Kresalova in Krebsova se več ne objemata, slovenski policisti pa pravijo, da več ne bodo branili države

8

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je napovedala zmanjšanje plač v policiji kot eno izmed opcij zategovanja pasu v javni upravi. Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal se je nemudoma odzvala in Pavlinič Krebsovi napisala ostro pismo, v katerem odločno nasprotuje kleščenju plač v policiji. Kresalova še meni, da bi zaradi tega ukrepa lahko policijo zapustilo večje število ljudi, kar bi lahko za posledico imelo tudi poslabšanje stanja varnosti v državi. Plače policistom komaj omogočajo dostojno življenje, je še v pismu zapisala notranja ministric.

V celjskem odboru Policijskega sindikata Slovenije so se odzvali najprej. Povedali so, da bodo stavkali, če jim vlada zniža plače. Pridružili naj bi se jim tudi policisti od drugod, Kresalova pa jih je pri tem podprla. Matej Kovač, policist in član sveta celjskega sindikata je celo napovedal, da septembra, ko naj bi se zgodili novi protivladni protesti, ne bo stal v Ljubljani in ne bo branil »te« države. Ne za ta denar, je še dejal.Napovedanim vladnim ukrepom nasprotuje tudi generalni direktor policije Janko Goršek, ki se sicer zaveda, da so razmere v gospodarstvu resne, a hkrati pravi, da so plače policistov že nekaj let podcenjene in da si policisti glede na obremenitve pri zaslužijo boljši socialni položaj.

Mimogrede, policisti so v sistemu javnega sektorja v 21. plačnem razredu in imajo 997 evrov bruto plače. Kar je sicer še vedno 35% več od minimalne plače v Sloveniji. Če je 997 evrov dosti ali malo, pa je seveda odvisno iz katerega (socialnega) zornega kota gledate na “težave” in težave policistov…

Kresalova in Krebsova: včasih še objeti, danes si pišeta ostra protestna pisma. Medtem pa policisti Kresalove pravijo, da več ne bodo branili “te” države…

 

 

 

Foto: Matic Štojs

Št. komentarjev: 8
 1. Boris pravi

  Lepo vas prosim. Slovenski policisti pa res niso tako obremenjeni kot denimo v ameriki, rusiji, na kosovu ali pa še kje drugje po svetu. 800 neto tudi ni tako slabo za spanje v avtih, za počasne intervencije itd. Naj nekaj prvo pokažejo, potem pa naj se bunijo da imajo male plače.

 2. Rado pravi

  Ta pisma so predstava za javnost.
  Menda sta se vendar že na vladi pogovarjali kakšen predlog bo prišel ven.

 3. Rexmundi pravi

  Včasih v črnih časih rdeče diktature so saj vsake toliko časa odpeljal na Prešernov na slikanje in jemanje prstnih odtisov in stopal druagače misleče. Take, ki niso bili na liniji. In je potem zarad takih trpela moralna politična zavest občanov. Kaj takega pa si takratna rdeča demokarcija ni smela prvoščiti.
  Zdaj kaže, da se spet vračamo v tako obdobje. začelo se je manipuliranje, s tem kaj naj po njihovem pomeni sovražni govor. Če boš kritiziral kaj v smislu, da dela sedajna oblast narobe, je že sovražen govo. Upam, da to kar sem napisal ni sovražni govor.

 4. Rastko pravi

  Kresalova je tako lejzba, bo pa namesto Krebsove kakšno drugo našla, pa bo.

 5. Ponarejen Kraševec pravi

  Ali je Katra postala panična, da bi ji njeni policisti ušli? Kdo jo bo potem branil? Al pa objema Krebsovo iz ”drugačnega” nagnenja? Saj je bila na tisti pisani paradi. Uboga senička, postal je slamnati vdovec.

 6. Enka pravi

  Tisti policist, ki je govoril, da ne bo več branil države, pa mu svetujem, da naj gre na zavod in potem na socialno, pa bo prejemal 300 evrov, Pa bomo vsi zadovoljni. Takšnih nepatriotskih izjav res ne rabimo poslušati od državnih uslužbencev.

 7. Rado pravi

  Enka,

  med javnimi uslužbenci so prav policisti, medicinske sestre in vojaki, daleč premalo plačana skupina. In ne morda izsiljevalski dohtarji.

  700 – 800 evrov zato da si dneve in noči na cesti,
  da se moraš ukvarjati z lopovi, posiljevalci in kriminalci vseh vrst,
  da si v nevarnosti pred strelnim in hladnim orožjem,
  da si v nevarnosti, da te hoče povoziti kdo od jeznih voznikov,
  da pri svojem delu dnevno gledaš kri in trupla,
  in da te po vsem tem še nihče ne mara.

  Razmisli še enkrat Enka in policistom priznaj upravičenost do protesta.

 8. brdavs pravi

  Svetujem policistom,da se začnejo ponašati prijateljsko in korektno do državljanov ne pa ,da nastopajo kakor,da imajo vse prav in,da kar oni rečejo je zakon . Npr. evropsko vozniško policist ni upošteval in mi napisal kazen 500 E.Pripeljal sem izza ovinka ko me je ustavil in mi deja,da me je z radarjem snemal 110m ,pa se tako daleč sploh ni videlo , pa še več primerov bi lahko naštel,zato se ne čudim,če jih nekateri obrekujejo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen