Ameriški diplomati-vohuni: sta si Türk in Pahor “kul”, je Pahor še vedno na redbullu?

6

Tudi angleški Guardian je objavil depešo State Departmenta, ki jo je predhodno objavila sedaj že svetovna znana spletna stran Wikileaks, in ki se nanaša na Slovenijo (depeša je datirana na 16. junij 2009). V njej je jasno vidno, da so imeli ameriški diplomati navodilo za zbiranje podatkov o slovenskih voditeljih, ki pa se pri določenih vsebinah podatkov tovrstno “zbiranje” prevesi v že klasično vohunstvo. Večina depeše naj ne bi bila sporna, saj se nanaša na iskanje podatkov, ki so dostopni popolnoma vsem. Denimo, kaj slovensko vodstvo in javnost menita o Evropski uniji, morebitne neformalne povezave z drugimi članicami EU-ja, vprašanje energetske varnosti in podobno. Američane so še posebej zanimali slovensko-ruski odnosi v kontekstu odvisnosti Slovenije od ruske energije ter osebni odnosi med slovenskimi in ruskimi voditelji ter poslovneži. Nadalje, ameriške diplomate je zanimalo tudi mnenje Slovencev in naših političnih voditeljev o ZDA, o mednarodnih organizacijah in podrobnostih v naših odnosih s Kitajsko, Iranom ter državami, ki imajo sovražno držo do ZDA. V direktivi ameriškega zunanjega ministrstva je bilo prav tako naročeno zbiranje podatkov o vseh vidikih financ in gospodarstva znotraj države ter pri mednarodnem sodelovanju. Američane so zanimali identitete vplivnih ljudi, njihove filozofije, vloge in odnosi.

Glede naših voditeljev in njihovega vladanja so se Američani spraševali o odnosih med predsednikom, premierjem, ministri, obveščevalnimi službami, zanimali so jih denimo tudi podatkih o korupciji med višjimi vladnimi uradniki. Tudi ta del depeše ni sporen, to da sta si Türk in Pahor “kul” je splošno znano dejstvo in jasna politična realnost. 

Manjši del depeše pa razkriva navodila, ki ameriške diplomate že dela vohune. Gre namreč za poseganje v zasebnost in človekove pravice državnega vodstva. Politične lastnosti in odnosi torej niso bili edini predmet zanimanja pri slovenskih politikih, ampak so Američane zanimali tudi osebni, biografski, zdravstveni, biometrični in finančni podatkih sedanjih ter prihajajočih slovenskih političnih voditeljev. Recimo, če bi ameriške diplomate zanimalo, če je Pahor še vedno na “redbullu” ali je vmes preklopil že na kaj drugega, kakšno je njegovo trenutno zdravstveno stanje in podobno, pa je že v domeni spornega zbiranja podatkov, zlasti ker naj bi šlo za partnerski državi. Prav tako so sporna navodila ameriškim diplomatom, ki naj bi jih morali zanimati tudi podatki o lokacijah Slovenske vojske, morale v vojski, njenih stališčih in načrtih. To pa je že poseganje v državno tajnost in ima vse elemente vohunskih pristopov.

Na to poslednjo “vohunsko” depešo, ki jo je objavil Guardian, se še slovensko politično vodstvo ni odzvalo. Celotno depešo v angleškem jeziku si lahko preberete tukaj.

Sta si Türk in Pahor “kul”? Do sedaj o njunem odnosu ni bilo nikakršnega dvoma – šlo je za dobro uigran politični tandem.

Foto: Matic Štojs

Št. komentarjev: 6
 1. Ponarejen Kraševec pravi

  Meni se ”vohunjenje” za Pahorem in Turkom ne zdi sporno. Naj svet zve, kako drugorazredno politično vodstvo trenutno upravlja (in zapravlja) Slovenijo. Tudi ni nobena skrivnost, da Pahor klečeplazi pri Gadafiju, Turk pa pri raznih drugih (muslimanskih) voditeljih. Vse te, posebno Gadafija pa lahko prištevamo v ožji zbor teroristov.

 2. falcon pravi

  @Ponarejen Kraševec ~ Se strinjam, čista 10ka,

 3. Rastko pravi

  Dvojec Türk-Pahor je že ves njun mandat brez vsakršnega moralnega kompasa, druži pa se predvsem z tretjerazrednimi političnimi voditelji. Od tega je Slovenija in njeno prebivalstvo imela nulkoma jozef koristi.

 4. Rexmundi pravi

  Kako naj bo Gadafi terorist, saj se je objemal z Bildebergovci v svojem šotoru?
  Vsaj prej preverte zadeve. Igre pa so še bolj umazane in zahrbtne kot si jih tukaj kdo sploh lahko zamišlja.

 5. macolica pravi

  če bi bil sam na rebulu bi blo še super, bi vsaj lopato vroke uzel pa b kej skidov

 6. madam pravi

  Dokler bodo tile “komunajzeri” na oblasti naj kar vohunijo, pol bi pa bilo fajn če bi tudi obelodanili svoje izsledke. Sigurno bi Slovenci kaj zelo zanimivega izvedeli. Torej imate moje dovoljenje ameri kot državljenke RS in čistiokrvne Slovenke.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen