Afera WikiLeaks depeša: Janez Janša pričakuje, da bo Zobec Hrastarjeva obtožila premiera Pahorja

8

Prvak slovenske opozicije Janez Janša se je danes odzval na razkritje vsebine depeše, v kateri se je slovenski premier Borut Pahor s takratnim ameriškim odpravnikom poslov na moč čudno dogovarjal oz. lobiral za srečanje z ameriškim predsednikom Barackom Obamo. Janša v tem vidi vidi podkupovanje in poziva državno tožilstvo oz. višjo državno tožilko Branko Zobec Hrastar naj ukrepa. Pismo Janše na tem mestu objavljamo v celoti:  

Moje načelno stališče do objave tajnih diplomatskih depeš je enako, kot je bilo leta 2008, ko so slovenski in srbski mediji objavili tisto znano diplomatsko depešo iz Washingtona. Mislim, da je to neprimerno ravnanje, ki povzroči škodo tudi tistim, ki niso z ničemer vpleteni v te zadeve in je v ozadju vedno nek politični interes. Tudi pri zadnji zadevi, ko se objavljajo depeše Washingtona, gre za jasno izražen politični interes, ki bo prizadel krive in nedolžne. Pri tej konkretni zadevi pa pričakujem, da bo višja državna tožilka Zobec Hrastarjeva nemudoma spisala obtožni predlog proti premierju Borutu Pahorju. Iz te depeše namreč izhaja, da se je on na znanem kraju, znanega dne, na ugotovljen način dogovarjal o podkupovanju, oziroma je dal obljubo podkupnine konkretni osebi. Ker zna omenjena tožilka spisati obtožni predlog na podlagi neugotovljenega načina, neugotovljenega dne in neugotovljenega kraja, bo to zdaj zanjo prav lahko delo.

Zelo me zanima, kako bodo tisti, ki so pozdravili objavo t.i. Washingtonske depeše, danes reagirali na podobno zadevo, ki dokazuje, da ima palica vedno dva konca. Kaj so pisali tuji diplomati o pogovorih z nami, oziroma z vladnimi predstavniki v našem mandatu, ne morem vedeti. Lahko pa zagotavljam, da nekih trgovanj v smislu, kot lahko preberemo v tej depeši, v času našega mandata ni bilo. Mi smo dobili termine za srečanje z ameriškim predsednikom brez kakšnih posebnih problemov, na podlagi vabila, poleg tega pa nisem samo jaz obiskal ameriškega predsednika, ampak je tudi on obiskal Slovenijo.

Tudi opozicijski SLS in SNS sta zgroženi zaradi Pahorjevega dogovarjanja. Predsednik SLS Radovan Žerjav je povedal, da “če je predsednik vlade sposoben potvarjati resnico pri taki zadevi, ne da bi trenil z očmi, kje vse še potem lahko ni iskren”. Zmago Jelinčič je bil še bolj oster: “To je eklatantna svinjarija. Pahor je pripravljen izdati svojo domovino, da dvigne svoj sumljivi ugled v svetu, ki ga pravzaprav nima. Pripravljen je pripeljati Slovenijo do možnosti terorističnega napada za srečanje s predsednikom tuje države, pa čeprav je to predsednik ZDA. Morali bi mu izglasovati nezaupnico zaradi tega, vendar to v državnem zboru ne bo uspelo. Naj do konca pokaže svojo nesposobnost, na naslednjih volitvah pa ga bomo tako zamenjali.”

Prav presenetljivo (v kontekstu vzajemnega kritja hrbta na relaciji predsednik-premier) pa se je odzval predsednik države Danilo Türk, ki pravi, “da je tovrstno dogovarjanje, v kolikor je do njega res prišlo, neprimerno in ni v skladu z načeli in interesi slovenske zunanje politike”.

Pahor in njegovi Socialni demokrati zaenkrat še molčijo…

Janez Janša: “Jaz sem bil na obisku pri ameriškem predsedniku brez posebnih problemov, pa tudi njega sem gostil v Sloveniji.” Kot vidimo iz depeše ima Pahor s tem velike probleme, pa še čudno-sporna pota izbira pri uresničitvi teh želja.

Foto: Borut Peterlin/Mladina

 

Št. komentarjev: 8
 1. Rado pravi

  “Iz te depeše namreč izhaja, da se je on na znanem kraju, znanega dne, na ugotovljen način dogovarjal o podkupovanju, oziroma je dal obljubo podkupnine konkretni osebi”

  Bravo Janša!
  Dober protiudarec.
  Tokrat se strinjam s tabo.

 2. Rastko pravi

  Pahor je oplel za vse večne čase. Kot je rekel Jelinčič – izdajelec slovenskega naroda. Pa da sedaj vidimo slovensko agilno tožilstvo.

 3. mudo moreno pravi

  Pahor je oplel,z depešo ali brez nje. Pobiranje glasov ortodoksni levici se je že začelo,do sedaj je največ pokasiral Karl,pridružil pa se mu je pri nabiranju tudi Zmago,v trenutku ko je v svojem znanem stilu “načelno” podprl Maslešo.

 4. Rexmundi pravi

  Pa kaj nam bodo take ZDA. Tam je zvladala naci diktatura. Izgleda, da so naciji prevzel oblast?

  Evo ti ga na.

  POLICE STATE – TSA, Homeland Security & Tampa Police Set Up Nazi Checkpoints At Bus Stations

  Tuesday, 30 November 2010 11:29

  No Hiding Place From New U.S. Army Rifles that Use Radio-controlled Smart Bullets

 5. alan. k pravi

  Vsekakor, asociacija za škilastega kvizlinga, katerega um ne doseže Doriana Greya.

 6. Rene pravi

  Da je Pahor copata na domačem političnem parketu je bilo do tega trenutka jasno vsem, sedaj pa vemo, da je na mednarodnem političnem prizorišču, ne samo copata, ampak kar ena taka mala prostitutka.

 7. […] dogovarjanja s takratnim ameriškim v.d. veleposlanikom v Sloveniji Bradleyjem Fredenom, ki ga je vodja slovenske opozicije Janez Janša označil za koruptivnost. Če se vsebina depeše izkaže za verodostojno, je to tipičen primer komunikacije banana […]

 8. Rado pravi

  Še vedno mislite, da za njim stojita Kučan in Zemljarič? Da bi stara politična mačka tako grešila?
  He, he. Vaše teorije so v vodo padle.
  Pahor povsem svoj, samovšečnež!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen