Janša ne potrebuje poslanske imunitete, “patriina” preiskovalna komisija pa že formirana

5

Danes je mandatno-volilna komisija v državnem zboru sprejela sklep o imenovanju Zvonka Černača (SDS) za predsednika in Dušana Kumra (SD) za podpredsednika preiskovalne komisije o zadevi Patria. Drugi člani komisije so še: Anton Urh (DeSUS), Zmago Jelinčič (SNS), Anton Anderlič (LDS) in nadomestni poslanec (Zares) Tadej Slapnik, ki je pred časom ugotavljal, da je Janšo strah, zato pa je tudi javno objavil svoj obtožni predlog na spletu?!

Komisija bo ugotavljala politično odgovornost nosilcev javnih funkcij in sum zlorabe uradnega položaja z namenom vplivati na izid državnozborskih volitev leta 2008 preko afere Patria. Nova parlamentarna komisija naj bi med drugim ugotovila, ali so nosilci javnih pooblastil ovirali in preprečevali izvedbo javnega razpisa za nakup osemkolesnikov in z neresnicami vplivali na javno mnenje, da bi si na parlamentarnih volitvah leta 2008 zagotovili politično večino, ki bi jim omogočila sestavo nove vlade in poplačilo koristi zaradi izgubljenega posla (namen te parlamentarne preiskave bo popisan podrobneje v naslednjih dneh na Politikisu).

Hkrati pa bo mandatno-volilna komisija za zaprtimi vrati odločila, če bo državni zbor na oktobrski seji odločal tudi o morebitni podelitvi poslanske imunitete vodji slovenske opozicije Janezu Janši. Kot vemo, je tudi zoper predsednika SDS-a Janšo bil vložen obtožni predlog v zadevi Patria, ki ga je Okrajno sodišče v Ljubljani najprej preizkusilo, nato pa ga vročilo obdolžencem. Za nadaljevanje sodnega postopka pa mora naslovno sodišče dobiti dovoljenje državnega zbora. Janša je medtem že sporočil, da se na poslansko imuniteto ne namerava sklicevati. Državni zbor lahko poslansko imuniteto sicer podeli tudi poslancu, ki se nanjo ne sklicuje.

Naš komentar: Janševa odločitev se zdi precej logična. Nobene potrebe namreč ni na sklicevanje poslanske imunitete s strani Janše, saj je ta že večkrat javno povedal, da v nobenem segmentu ni odločal pri poslu s Patriami in da se zaradi tega ne počuti kakorkoli odgovornega. Ob tem ne pozabimo, da je obtožni predlog višje državne tožilke Branke Zobec Hrastar bolj luknjast kot švicarski sir (po Janševih besedah naj bi bil tudi politično motiviran) ter sploh ničesar ne dokazuje (spomnimo: v obtožnem predlogu ni niti enega samcatega neposrednega dokaza, da naj bi Janša poskusil sprejeti darilo za nezakonito posredovanje). Obtožni predlog Zobec Hrastarjeve bo tako na sodišču nedvomno predstavljal pravo učno uro, kako se tožilske funkcije ne opravlja.

Janez Janša se ne bo skliceval na poslansko imuniteto, Zvonko Černač pa je prevzel krmilo “patriine” komisije.

Foto: Matic Štojs

Št. komentarjev: 5
 1. Rexmundi pravi

  Učna ura že. V primeru Prijatelja se je tudi ta ura videla, in rezultat tega je Prijatelj bo v zaporu. Da ne bo v tem primeru podobn. Za luknje zamašit si bodo neokomunisti že kaj spomnili v smislu mašila, fantazije imajo dosti že iz polstoletne podlage. Če ta mlad kaj ne vedo, vprašajo stare učitelje kako in kaj.
  Zato se jaz ne bi preveč zanašal na naša sodišča.
  Takle imajo že vnaprej vse zapisan v svojih zveščkih. Sploh se ne rabiš branit, sam priznaš tisto, kat tam notri piše.
  Tako so delal v bivši jugi, zakaj pa naj bi bilo sedaj drugače?

 2. Darko pravi

  Janša ima prav, zakaj bi se skliceval na imuniteto, če ni ničesar kriv? Poleg tega je ta obtožni predlog le nadaljevanje ene velike farse. Se pa bojim tega, kar govori Rexmundi, da ne bi tudi sodišče Janši poskusilo inštalirati kakšne podlosti, v smislu, nimamo dokazov, a vseeno boš obsojen – ker si pač Janez Janša. Če je slovensko sodstvo koliko toliko neodvisno, se to ne bi smelo zgoditi, a v naši banani republiki nikoli ne reči nikoli.

 3. brdavs pravi

  Komunistična banda bi rada vse,ki imajo drugačno mnenje spravila s poti , tako se dela tudi v Severni Koreji in tudi Kramberger je bil njihova žrtev.

 4. Anakonda pravi

  Ali se je že kdo vprašal kaj bo, ko bodo komunisti spet dobili totalno oblast, kot leta 1945. Ljudje, mislite na Kočevski Rog in vse ostale kraje, kjer so komunistični banditi metali žive ljudi v brezna. Zadeva je resna. Samo poglejte v rubriki ”Pisma bralcev” v Delu. Nihče drug nima več dostopa, da se mu kaj objavi, samo še rdeči mafijci (vedno isti) nas zmerjajo in nam grozijo.
  Ne bi se čudil, to se je delalo že pod Hitlerjem, pod Stalinom in v vsej gnusni obliki tudi pod komunističnim banditom Titom.

 5. niko pravi

  Kaka imuniteta neki,zadeva bi se morala za vse obtožene začeti prednostno,predvsem pa končati pred parlamentarnimi volitvami.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen