Ekskluzivno: španski El Pais dobil Boruta Pahorja na laži: naš premier “kšeftal” z zaporniki, pri Američanih pa je lobiral tudi za druge biznise

26

Slovenska tiskovna agencija je ravnokar sporočila ekskluzivno novico, ki slovenskega predsednika vlade Boruta Pahorja glede dogovarjanja z ameriško administracijo za sprejem zapornikov iz Guantanama v Slovenijo postavlja na laž. Ta je včeraj posredno preko Milan Balažica, govorca na MZZ, ki je med drugim povedal, da ”z ameriške strani ni bilo nobenih pritiskov v smislu povezovanja obiska predsednika vlade v ZDA in sprejema zapornika iz Guantanama”, de facto zamolčal slovenski javnosti, da so takšni dogovori vendarle bili. Tovrstno komunikacijo pa je nenazadnje zanikal tudi Pahorjev kabinet. In takšni pritiski očitno niso prišli z ameriške strani, ampak s strani Pahorja, ki naj bi izhajajoč iz depeše “blago, vendar nedvoumno povezal uspeh preselitve ujetnikov s srečanjem s predsednikom ZDA Barackom Obamo“.

Novico STA objavljamo v celoti.

New York, 30. novembra (STA) – Premier Borut Pahor naj bi v pogovoru z vršilcem dolžnosti ameriškega veleposlanika v Ljubljani Bradleyjem Fredenom konec lanskega leta povezal uspeh premestitve ujetnikov iz Guantanama v Slovenijo s srečanjem z ameriškim predsednikom Barackom Obamo, izhaja iz depeše, objavljene na spletni strani španskega dnevnika El Pais.

Spletna stran WikiLeaks v ponedeljek še ni objavila dokumentov State Departmenta v zvezi s Slovenijo, je pa ameriški časopis New York Times že v nedeljo poročal o dokumentu, ki naj bi pričal o ameriškem izsiljevanju Slovenije, da za sprejem enega od ujetnikov iz Guantanama “slovenski voditelj” dobi srečanje s predsednikom ZDA.

Glede na Fredenovo depešo, v ponedeljek objavljeno na spletni strani El Paisa, pa temu ni bilo čisto tako.

Freden je 5. januarja letos v Washington sporočil, da je Pahor konec decembra 2009 zaprosil za pogovor, na katerem so obravnavali različne teme. Med drugim je Freden Pahorja prosil za pomoč Slovenije pri zapiranju taborišča za osumljene teroriste Guantanamo.

Pahor naj bi mu odgovoril, da bo vladi predlagal sprejem ujetnikov, in ga vprašal, kakšna je ameriška ponudba.
Premier pa se po mnenju Fredena takrat naj še ne bi zavedal ovir in zadržkov notranjega ministrstva. Zato ga je Freden opozoril, da na podlagi pogovorov z notranjim ministrstvom menijo, da bo treba za sprejem ujetnikov sprejeti zakon.

Premier naj bi ponovil svojo pripravljenost, da o tem zaprosi vlado, kasneje pa je v “pogovoru na štiri oči blago, vendar nedvoumno” povezal uspeh preselitve ujetnikov s srečanjem s predsednikom ZDA Barackom Obamo.

Dejal naj bi, da bi mu dvajset minut srečanja s predsednikom omogočilo, da vprašanje ujetnikov predstavi kot dejanje podpore najpomembnejšemu zavezniku Slovenije in dokaz na novo oživljenih bilateralnih odnosov.

Na sestanku so obravnavali tudi Zahodni Balkan, pri čemer je Pahor samozavestno omenil lahek dostop do tamkajšnjih političnih voditeljev, ter sodelovanje ameriškega podjetja Westinghouse pri načrtovani gradnji drugega bloka slovenske jedrske elektrarne.

Pahor naj bi izrazil pripravljenost, da ZDA nadgradijo in nadomestijo elektrarno v Krškem, pri čemer ima interes Westinghouse, čeprav obstaja močna konkurenčna ponudba iz Francije.

Slovenski premier naj bi izpostavil potrebo po ravnotežju in dejal, da Francija že ima velik vložek v proizvodnji Renaultovih avtomobilov, “Deutsche Bank pa je blizu velike investicije v Slovenske železnice, ki bo vključevala najpomembnejše slovensko strateško premoženje – Luko Koper”.

Premier naj bi govoril tudi o gospodarskih vprašanjih in širitvi na nove tuje trge, pri čemer je omenil “muslimanski svet”.

Pahor je na srečanju napovedoval težko leto za EU, govoril je o pomanjkanju skupne gospodarske politike in omenil, da bo izkoristil tesne odnose s španskim premierom (Josejem Luisom) Zapaterom za to, da špansko predsedstvo EU ne bi pozabilo na Zahodni Balkan.

“Skoraj mimogrede je izrazil prepričanje, da bo parlament ratificiral arbitražni sporazum s Hrvaško,” piše v depeši.

Freden je Pahorju čestital tudi za odločitev o napotitvi slovenske skupine za mentorstvo in povezave (OMLT) v Afganistan.

Sicer pa se je Fredenu Pahorjev drugi obisk veleposlaništva ZDA v Ljubljani, odkar je prevzel vodenje vlade, zdel nenavaden in pokazatelj, da želi premier negovati ameriško-slovenske odnose. Pahor je največ govoril o gospodarstvu, omenil pa je tudi potrebo po razrešitvi orožarske polomije s Patrio.

Fredenu je po srečanju s Pahorjem postalo jasno, da Slovenija z rešitvijo mejnega spora s Hrvaško računa na boljše bilateralno sodelovanje, zlasti na Zahodnem Balkanu, ter v trgovini in vlaganjih.

Slovenija po mnenju Fredena, izraženem v depeši, glede ameriških interesov na Zahodnem Balkanu nudi tri primerjalne prednosti: Slovenci imajo zaradi skupne zgodovine nagonski občutek za politične nianse v regiji, Slovenija je zelo aktivna v regiji ne le na politični ravni, ampak tudi na ravni nevladnih organizacij, slovensko stališče, da se mora EU še naprej osredotočati na širitev, pa je med vsemi članicami EU najbliže ameriškemu.

“Skratka, leto 2009 je bilo leto, ko smo večino diplomatskega kapitala usmerili na reševanje mejnega vprašanja in prepričevanje Slovenije, naj odpravi blokado hrvaških pogajanj z EU. Sklepno poglavje te zgodbe še ni napisano, a pri uradnikih slovenske vlade čutimo velik optimizem. Upamo, da bomo v letu 2010 pozornost lahko usmerili v partnerstvo s Slovenijo na Zahodnem Balkanu in v Isafu, tlakovali pot za uspešno sodelovanje Westinghousa pri gradnji nove jedrske elektrarne in, morda še najtežje od vsega, spremenili Pahorjevo retorično podporo za premestitev ujetnikov v resničnost,” Freden sklene depešo, kot jo objavlja El Pais.

Vsebino depeše v angleškem jeziku si lahko prebereteTUKAJ.

“Kšeftar” Borut Pahor: zaporniki iz Guantanama, elektrarna v Krškem, lobiranje pri balkanskih voditeljih…

Foto: Vasja Šabeder

 

 

 

 

 

Glava depeše datirana z 5. januar 2010, ki potem v sedmih točkah razkriva Pahorjeva barantanja z ameriško administracijo. Na MZZ so še včeraj trdili, da ni bilo nikakršnih pogojevanj s slovenske strani za srečanje z ameriškim predsednikom Barackom Obamo. Depeša govori povsem drugače.

(klik za večjo sliko) 

Št. komentarjev: 26
 1. tekač pravi

  Lažnivega kljukca Pahorjanskega so še enkrat več dobili na laži. Pa kaj tile komunisti še znajo kaj drugega kot lagati in krasti???

 2. Rado pravi

  “Lažnivega kljukca Pahorjanskega”

  Kot da je to kaj posebnega?
  Vsi politiki lažejo. Janša je lagal zaradi sestanka o Mercatorju, pa Blairu je ukradel citat, Rop je lagal glede piranskega zaliva, . . . .

 3. Rastko pravi

  Rado, Pahor je tokrat lagal preko uradnega govorca na MZZ. To ni več v domeni nekih medijskih zavajanj in političnih prepucavanj, ampak gre za direktno laganje slovenskemu ljudstvu s strani uradne inštance. Tako nizko še nismo padli.

 4. Ponarejen Kraševec pravi

  Rado, na živce nam greš.

 5. alan. k pravi

  …………………….Rado, mogoče je lagal celo Neron, pa nima nič skupnega z dotičnim primerom, čeprav bi ti našel ključnih skupnih točk toliko, kolikor jih potrebuje tvoj oprani ego.

 6. Rexmundi pravi

  Tole novo dogajanje v ZDA nima nič skupnega z zgoraj navedenimi članki? Ali pač. V ZDA se dogaja dnevno nekaj v smeri proti kršenju osebne svobode ljudi. Kam to pelje? V totalko.

  Homeland Security and Transportation Security Administration Now List People As Domestic Extremists

  Tuesday, 30 November 2010 10:13

  ‘It does not surprise me that the Obama Administration responds to the backlash against the unconstitutional fourth amendment violating TSA screening measures by blacklisting air travelers who object to the over reaching intrusive searches at the airports. They are trying to send a chilling effect not to protest the TSA groping and body scanners that has the public in an uproar.

  Will they add them to a list were you can not buy a new car, apply for employment or do business. Will people be put on this list that will make life hard to function because the government has blackballed people who objected to the abusive TSA. These secretive list shows the abusive executive branch bypassing the courts and due process blacklisting their political enemies and opposition.’

  Read more: Homeland Security and Transportation Security Administration Now List People As Domestic Extremists

 7. Rene pravi

  Sedaj pa naj se tudi levičarski mediji spravijo na Pahorja in od njega zahtevajo, da naj raloži zakaj je visoke ameriške predstavnike podkupoval z obljubami o nastanitvi zapornikov pri nas, da bi prišel do Obame. Kaj pa če je ameriškemu veleposlaniku dal še kaj drugega kot obljubo?

 8. Rexmundi pravi

  Pišuka izgleda da so ZDA prevzeli naciji. Zdaj tam potem pri nas.
  Kaj če bi ga še glede tega vprašali, kako in kaj?

  Out-of-control TSA, yet another violation of our rights. Add it to the list of gov’t violations of our right:
  They violate the 1st Amendment by placing protesters in cages, banning books like “America Deceived II” and censoring the internet.
  They violate the 2nd Amendment by confiscating guns.
  They violate the 4th and 5th Amendment by molesting airline passengers.
  They violate the entire Constitution by starting undeclared wars for foreign countries.
  Impeach Obama and sweep out the Congress, except Ron Paul.
  (Last link of Banned Book):
  http://www.iuniverse.com/Bookstore/BookDetail.aspx?BookId=SKU-000190526

 9. Rexmundi pravi

  Kakšne postajajo ZDA? Pišuka. No, saj so že dolgo take. Gibanje pa gre v smeri kaosa.

  **NEW RELEASE**

  Read the Free Preview of the infamous 9/11 chapter.

  The novel “America Deceived II” by author E.A. Blayre III is now available on all E-book readers, including Amazon Kindle, Apple iPad, Barnes & Noble Nook, Sony Reader, Vtech Portable, Kobo E-reader, Aluratek Libre, Ectaco Jetbook and many others.

  DISCLAIMER: IUniverse does not endorse, support, promote or condone any of the thoughts, ideas, or language presented in the novel “America Deceived II” by E.A. Blayre III.

  READ AT YOUR OWN RISK

 10. Rexmundi pravi

  Pozitivno razmišljanje.

  Takoj ven iz UE dokler je še čas!

  Nigel Farrage: Why We Would All be Better Off Out of This Chaos

  Tuesday, 30 November 2010 11:39

  ‘Over the last 20 years I have been promoting the very simple idea that our country would be doing itself, its people and the rest of the world a great favour by returning to self-governance. And this is why.

  We would be Better Off Out financially by simply not paying the £48million a day to the European Union. This would be money better spent at home with priorities set by our elected representatives, rather than returned in part with European conditions. We would be Better Off Out financially minus the dead weight of regulation that makes the life of our businesspeople a misery.’

  Read more: Nigel Farrage: Why We Would All be Better Off Out of This Chaos

 11. jin pravi

  Pomislite, ZDA v primeru Slovenije niti grozit ni treba, Pahor kar sam ponuja. Celo gradnjo jedrske elektrarne. Kaj bi šele bilo, če bi iz Washingtona prišla kakšna grožnja, verjetno bi v vsem popustil.

 12. […] skoraj ne morem verjeti,” je včeraj v studio Odmevov dejal Ali H. Žerdin, komentator Dela, glede Pahorjevega nespodobnega dogovarjanja s takratnim ameriškim v.d. veleposlanikom v Sloveniji, ki ga je vodja slovenske opozicije Janez […]

 13. Franc pravi

  Gradnja jedrske elektrarne je že v redu.

  Ampak da je zahteval le – sestanek z Obamo v zameno za zapornika, je pa višek.

 14. […] Spomnimo: ena izmed depeš objavljene na spletni strani Wikileks, je razkrila, da je Pahor pri takratnem odpravniku poslov veleposlanika v Sloveniji Bradleyju Fredenu nespodobno lobiral, da mu bo ta omogoči 20-minutno srečanje z Obamo. Pahor naj bi takrat “blago”, pa vendar nedvoumno povezal uspeh preselitve ujetnikov s s…. […]

 15. Have you ever thought about including a little bit more than just your
  articles? I mean, what you say is important and all.

  However imagine if you added some great graphics or video clips to
  give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and clips, this website could
  undeniably be one of the greatest in its niche.

  Good blog!

 16. Woah! I’m really digging the template/theme
  of this website. It’s simple, yet effective. A
  lot of times it’s difficult to get that “perfect balance” between usability
  and visual appearance. I must say you’ve done a fantastic job with this.
  In addition, the blog loads super fast for me on Opera.
  Outstanding Blog!

 17. www.ranker.com pravi

  I loved as much as you’ll receive carried out right here.
  The sketch is attractive, your authored subject matter stylish.
  nonetheless, you command get got an edginess over that you wish
  be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as
  exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

 18. Tanesha pravi

  Try them out in a store, even if you do end up getting a better
  price online and ordering there. Exclusive Brave Blu-ray
  Combo Pack Gift Set with Angus plush toy. There is going
  to be still tension among families, and they still need to unite after the very wedding.

 19. Juanita pravi

  You’re so interesting! I do not believe I’ve
  read through a single thing like this before. So wonderful to find another person with some
  genuine thoughts on this topic. Seriously.. thanks for starting this up.
  This website is something that is required on the internet, someone
  with a little originality!

 20. clashofclans.enjoyhacks.com pravi

  Using a slingshot furthermore the birds’ precise abilities,
  players traveling the creatures at structures made linked to wood,
  stone along with other materials and content to take as well as the pigs.
  The Xbox 360 game has proven to be a monstrous task in this field, but recent developments now
  provide some options. There_s a series of levels players can play through
  as they wish.

  Here is my homepage – clash of clans hack (clashofclans.enjoyhacks.com)

 21. Rhonda pravi

  (Picture: The Associated Press)

  And it was. Tuesday evening belonged to the U.S. men’s national workforce, which used a pair of second-half
  objectives to topple Mexico 2-zero and qualify for the 2014 World
  Cup in Brazil. The night time additionally belonged
  to the followers, who stood from begin to end and
  stayed late to find out the Individuals indeed had certified.

  But most of all, the evening belonged to goalkeeper Tim
  Howard, who rebounded from a poor displaying Friday
  in a loss at Costa Rica to keep criket world cup El Tri off the scoreboard.
  “It’s anticipated of us (to make the World Cup), however it’s never a guarantee,” Howard said.
  “World Cup qualifying is tense. It’s at all times so tight. … You may never actually breathe a sigh of reduction, but tonight we are able to.” Like this subject?
  You might also like these photo galleries: Sports & Recreation

 22. battlefield 4 hack pravi

  As I always ask, please share this article with any groups or forums
  that you are apart of, especially those related to gaming.
  Fortunately, Robert Ludlum’s The Bourne Conspiracy is looking like one of
  the few good ones. 10 if his stats could be reset if he entered into matches
  that were plagued by hackers.

 23. Dolores pravi

  Excellent bat ! I wish tto apprentice at the same tiime ass you amend your web site, how can i subscribe for a weblog website?
  Thee account hellped me a applicable deal. I had been tiny biit acquainted of this your broadcast provided vivid
  trransparent concept

  my homepge … yahoo.com (Dolores)

 24. real flappy bird download pravi

  The newest installment of the Infamous series makes its next-gen debut this
  spring in what looks to be an absolutely gorgeous game. Naturally, there are two engines you
  can choose from. Forbes discusses the clandestine interview with the man behind the game, who agreed to the meeting under circumstances that would make one think he was an enemy of the state.

 25. As you know, the more people that you reach, the higher your earning
  potential will be. The best place for that is in a long-term real-world relationship and in my opinion marriage if you are fortunate
  enough to meet a suitable person to marry. These symbols look quite similar to those found on the Facebook for Android app put out by Facebook.

 26. Miraculously, at 90 years of working there, we’re not gonna
  be late, fattie! To help fend off intruders,
  viewers must log on to make funeral services, you do have a memorial service.
  Aaron, taxi orlando Ryan, thank you cards. What is that the search of a close family member.
  Early Thursday, January 4, 1940 to Billy & Violet Scroggins taxi orlando Carroll.
  We were so glad we chose taxi orlando the most popular
  options is to have dignified & hassle free and will not break the
  bank.

  My blog post: http://issuu.com/orlandotaxiservice

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen