LIFFE 2010 (seznam filmov)

2

Pripravil: Tadej Bauer, filmski kritik

Na Liffu se bo v slovenski prestolnici od 10. do 21. novembra odvrtelo kar 111 kolutov. Letos je festivalskim prizoriščem dodan tudi prenovljeni Kino Šiška, s čimer se film vrača v nekoč priljubljeno shajališče filmskih ljubiteljev. Kjub temu, da imamo liffovci večjo izbiro filmov kot je bila lansko leto, pa ostajajo ponovno prikrajšani mariborski liffovci. V Mariboru ne bodo videli odličnega tujejezičnega filma ADŽAMI, ne bodo videli nove mojstrovine ČU DO VI TO z Oskarjevim filmskim zvezdnikom JAVIERJEM BARDEMOM, ne bodo videli kontroverzne ekstravagance japonske drame GOSENICA, ne bodo videli dobitnika Zlatega medveda v Berlinu, turško dramo MED, ne bodo videli odlične igre francoske zvezdnice JULIETTE BINOCHE iz romantične drame OVERJENA KOPIJA, ki je bila nominirana v Cannesu za Zlato palmo, ne bodo videli TAM NEKJE, nov film od letošnje dobitnice beneškega Zlatega leva SOFIJE COPPOLE, ne bodo videli fenomenalen triler ZAKOPAN katerega se še sam HITCHCOCK ne bi sramoval, ne bodo videli brilijantne filipinske KLAVNICE, za katero je potrebno imeti dober želodec!  Predprodaja vstopnic se zaključi 9. novembra. Mogoč je tudi nakup kompleta 6/9/15/20 filmov. Prodaja vstopnic letos poteka tudi prek spleta. Otvoritven film v Ljubljani bo zapeljiva Tamara Drew, režiserja Stephena Frearsa, v Mariboru pa Mammuth, v režiji Gustavea de Kerverna. Lansko leto je glavno nagrado vodomec prejel hrvaški film Črnci, za nagrado zmaj pa je občinstvo izbralo prvenec Xavierja Dolana Ubil sem svojo mamo, dobitnik nagrade FIPRESCI pa je postal film Prinesi mi rožmarin.

Za lažjo izbiro filmov smo vam izdelali seznam, katere na letošnjem 21. Liffu ne gre zamuditi!

AJAMI / ADŽAMI (2009)

Adžami z izvirno zgodbo o večplastni družbi razgrinja svet palestinske in izraelske kulture; njun spor prikaže z obeh strani. Adžami je sestavljen iz petih zgodb – (prikazuje religiozni miks muslimanov in kristjanov ter njihovo vsakdanje življenje)

Režija: Scandar Copti, Yaron Shani

Žanr: / Kriminal / Drama /

Pomembne nagrade: (Nominacija za Oskarja v kategoriji tujejezičnih filmov), (dobitnik zlate kamere v Cannesu), (dobitnik nagrade od izraelske filmske akademije).

Država: Nemčija, Izrael

Jezik: arabščina, hebrejščina

AURORA (2010)

Kriminalna socialna drama po romunsko: počasna, statična, prešita z nenavadnimi dialogi in pobliski črnega humorja ter okronana silovitim sklepnim obratom. Za potrpežljive.

Režija: Cristi Puiu

Žanr: Drama

Pomembne nagrade: /

Država: Romunija, Francija, Švica, Nemčija

Jezik: romunščina

THE TIME THAT REMAINS / ČAS, KI OSTAJA (2009)

Intimen, občasno komičen in napol biografski portret življenja Palestincev, ki že od leta 1948 živijo kot manjšina v svoji lastni deželi.

Režija: Elia Suleiman

Žanr: Drama

Pomembne nagrade: (Nominacija za Zlato palmo v Cannesu)

Država: Francija, Anglija, Belgija, Italija

Jezik: hebrejščina, arabščina, angleščina, francoščina

BIUTIFUL / ČU DO VI TO (2010)

V letošnjem letu ne smemo in ne moremo spregledati nov film BIUTIFUL mehiškega (¨mind blow¨ masterja) – ALEJANDRA GONZáLEZA IñáRRITA. Gre za odličnega režiserja, ki si je s filmoma (AMORES PERROS / PASJA LJUBEZEN, 2000) in (21 GRAMS / 21 GRAMOV, 2003) na stežaj odprl vrata v Hollywood! Z močno Oskarjevo sestavljanko (BABEL / BABILON, 2006) pa nam predstavil še natančno oko kamere in odličen scenarij! Čeprav je zanj značilno, da snema filme v španskem jeziku (v angleškem nekoliko manj), pa v svoji režiserski karieri ni še nikoli sodeloval s špansko Oskarjevo zvezdo JAVIERJEM BARDEMOM (NO COUNTRY FOR OLD MEN / NI PROSTORA ZA STARCE, 2007), vse do letošnjega velikega filmskega festivala v Canessu, kjer je BARDEM odnesel nagrado za najboljšega igralca! Nova močna melo drama BIUTIFUL, je zgodba o obupanem očetu Uxbalu (BARDEM) kateri zboli za rakom, ob tem pa ima na voljo samo kratek mesec življenja. V tem času ima nalogo, da skrbi za svoje otroke in ščiti priseljence na obrobju Barcelone! Scenarij za film je napisal omenjeni režiser z neznanima soscenaristoma (Armando Bo in Nicolás Giacobone). Premiera filma se je že odvila v Cannesu! Na rednem sporedu francoskih kinematografov so jo gledalci videli 20. avgusta. Prav tako je svoje oddelala v Torontu, na redni spored ameriških kinematografov prihaja 29. decembra 2010!

Režija: Alejandro González Iñárritu

Žanr: Drama

Pomembne nagrade: (Nagrada za najboljšega igralca v Cannesu)

Država: Španija, Mehika

Jezik: španščina, angleščina

THE TREE / DREVO (2010)

Film, posnet po romanu Our Father who Art In The Tree Judy Pascoe, z odlično Charlotte Gainsbourg v glavni vlogi, je lirična družinska drama o spoprijemanju s smrtjo in o njenem prebolevanju. Film francoske režiserke Julie Bertucelli, pripoveduje o 10-letni Avstralki Simone (Morgana Davies), ki iz drevesa sliši glas svojega preminulega očeta. Gainsbourgova je lani v Cannesu prejela nagrado za najboljšo igralko za vlogo matere v filmu ANTICHRIST / ANTIKRIST (2009) – LARSA VON TRIERJA.

Režija: Julie Bertucelli

Žanr: Drama

Pomembne nagrade: /

Država: Francija, Avstralija

Jezik: angleščina

KYATAPIRA / GOSENICA (2010)

Gosenica, posneta po romanu Edogawe Rampa, svojstveno – in kontroverzno –pripoveduje o travmatični vrnitvi pohabljenega heroja iz vojne in o njegovi ženi, ki se znajde v frustrirajočem položaju.

Režija: Kôji Wakamatsu

Žanr: Drama

Pomembne nagrade: (dobitnik Srebrnega medveda v Berlinu za najboljšo igralko), (nominacija za Zlatega medveda v Berlinu)

Država: Japonska

Jezik: japonščina

UN HOMME QUI CRIE / KRIČEČI MOŽ (2010)

Notranji boj očeta, ki občutek ponižanosti in družbene odrinjenosti zamenja za breme očetovske krivde. V ozadju pa nemirna politična realnost sodobnega Čada.

Režija: Mahamat-Saleh Haroun

Žanr: Drama

Pomembne nagrade: (Nagrada žirije v Cannesu)

Država: Francija, Belgija, Čad

Jezik: francoščina, arabščina

EID MILAD LEILA / LAIJLIN ROJSTNI DAN (2008)

Enkraten primer politične satire, prežete s prefinjeno ironijo, ki skozi oči voznika taksija razkriva zmedo, frustracije in absurdnost življenjskih razmer v sodobni Palestini. Taksistu se mudi domov na hčerin rojstni dan, a vsakdanji dan v Palestini se obrne povsem na glavo.

Režija: Rashid Masharawi

Žanr: / Drama / Komedija /

Pomembne nagrade: (Dobitnik azijske nagrade za najboljši film v Singapurju)

Država: Palestina, Tunizija, Nizozemska

Jezik: arabščina

LEBANON / LIBANON (2009)

Pretresljiv prikaz prve libanonske vojne, režiserjev spomin na tragedijo, v kateri je sodeloval tudi sam.

Režija: Samuel Maoz

Žanr: / Drama / Vojna /

Pomembne nagrade: (Dobitnik Zlatega leva v Benetkah za najboljšo režijo), (dobitnik nagrade od izraelske filmske akademije)

Država: Izrael, Francija, Libanon, Nemčija

Jezik: hebrejščina, arabščina, francoščina, angleščina

MAMMUTH (2010)

Melanholičen in ganljiv, a tudi nadvse aktualen in angažiran film ceste, v katerem upokojeni delavec mamutskih razsežnosti, spektakularni Gerard Depardieu, naleti na svojo drugo mladost in z njo začne odkrivati male radosti življenja.

Režija: Gustave de Kervern, Benoît Delépine

Žanr: / Komedija / Drama /

Pomembne nagrade: (Nominiran za Zlatega medveda v Berlinu)

Država: Francija

Jezik: francoščina

BAL / MED (2010)

Čudovita meditacija o ljubezni med očetom in sinom ter o skrivnostih narave.

Režija: Semih Kaplanoglu

Žanr: / Drama /

Pomembne nagrade: (dobitnik Zlatega medveda v Berlinu za najboljši film)

Država: Turčija, Nemčija

Jezik: turščina

WINTER¨S BONE / NA SLEDI OČETA (2010)

Majhen a odličen socialen dramatičen film o mladem dekletu, ki je pripravljeno tvegati življenje, da bi izvedelo resnico o kriminalnih poslih svojega očeta. Sedemnajstletna Ree Dolly (Jennifer Lawrence) s svojo duševno bolno materjo (Shelley Waggener) ter mlajšima bratom in sestro živi v severnoameriškem gorovju Ozark. Odloči se, da bo izsledila očeta, ki je zaradi dolgov zastavil družinsko hišo, nato pa brez sledu izginil. Ree se spusti v nevarno pustolovščino, v kateri se spoprime z lažmi, izmikanjem in grožnjami svojih sorodnikov ter počasi začne sestavljati resnico.

Režija: Debra Granik

Žanr: / Drama / Misterij / Triler /

Pomembne nagrade: (Dobitnik 2. nagrad na mednarodnem film. festivalu v Berlinu in dobitnik velike nagrade žirije za najboljšo dramo na Sundance festivalu.)

Država: Zda

Jezik: angleščina

ONDINE (2009)

Nova drama od priljubljenega irskega režiserja – Oskarjevca Neila Jordana (THE CRYING GAME / IGRA SOLZ, 1992)! ONDINE je irska zgodba o osamljenem ribiču Syracuseu (Colin Farell), ki na vsem lepem iz morja potegne čudovito žensko Ondine (BachledaTRADE / BELO BLAGO)! Njegova bolna hčer (oboleha za neozdravljivo boleznijo ledvic) Annie (Barry) je prepričana, da je Ondine pravljična figura – morska deklica ¨Selkie¨, ki ima to moč, da lahko ozdravi prav njo! Syracuse hčerinim besedam rahlo dvomi, a ko bolje spozna in se zaljubi v vedno bolj skrivnostno morsko dekle, je prepričan, da je ulovil mogočno ¨Selkie¨! Drama je zmagala na festivalu irskih Tv in filmskih nagrad!

Režija: Neil Jordan

Žanr: / Drama / Romanca /

Pomembne nagrade: (irski zmagovalec televizijskih in filmskih nagrad)

Država: Irska, Zda

Jezik: angleščina, romunščina

COPIE CONFORME / OVERJENA KOPIJA (2010)

Zgodba o naključnem srečanju moškega in ženske v majhni toskanski vasi. Univerzalna zgodba, ki se lahko zgodi komur koli in kjer koli.

Režija: Abbas Kiarostami

Žanr: Drama

Pomembne nagrade: (Nominiran za Zlato palmo v Cannesu)

Država: Francija, Italija, Iran

Jezik: francoščina, italijanščina, angleščina

KYNODONTAS / PODOČNIK (2009)

Utopična družinska drama o treh najstnikih, ki jih starši vzgajajo v izoliranem okolju in jih na vse načine skušajo obvarovati pred vplivi zunanjega sveta.

Režija: Giorgos Lanthimos

Žanr: / Komedija / Drama /

Pomembne nagrade: (dobitnik nagrade v Cannesu), (posebna nagrade žirije Sarajevskega festivala), (dobitnik nagrade na festivalu Stigesa – Španija), (zmagovalec v Dublinu)

Država: Grčija

Jezik: grščina

ANOTHER YEAR / ŠE ENO LETO (2010)

15. maja se je nov MIKE LEIGHOV film odvrtel na prestižnem mednarodnem filmskem festivalu v Cannesu, kjer so ga gledalci z navdušenjem sprejeli. Odzivi so si enotni, da gre za enega izmed njegovih najboljših filmov po (SECRET LIES, VERA DRAKE, HAPPY – GO – LUCKY) končno prihaja tudi v ameriške kinematografe na redni spored čez zimo 31 decembra, še prej si bodo lahko ljubitelji MIKE LEIGHA ogledali film pri nas na Liffu! Film govori o simpatični družinici katero bodo zastopali Imelda Staunton, Jim Broadbent, Lesley Manville, torej zasedba iz filma VERA DRAKE! Glava družine bo velika starešina JIM BROADBENT! Tako kot vseh drugih režiserjevih filmih bo ANOTHER YEAR predstavil intimen portret življenja ljudi!

Režija: Mike Leigh

Žanr: / Komedija / Drama /

Pomembne nagrade: /

Država: Anglija

Jezik: angleščina

EL SECRETO DE SUS OJOS / SKRIVNOST NJIHOVIH OČI (2009)

Juan José Campanella – argentinski režiser nam predstavi neodvisni tuje-jezični film – kateri mu je navrgel letošnjega tuje-jezičnega Oskarja ob hudi konkurenci nominiranih filmov (francoski PREROK, nemški BELI TRAK, izraelski AJAMI). Gre za dvo urno mojstrstvo, ki je stkano iz sedanjega in preteklega kosa skrivnostne kriminalno romantične zgodbe, z enim samim vprašanjem, kdo je morilec, ki je moril v sedemdesetih? Kdo je Campanella? Gre za režiserja, ki ga cenijo v Buenos Airesu ima pa tudi že od prej po eno nominacijo za tuje-jezičnega oskarja, ki jo je dobil za film El hijo de la novia / Son of the Bride, 2001 tako, da v Hollywodu ni neznaka!

Režija: Juan José Campanella

Žanr: /Drama / Triler / Kriminal / Mistika / Romanca /

Pomembne nagrade: (Dobitnik Oskarja za tujejezičen film)

Država: Argentina, Španija

Jezik: španščina

LOONG BOONMEE RALEUK CHAT / STRIC BOONNMEE SE SPOMINJA (2010)

Meditativna in nekonvencionalna mojstrovina, ki se ves čas giblje med domišljijo in resničnostjo, je hkrati tudi igriv prikaz načina življenja in animističnega verovanja ljudstev severovzhodne Tajske.

Režija: Apichatpong Weerasethakul

Žanr: / Komedija / Fantazija /

Pomembne nagrade: (Dobitnik Zlate palme v Cannesu)

Država: Tajska, Anglija, Francija, Nemčija, Španija, Nizozemska

Jezik: tajščina

SOMEWHERE / TAM NEKJE (2010)

Minimalistični portret sodobnega Los Angelesa in bede zvezdništva, postavljen v znameniti hotel Chateau Marmont v zahodnem delu Hollywooda. COPPOLIN najnovejši izdelek se precej približa njenemu kritiško hvaljenemu LOST IN TRASLATION / IZGUBLJENO S PREVODOM, 2003, le da je tu BILLA MURRAYA kot lik osamljenega igralca zamenjal STEPHEN DORFF, vlogo njegove hčerke pa je odigrala Elle Fanning.

Režija: Sofia Coppola

Žanr: Drama

Pomembne nagrade: (Dobitnik beneškega Zlatega leva za najboljši film)

Država: Zda

Jezik: angleščina, italijanščina

DUPA CRACIUN / TOREK, PO BOŽIČU (2010)

Za romunsko kinematografijo neznačilen pogled v srednji razred skozi portret moškega, razpetega med domačnost družinske intime in vznemirljivost sveže ljubezni.

Režija: Radu Muntean

Žanr: Drama

Pomembne nagrade: /

Država: Romunija

Jezik: romunščina

TOURNEE / TURNEJA (2010)

Komična drama Turneja gledalcu ponudi vpogled v odštekan svet ameriških striptizet, ki se skupaj s svojim novim francoskim producentom odpravijo na divjo turnejo po Franciji.

Režija: Mathieu Amalric

Žanr: / Komedija / Drama /

Pomembne nagrade: /

Država: Francija

Jezik: francoščina, angleščina

BURIED / ZAKOPAN (2010)

Manj znani španski filmar Rodrigo Cortés nam predstavlja triler katerega se sam HITCHCOCK ne bi sramoval! Glavna zvezda filma bo RYAN REYNOLDS (THE PROPOSAL, 2009) kateri se bo nepričakovano znašel v klastrofobični zanki! Izhod iz pasti bo skušal poiskati s svojim vžigalnikom ter mobilnim telefonom! Premiera filma je bila prikazana na letošnjem Sundance festivalu decembra.

Režija: Rodrigo Cortés

Žanr: Drama / Misterij / Triler /

Pomembne nagrade: /

Država: Španija, Zda, Francija

Jezik: angleščina

KINATAY / KLAVNICA (2009)

Brutalno, moreče popotovanje v srce teme, v katerem Mendoza gradi napetost in grozo predvsem tako, da pusti dogajanje teči v realnem času. Nagrada za najboljšega režiserja v Cannesu. Le za gledalce z dobrim želodcem.

Režija: Brillante Mendoza

Žanr: / Kriminal / Triler /

Pomembne nagrade: (najboljši režiser Cannesa), (nominiran za Zlato palmo v Cannesu), (najboljši režiser v Španiji na Stigesu)

Država: Filipin, Francija

Jezik: filipinščina, tagalogščina

LIFFE 2010: filmski užitki, ki niso na prvo žogo.

Št. komentarjev: 2
  1. Rexmundi pravi

    Pogrešam na seznamu serijo televizijske postaje ABC, ki je naredila novo verzijo serije “V”. Serija govori o nezemljanih, ki sebe imenujejo Obiskovalci. Pazi! Oni izdajo obvestilo, da je prišla Nova svetovna ureditev, ki jo oni prinašajo planetu. Njihovo sporočilo se glasi ” zora novega dne”. Ta simbol bo postal nekaj najvažnejšega v očeh celotne zemeljske populacije. In tako bo takrat ves svet spoznal, da nam vladajo nezemljani. Se bo človeštvo zbudilo? To se bo zgodilo 2012 in naj bi se takrat zgodilo prebujenje celotnega človeštva. Samo se mora še prej nekaj zgoditi l. 2011.

  2. pin de hombres pravi

    If some one wishes expert view concerning blogging after that i propose him/her
    to pay a quick visit this blog, Keep up the good job.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen