Grims: nič več bulmastifov, Tomšič: Slovenija kot Lukašenkova Belorusija

5

Poslanec SDS Branko Grims v poslanskem vprašanju, ki ga je naslovil na vlado, le-to sprašuje, če res misli, da ne bo nihče opazil, da prihajajoči noveliran zakon o medijih (trenutno je v javni razpravi) prinaša cenzuro, ki bi preprečevala objave zgodb ala “bulmastifi”. Grims meni, da gri pri tem zakonu za protiustaven poskus omejevanja svobode govora in vidi vzporednico s “slavnim” 133. členom KZ v Jugoslaviji, ki je omogočal “zaščito lika in dela vladajučih”.

Grims je še posebej opozoril na zakonsko določilo, da bi lahko ministrstvo za kulturo oz. kakšna njena agencija celo omejila ali prepovedala delovanje določenih medijev, ki bi razširjali sporne vsebine oziroma tisto, kar se pojmuje pod izrazom sovražni govor.

V teh dnevih se je oglasil tudi politični sociolog dr. Matevž Tomšič, ki je prav tako opozoril, da je takšen zakon primerljiv z zakoni v Lukašenkovi Belorusiji, kjer se mediji zaradi kritičnega pisanja lahko zapirajo kar čez noč. Tomšič meni, da zato obstaja velika nevarnost, da bo kakšen bolj “kompatibilni” uradnik v vsaki malo bolj ostri kritiki aktualne oblasti že videl “sovražni govor” in bo medij onemogočil ali celo prepovedal.

Naše mnenje: Pred časom smo takšne državne posege že imeli moč videti tudi v Rusiji, kjer se je nek manjši tiskani medij zaprl v enem tednu, potem ko je pisal, da ima ruski premier Vladimir Putin ljubico gimnastičarko Alino Kabajevo, kateri je zaplodil otroka. Po tej intervenciji so tudi drugi ruski mediji praktično nehali pisati/govoriti o tej zadevi. Če gre Slovenija po tej poti, se slovenski (že tako skoraj povsej enoznačni) medijski krajini piše zelo, zelo slabo… Vsi Reporterji, Požareporti, in v končni fazi tudi naš Politikis, lahko počasi že razmišljajo, kako bodo zapirali svoja uredništva. Seveda upamo, da se kaj takega ne bo zgodilo.

Opozicijski poslanec Branko Grims se boji, da bo napovedana nova medijska zakonodaja onemogočila, da bodo kakšne neprijetne novice in zgodbe, ki tangirajo vladajoče, prišle v javnost.

Foto: Matic Štojs

Št. komentarjev: 5
 1. brdavs pravi

  Lopovska vlada bi rada preprečila svobodo državljanov in novinarjev do svobodnega mišlenja o naši državi in politikov ki niso vredni ,da to so.

 2. Danilo pravi

  Saj v tem je keč. Levičarji hočejo narediti medije v Sloveniji podrejene kot je to v belorusiji ali rusiji. Že tako imajo levičarski mediji 90% prevlado, zato je njihov cilj 100% nadzor nad mediji. Očitno se s pospešeno hitrostjo vračamo v enoumje iz prejšnjih totalitarističnih časov.

 3. Rado pravi

  Nisem proučil novega zakona,
  a vseeno so primerjave z Lukašenkovo Belorusijo bedaste.
  Tudi jaz npr. sem dojel Grimsov RTV zakonodajo pred štirimi leti, kot desničarski udar na medije. Pa sem vseno preživel in nimam Slovenije za nedemokratične.
  Razburjenje ob Širčevih zakonih ke zato povsem odveč.

 4. Rexmundi pravi

  Tistih nekaj tapravih novinarjev, se ne more kosat z celo divizijo usmerjenih in vodenih novinarjev, ala repovžkov. Moral bi narediti ofenzivo proti takim! Najbolje, da gre tistih nekaj pravih novinarjev v politiko. Enoumci pa naj kar nadaljujejjo svojo dosedajno delo. To je edino kar znajo.

 5. Franci pravi

  Rado, ti kot skrajni levičar itak ne boš videl nič demokratičnega pri levakih.

  Grimsov zakon si ti dojemal kot to, da so vam levakom vzeli iz rok en medij.

  To, da pa lahko prepovedo nek medij – kar tako, kot se to odloči minister, je pa diktatura. To pa je dejstvo.

  In če ne poznaš zakona, zakaj ga sploh komentiraš in kako lahko veš, da je primerjava z belorusijo bedasta? Primerjava z Belorusijo je še kako primerna.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen