Odzivi na afero WikiLeaks depeša: Pahor je predsednik vlade banana republike, Klemenčičeva protikorupcijska komisija: Pahorja bomo pod drobnogled vzeli samoiniciativno

8

“To je neverjetno. Tega skoraj ne morem verjeti,” je včeraj v studiu Odmevov dejal Ali H. Žerdin, komentator Dela, glede Pahorjevega nespodobnega dogovarjanja s takratnim ameriškim v.d. veleposlanikom v Sloveniji Bradleyjem Fredenom, ki ga je vodja slovenske opozicije Janez Janša označil za koruptivnost. Če se vsebina depeše izkaže za verodostojno, je to tipičen primer komunikacije banana republike, je včeraj menil Žerdin in dodal, da osebno verjame, da je depeše avtentična. Da bi lahko Pahorjevo tovrstno dogovarjanje bilo tudi protipravno pa meni tudi nekdanji dekan Pravne fakultete v Ljubljani dr. Rajko Pirnat. Pirnat pravi, da če drži napisano, potem premier Borut Pahor ni ravnal v skladu s slovensko zakonodajo in je dajal obljube o zadevah, o katerih bi moral pred tem odločati državni zbor. Poleg tega, da ni običajno, da bi predsednik vlade hodil s ponudbo k veleposlaniku ali k odpravniku poslov neposredno, “bi za sklenitev meddržavne pogodbe, ki terja ratifikacijo ali spremembo zakona o ratifikaciji, morali začeti o tem razmišljati in vse postopke voditi tako, kot to zahteva zakon o zunanjih zadevah, torej z obravnavo izhodišč v državnem zboru oz. v njegovem pristojnem odboru,” je še včeraj pojasnjeval Pirnat.

Klemenčičeva komisija za preprečevanje korupcije pa je prav tako včeraj napovedala, da bo na lastno pobudo preučila primer z ameriško diplomatsko depešo, ki razkriva vsebino pogovora premiera Boruta Pahorja z odpravnikom poslov na ameriškem veleposlaništvu. Komisija je v svojem sporočilu sicer poudarila, da se do konkretnega primera v tej fazi še ne more opredeljevati, ker ne želi prejudicirati svoje končne odločitve v zadevi, a že dejstvo, da bodo Pahorja pod drobnogled vzeli samoiniciativno priča o tem, da se je Pahor pri svojem dogovarjanju sprehajal zelo na meji zakonsko predpisanih postopkov ter transparentne in zakonite porabe javnih sredstev.

Predsednik vlade Borut Pahor glede vsebine ameriške diplomatske depeše, ki jo je razkrila spletna stran WikiLeaks, vztraja pri svoji izjavi, ki jo je dal v ponedeljek. “Ocene, ki jih podajajo ameriški diplomati v svoji interni komunikaciji, so stvar ameriške diplomacije,” so včeraj sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Wikileaks depeša in upravičeno zaskrbljeni slovenski predsednik vlade Borut Pahor: komentatorji, pravniki, opozicija, protikorupcijska komisija so si enotni v mnenju, da je Pahorjevo dogovarjanje z Bradleyjem Fredenom konec lanskega leta, čudno, če ne že koruptivno.

Foto: Vasja Šabeder

Št. komentarjev: 8
 1. Rado pravi

  Slovenija nikakor ni banana Republika, res pa je, da je Pahor slab premier.

  / ni mi jasno, kako lahko nekdo tako slabšalno misli o svoji domovini ? Naj vam bo vzor župan Jankovič, ki za Ljubljano trdi, da je najlepše mesto na svetu. Tako se dela! /

 2. Rene pravi

  Pahor ga je čisto in do konca posral s tem nesprejemljivim dogovarjanjem z ameriško administracijo. Naj raje odstopi, če res ima tako rad Slovenijo.

 3. Ponarejen Kraševec pravi

  @Rado: ni mi jasno, kako lahko nekdo tako slabšalno misli o svoji domovini?

  Tukaj ti dam edini pravilen odgovor na tvoje vprašanje:

  Ljubezen do domovine, zastave in materinega jezika je v redu, ne gre pa pozabiti ljubezen do svoje žene, niti do žene svojega soseda. V zadnjem primeru je ljubezen do domovine popolnoma drugorazredna (kot bi rekel naš Turk).

 4. Ponarejen Kraševec pravi

  @ Rado: Naj vam bo vzor župan Jankovič, ki za Ljubljano trdi….

  Srbijanc Jankovič v Ljubljani govori eno, v Beogradu pa drugo. Ne jemlji ga tako resno. Jankovič je pač bananovič.

 5. mudo moreno pravi

  Adijo Borut,Jadranka te bo vsekakor pogrešala,mi pa precej manj.Za svoj debakl pa se zahvali predvsem svojim svetovalcem in svojima botroma Milanu in Miranu.
  Če bi bil pameten,bi bil danes predsednik države,tako pa odhajaš v politično zgodovino kot extra luzer.

 6. Franjo pravi

  Pahor je dokazal, da je nesposoben politik. Ko se je brez vsakršnih obveznosti in odgovornosti sukal naokoli kot evropski poslanec se to ni opazilo, sedaj pa ko vodi državo, pa je to dejansko zaštrlelo. Komunisti so ga nategnili bolj kot si je lahko sam kadarkoli predstavljal.

 7. Franc pravi

  Slovenija je banana država, dokler bo Jankovič župan in dokler bodo levaki na oblasti.

 8. popcorn ceiling removal pravi

  It’s remarkable for me to have a web site, which is good designed for my know-how. thanks admin

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen