsko tehniko, z ‘letter of intent’. Potem pa se je vlada »obrnila« (po letu 2004, ko je oblast prevzela Janševa SDS, op.a.) in začelo se je z javnimi razpisi. 

Problem tega posla v bistvu niso nikoli bile posredniške provizije, ampak sumi, da je bila Patria na razpisu izbrana zaradi podkupnin, ki so romale v žepe nekaterih državnih uradnikov na ministrstvu za obrambo. Bi se po vašem to lahko zgodilo?

To je ena sama filozofija. To je kot James Bond. Dandanes je vse tako kontrolirano, tudi denarni tokovi. Tudi mene kontrolirajo. Ko sem denimo dal 15.000 evrov svoji partnerki Edni, so že vsi takoj vedeli, da se je to zgodilo. To so tako nore teorije, da si jih je zelo težko predstavljati.

Torej Janeza Janša niste podkupili?

To je bedarija. Kot sem rekel, Janeza Janše sploh ne poznam. Nikoli ga nisem videl, niti z njim spregovoril ene same besede, kaj šele, da bi mu nosil neke podkupnine. Zakaj me raje ne vprašate, če sem podkupil Clintona?

No, slovensko tožilstvo trdi drugače. Zadeva se je že preselila na sodišče, obtožni predlogi so bili že vročeni. Tožilka vašo vlogo vidi v tem, da ste Jožetu Zagožnu in Janezu Janši naklepoma pomagali pri izvršitvi kaznivega dejanja sprejemanja daril za nezakonito posredovanje?

Kako bi lahko pomagal? Ta obtožni predlog je pravljica tranzicijske levice. Pokazal sem ga najboljšim advokatom, tudi advokatom od Reutersa in so se smejali. V obtožnem predlogu piše, da sem jaz pomagal pri sprejemanju daril. Sem v zvezi s tem vprašal enega Reutersovega pravnika, pa pazite, to niso neki novinarji, ki so študirali v Kumrovcu, pa mi je dejal, da je ta obtožni predlog eno »navadno sranje«.  

Se strinjam. Obtožni predlog, ki ga je spisala višja državna tožilka Branka Zobec Hrastar je dejansko bolj luknjast kot švicarski sir. Denimo, Janez Janša se je v obtožnem predlogu znašel, ker naj bi »neugotovljenega dne, na neugotovljen način in na neugotovljenem kraju, sprejel obljubo plačila provizije za svojo stranko SDS.

Kot sem rekel – pravljica. Poglejte. V mojem primeru: če imaš prijatelja kot je to denimo Riedl in ga spoznaš z neko punco. On potem spi z njo in postane noseča. Potem pa si naenkrat ti kriv. Tu ni nobene logike. Poleg tega se je kasneje obtožni predlog spremenil tako, da naj bi jaz pomagal pri obljubi sprejemanja daril. Sedaj pa mi povejte, kako lahko človek pomaga pri obljubi?

* * *

Vaše politično prepričanje: vemo, da nimate radi tranzicijske levice (ki izhaja iz bivših komunistov) in da se razglašate za »štajerskega nacionalista«.

Ne vem, če veste, da 100.000 Štajercev leži na Dravskem polju. Po vojni je bilo na Štajerskem takole: če ste kaj imeli, ste bili osvobojeni, če pa niste imeli nič in niste znali držati jezika za zobmi, pa ste končali v rudniku ali v masovnem grobišču. Veste kakšna je razlika med nacionalsocialisti in komunisti? Prvi so ubijali druge ljudi, komunisti pa svoje.

Kako pa gledate na aktualno stanje v naši državi? Brezposelnost nenehno raste, za vlado pa se zdi, da v teh težkih časih sploh ne vlada.

Vsepovsod je kriza. Razen Nemci gredo gor. Komunistični sistem ni mogel nikoli napraviti progresa. O Pahorju menim, da je pošten in inteligenten politik. Njegov problem pa je, da je obdan s popolnoma nesposobnimi in nepoštenimi ljudmi. Poleg tega imajo Slovenci en veliki problem. To je, da se obnašajo kot hlapci. Najprej smo bilo pod Avstroogrsko, nato je del Slovenije bil pod Italijo, nato smo bili v tej Jugoslaviji, sedaj pa jih spet vleče na Balkan. Tudi z metodami – spomniva se samo groženj novinarju s smrtjo…

Mislite na novinarja Financ in na grožnje Jankovićevega sina Jureta?

Ni potrebno o imenih. Poglejte kaj se je zgodilo na Hrvaškem s Pukaničem.

Verjetno govorite o Ivu Pukaniću, uredniku Nacionala, ki ga je likvidirala mafija?

O njem, ja. Zelo dobro sem ga poznal. Večkrat sva bila skupaj. Nekaj je hotel napisat in so ga vrgli v zrak. O teh balkanskih metodah govorim.

* * *

Walter Wolf z obtožnim predlogom v zadevi Patria: gre za pravljico tranzicijske levice, Reutersovi pravniki pa so se samo smejali, ko so ga pregledali.

Foto: politikis.si

Št. komentarjev: 4
  1. Tadej pravi

    Wolf je faca. Pove kar misli in ne ovinkari. Kot človek, ki je vse življenje preživel v tujini, lahko z distance in objektivno oceni nedemokratični sistem, ki smo ga imeli pri nas 50 let + 20 let neokomunistične podlage. Je pa človek po drugi strani sigurno sposoben, če si lahko v enem kosu naredi kar 2,3 milijone evrov. Seveda so ga komunisti takoj hoteli namočiti v afero Patria, a jim to kot kaže ne bo uspelo.

  2. […] Wolf je po pet stranskem intervjuju, ki ga je v decembru dal za tednik Demokracijo (del intervjuja je objavil tudi naš portal Politikis), sedaj v krajšem intervjuju o aferi Patria spregovoril tudi za hrvaške bralce. Novinarju […]

  3. […] kako on vidi vso zadevo okoli Patrie, in dejal, da je obtožni predlog, ki ga je spisala Branka Zobec Hrastar, le pravljica tranzicijske levice. Včeraj pri Vodušku pa je Wolf označil beg tožilke Zobec Hrastar v odvetniške vode kot […]

  4. […] Ob tem je zanimivo, da tudi Krkovič govori o obtožnem predlogu pobegle tožilke Branke Zobec Hrastar kot o pravljici, kar je že pred časom “izumil” Walter Wolf, ki je dejal, da je obtožni predlog v zadevi Patria pravljica tranzicijske levice. […]

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen