Lov na veleposlaniške čarovnice: odpuščenemu veleposlaniku Rebercu sedaj očitajo vsaki “šrauf”

11

Danes je Delo neverjetno podrobno popisalo seznam vseh stvari, ki naj bi jih nekdanji veleposlanik v Španiji Peter Reberc (ministrstvo za zunanje zadeve ga je poleti predčasno odpoklicalo s funkcije zaradi številnih domnevnih nepravilnosti pri poslovanju veleposlaništva), kupoval negospodarno in brezglavo. Reberc naj bi tako v svojem mandatu 2007 – 2010 nabavil: 1800 kozarcev, 1805 žlic in žličk, 1607 malih in navadnih jedilnih vilic, 880 jedilnih nožev, 116 kuhinjskih nožev, 307 kuhalnih posod, 183 skodelic, 100 zajemalk, 83 obračalk, 77 cedilnikov, 63 oprijemalk, 34 lijev, 29 lupilcev za krompir, 32 odpiračev za steklenice, deset kavnikov, pet fritez, tri opekače za kruh in tri mlinčke za kavo. 

Sledi še “hišniški” del; Reberc je za takšna ali drugačna opravila v rezidenci ali njeni okolici nabavil še: štiri kilometre električnih kablov, 69 adapterjev, 64 razdelilcev, 29 podaljškov, štiri antene, za potrebe vrta rezidence pa še 15 macol, 37 klešč, 25 kladiv, 25 posod za gorivo, štiri zračne kompresorje, osem setov izvijačev, 107 izvijačev, 11 sekir, 16 dlet, pet vrtalnih strojev in tri električne svedre.

Nadalje, tudi za varnost slovenskega premoženja v Španiji je veleposlanik Reberc očitno dobro poskrbel; nabavil je 12 alarmnih naprav, 79 senzorjev in detektorjev, 20 detektorjev gibanja, dva varnostna sistema s snemalnikom, 20 kamer, 24 žarometov in cel kup železnih rešetk, palic in varnostnih ključavnic. Kupil naj bi tudi 193 navadnih in 204 varčne žarnice, v shrambi rezidence je še vedno 270 neuporabljenih varčnih žarnic. Sporni nakup naj bi predstavljala tudi nabava več kot 4000 litrov dizelskega goriva, čeprav ima veleposlaništvo v Španiji v uporabi dve vozili, ki delujeta na pogon z bencinskim gorivom.

Sedaj tudi že odpuščeni nekdanji veleposlanik v Španiji Reberc je tako v treh letih mandata po grobih ocenah nakupil za okoli 100.000 evrov materiala, kar je seveda krilo ministrstvo za zunanje zadeve. Proti Rebercu je bila letos julija podana tudi daljša ovadba zaradi domnevne zlorabe fukcije, a ex-veleposlanik odgovarja: vse to je šlo za potrebe predstavljanja Slovenije v Španiji. Kuhinjski pripomočki so bili kupljeni zaradi ogromnega diplomatskega zbora (na katerem se lahko zbere tudi do 500 ljudi),  vrt rezidence pa je velik in dobra ureditev zahteva vrsto primernega orodja, pojasnjuje Reberc. In zakaj je kupoval dizelsko gorivo? Reberc je povedal, da so kupovali v Španiji za potrebe voznega parka veleposlaništva bencin, a da pri uporabi kartic španskih naftnih družb lahko prihaja do zamenjav pri šifrah produkta, zaradi česar nastajajo zamenjave med dizlom in bencinom.

Stvar je na prvi pogled res sumljiva, a Reberc je pojasnil, da je bila pri njegovem prihodu v Madrid veleposlaniška rezidenca čisto prazna in ob tem podatku, če se bo izkazal za resničnega, sto tisočakov za tri leta oskrbovanja rezidence, njene okolice in voznega parka, ni več tako astronomski znesek. »S temi številkami, ki jih navajate, želi MZZ le smešiti vso zadevo, so pa za to ves čas vedeli. Nihče ni nikoli opozoril, da imamo kakšen limit. Vse, kar sem kupil, je namenjeno delovanju veleposlaništva,« odgovarja Reberc in opozarja, da ničesar, kar je kupil, ni nihče odtujil.  

Da je danes Delo v svojem spisku navedlo čisto vsaki “šrauf”, ki ga je v svojem mandatu kupil Reberc, pa že malo spominja na lov na veleposlaniške čarovnice. Reberc prav tako trdi, da ga poskušajo odstraniti kadri MZZ jugoslovanske diplomatske šole, v ozadju pa naj bi se odvijal tudi pregon diplomatov, ki mislijo s svojo glavo. Njemu v bran se je pred kratkim postavila tudi največja opozicijska stranka SDS, ki pravi, da Pahorjeva vlada ob izdatni medijski podpori izbranih medijev (med te medijske pogrome bi lahko šteli tudi današnji Delov neverjetno podroben opis nakupljenih stvari s strani Reberca) zaostruje politiko diskvalifikacij in izključevanja, kakršne v Sloveniji ni bilo 20 let, še posebej pa ji gredo na “živce” tisti ljudje, ki so bili najbolj angažirani pri projektu osamosvajanja.

Reberc se bo proti odpovedi delovnega razmerja boril s pritožbo, proti vodilnim z ministrstva za zunanje zadeve pa je že vložil kazensko ovadbo, ker so mu s predčasnim odpoklicem in z nasilnim vstopom v rezidenco, kjer so opravili notranji nadzor, povzročili hude duševne bolečine. Hkrati pa Reberc zaradi tega z odškodninsko tožbo od Žbogarjevega ministrstva zahteva 76.000 evrov odškodnine.

Borut Pahor in Samuel Žbogar: Peter Reberc pravi, da so ga z veleposlaniškega mesta odstranili kadri MZZ jugoslovanske diplomatske šole, SDS pa pri primeru Reberc vidi politiko diskvalifikacij in izključevanja, kakršne v Sloveniji ni bilo že 20 let, vodi pa jo Pahorjeva vlada.

Foto: Borut Peterlin/Mladina

Št. komentarjev: 11
 1. Rexmundi pravi

  Dobr tole. Sedaj ko bodo jugounitarist sesul Merkur in Savo in potem to odkupil za 1 evro, izgubo pa dali v javni dolg, bo sedaj lahko tale škrat odprl nekaj v smislu trgovine na drobno v BTC-ju.

 2. Pris pravi

  Reberčeva pojasnila se mi zdijo za lase privlečena.

  Kakšne potrebe diplomatskega zbora? Saj se zbor v polni sestavi (500 ljudi) ne zbira v posamezni rezidenci neke države, temveč v protokolarnih objektih države gostiteljice ali najetih dvoranah. Za urejanje vrta obstajajo podjetja, ki to urejajo in imajo svojo opremo, saj menda ni veleposlanik sam obrezoval žive meje.

  “15 macol, 37 klešč, 25 kladiv, 25 posod za gorivo, štiri zračne kompresorje, osem setov izvijačev, 107 izvijačev, 11 sekir, 16 dlet, pet vrtalnih strojev …” – kdo se dela norca? Me prav zanima, koliko zračnih kompresorjev imajo v veleposlaništvu ZDA v Ljubljani. 😀

  Tudi glede bencina me ne more prepričati. Če bi bilo karkoli narobe s šiframi za različne vrste goriv, potem bi to pomenilo, da so bili tudi računi napačni in je bilo bodisi zaračunano preveč ali premalo (glede na to, da je cena dizla in bencina različna). To bi bil hud škandal. Dvomim tudi, da pri 4000 litrih tega nihče ne bi opazil.

  Skratka, me ne prepriča.

 3. Darko pravi

  Hja, mislim, da je resnica nekje na pol poti. Morda je Reberc resda malo pretiraval, a po drugi strani sigurno to ni bil kader linije Žbogar-Blažic in to nekatere v vladi pač moti. Če pa se izkaže, da je vse roba tam v Španiji, pa ne more iti za neko osebno okoriščanje, ampak za zajkalkuliranje. Ne pozabite pa, da gre za 3 letno obdobje in morda je to Reberc res vse tam rabil na španskem veleposlaništvu.

 4. Rexmundi pravi

  “15 macol, 37 klešč, 25 kladiv, 25 posod za gorivo, štiri zračne kompresorje, osem setov izvijačev, 107 izvijačev, 11 sekir, 16 dlet, pet vrtalnih strojev …” – kdo se dela norca? Me prav zanima, koliko zračnih kompresorjev imajo v veleposlaništvu ZDA v Ljubljani
  ******************************************************************************************A tale repro materijal in 4000 litrov ola naj bi stalo 100.000 evrov?
  Bohve kaj je v resnici nabavil?
  Ampak tile partizančki na oblast znajo s cenami fajn manipulirat.
  So požrešni ko hudič.
  Spet sem se spomnil na prvi policijski čoln za morske policaje.
  Stal je več kot 4 miljone tedajnih DM.
  V resnic pa je bila nabavna cena okol 750. 000 tedajnih DM.
  Zradi tega je tudi ta škart roba iz bauMaxsa pol na konc tako draga.

 5. alan. k pravi

  To je povsem povprečen nakup, tudi drugod ni nič drugače. Seveda so kosili travo na diesel, da je ceneje.

 6. Anakonda pravi

  Me prav zanima, kje so ves ta materijal in orodja našli. Pa ne morda v pisarniškem predalu g. Reberca? Res so vsi ti rdečkarji taki cepci, da bi bili možni kaj takega trditi.
  Kaj pa gospod Zidar in gospa Hilda? Naj še pri njima pogledajo v predal. Ne dvomim, da bi se izplačalo pogledati tudi pri vseh ostalih (Golobič, Pahor, drugorazredni … in vsi ostali).

 7. falcon pravi

  Politiko diskvalifikacij, izključevanj in GRABEŽA smo lepo videli včeraj v Slakovi oddaji Pogledi Slovenije. Bolj kot “pogledi” bi odgovarjal naziv Somrak Slovenije. Z rdečkarji na čelu smo daleč prišli!!

 8. alan. k pravi

  Seveda, vsi ti bivši rdečkarji in jugo šefi za nekoga delajo. Vse poteka, kot delo v peti koloni, vendar eno je zagotovo. Za njimi stoji (nenasiten) židovski lobi, ki nam je pomagal pri odcepitvi, pa ga moramo nekako izplačati, Pogodba je pa v Murglah.

 9. amero pravi

  Smešni, so smešni tile rdečkoti, vsako cedilko bi očitali. Ko pa so sami in še lomastijo po državnih podjetjih, pa ne gre samo za nekih 100 jurčkov, ampak za milijone, takrat pa ne svetijo rdeči alarmi. Ti zasvetijo samo, ko neke domnevne nepravilnosti zganja nekdo, ki ni iz njihovega ideološkega kroga.

 10. Rexmundi pravi

  Državno je za njih nacionalno in to je treba vse pokrasti. Zato so tudi imeli ameriške svetovalce. Ampak pri tem se ne bo končalo. Šok terepije šele pridejo.
  Jebeš tist veleposlaništvo in tist njihov škart roba iz Bauhausa. Spet folk odvračajo od resnice.

 11. […] Nekdanjega veleposlanika v Španiji Petra Reberca je ministrstvo za zunanje zadeve poleti predčasno razrešilo s funkcije, ker naj bi zagrešil nekatere nepravilnosti pri poslovanju veleposlaništva, čeprav je sam trdil, da se je ves čas obnašal gospodarno in v interesu Sloveniji. Kasnejši javno objavljeni spiski, kjer so Rebercu očitali vsak “šrauf”, pa so bili že na meji lova na čarovnice.   […]

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen