Minister Marušič začel furati nov imidž: brez očal in z bolj agresivno retoriko v odpravo dobičkonosnih dežurstev

2

Za zdravstvenega ministra Dorijana Marušiča je veselih dni konec. Zaradi novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju je počilo na relaciji Fides, ki mu predseduje Konrad Kuštrin in ministrstvom za zdravje, vpletel pa se je celo predsednik države Danilo Türk. Poteza Türka, ko je včeraj pri sebi zbral Marušiča, Kuštrina in Rajko Kendo (predsednik Zdravstvenega sveta), kjer so govorili o odpoklicih soglasij zdravnikov zdravnikov izven rednega delovnega časa, je začudila, a samo površne opozovalce. Danilo Türk je tako več kot očitno na pomoč priskočil premieru Borutu Pahorju pri njegovi plačni reformi, ki je med glavnino zdravnikov naletela na odklonilen odziv.

Največji kamen spotike so seveda dežurstva, ki so nekatere zdravnike naredile za prave male “javne oligarhe”. Junijski rekorder, ki prihaja iz onkološkega inštituta, je v mesecu juniju zaslužil fantastitičnih 15.751 evrov (bruto). Marušič ob tem pravi, da so bila dežurstva deviacija v sistemu plač in da zakona ne more umakniti, ker so ga pripravili na ministrstvu za javno upravo. Zaradi množične zdravniške “stornacije” dežurstev (dodatki za dežurstva so v novem zakonu precej okleščeni) , je najbolj zaštrlelo vprašanje zagotavljanja 24-urnega zdravstvenega varstva. Pahor in Marušič pravita, da se bosta s sogovorniki na “drugi strani” poskušala dogovoriti, da nenehna zdravstvena oskrba zaradi nove plačne politike v javnem sektorju ne bo okrnjena. Za to se zavzema tudi sindikalist Kuštrin, ki pravi, da verjame, da “noben zdravnik ne bo obrnil hrbta pacientu, ko bi bilo v igri njegovo poslabšanje zdravja”.

Pri ministru Marušiču pa je bilo opaziti tudi nov PR prijem: po novem javno nastopa (tako je storil tudi v večernih poročilih na Pop tv) brez svojih velikih intelektualnih očal, kar naj bi ga v očeh javnosti naredilo bolj milega in čutečega, ko gre za tako občutljivo področje kot je zdravje državljanov. A hkrati je v svojih nastopih Marušič v odnosu do Fidesa postal bolj nesposreden in odločen, saj je zdravnike pozval naj raje najdejo kakšne rešitve in naj ne zaostrujejo razmer. Marušiča po odpravi dobičkonosnih dežurstev v jeseni sicer čaka še zdravstvena reforma, ki jo bo formalno zakoličil zakon o zdravstveni dejavnosti in zakon o zdravstvenem zavarovanju.

Za ministra Marušiča (desno njegov ministrski kolega Henrik Gjerkeš) je očitno konec veselih dni in (zaenkrat) konec intelektualnih očal.

Foto: Matic Štojs

Št. komentarjev: 2
  1. Rastko pravi

    Naočnikom nisem nikdar zaupal, zlasti če prihajajo iz političnih vrst. Marušiču se vidi na 100km da nima takšnega strokovnega znanja kot njegov predhodnik Košir. Se pa strinjam, da te zdravnike bogatune postavijo na realna tla.

  2. Rexmundi pravi

    Dobr pa naj delavke in delavci iz proizvodnej, ki so izgubili delo in naj zdaj naprej zdravijo ljudi. Zdravnike pa v proizvodnjo, na pakirno linijo, seveda tam kjer imajo še delo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen