V Rusiji nočejo “ribjonkov”: nekateri bi Rusom brez otrok odmerili kar poseben davek

1

Po raziskavi Centra Levada, 73% Rusov v naslednjih dveh ali treh letih ne načrtuje otrok (po rusko ribjonkov), 11% pa jih sploh noče.  Le 20% jih pri tem podpira uvedbo davka na tiste, ki otrok nimajo. Kakor poroča Russia Profile, je takšen zakon leta 1941 uvedel Stalin.  Veljal je za moške med 25 in 50 leti starosti in ženske  med 20 in 45 leti starosti, znašal pa je 6% vsega prihodka.

Zakon je ruska Duma razveljavila leta 1992, leta 2006 pa so ga znova predlagali, a ni bil sprejet. Med tistimi, ki bi ponovno uvedbo takšnega zakona podprli, so starejši, slabše izobraženi  in tisti, ki prebivajo na podeželju. Kot je povedala Polina Čerepova, sociologinja pri Centru Levada, imajo ti ljudje verjetno veliko nostalgije po sovjetskih časih. V zadnjih desetletjih, po prehodu iz komunizma, so se vrednote prebivalstva spremenile, pri čemer mnogi razumejo otroke kot breme, ki bi jih omejevalo pri njihovih možnostih.

Psihologi verjamejo, da so vzroki globoki. Doktorica Ljubov Erofejeva iz ruskega združenja za prebivalstvo in razvoj je povedala, da’ ni skrivnost, da je demografsko obnašanje prebivalstva odvisno od številnih faktorjev, kot so osebna motivacija, raven izobrazbe in življenjski pogoji.’ Od leta 1999 se sicer ruska demografska slika popravlja.

Povzeto po Russia Profile

Rusi trenutno niso navdušeni nad otroškim naraščajem; v to jih prisiljujejo tudi življenjske okoliščine, ki večinoma po Rusiji niso ravno rožnate.

Število komentarjev: 1
  1. Rexmundi pravi

    Srb; pa nas i Rusa ima 250 miljona. Torej trenutno res ne rabjo kaj na to temo delat, pod rjuhami. Ima nas dosta. Še župan Ljubljane se bi s tem strinjal.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen