Ekskluzivno: prva knjiga o aferi Patria, Kaloh prehitel Cekuto

14

“Poskusimo začeti v Berglundovi maniri iz Resnice o Patrii. Pisal se je 10. april 2008. Drago Kos je v zgodnjem dopoldnevu stal pred stavbo finske preiskovalne policije v mestu Vantaa (od glavnega mesta Helsinki je Vantaa oddaljena dobrih 20 kilometrov) in si na njenem pročelju ogledoval znak finske policije. Znak finske »poliisi« sestavlja rezilo noža in ročaj v obliki levje glave s krono. Preden je vstopil, si je predsednik slovenske protikorupcijske komisije še enkrat poravnal svoj površnik in potežkal aktovko v svoji roki, v kateri je nosil seznam z imeni štiriintridesetih slovenskih državljanov.

Za svojega kriminalističnega prijatelja Björkqvista je nosil tudi dve steklenički poppersa iz Slovenije, ki ga na Finskem namreč ni moč kupiti. Po hodnikih finskega nacionalnega urada je pospešil svoj korak, kajti vedel je, da bo tukaj naslednjih nekaj ur. Nasproti mu je s širokim nasmehom na obrazu prihajal glavni finski preiskovalec v zadevi Patria, inšpektor Kaj Erik Björkqvist. Možakarja sta si stresla roki in izrekla nekaj puhlic o Kosovem letu in o vremenu. Tukaj zgoraj na severu je bilo kar deset stopinj manj kot v Ljubljani.”

Gre za del prvega izmed treh odlomkov, ki bodo objavljeni v tedniku Demokracija (več seveda v tiskani izdaji). Avtor knjige Od partije do Patrie Dejan Kaloh (prav tako urednik na portalu, ki ga pravkar berete) je kronološko in dokumentirano popisal največjo poosamosvojitevno afero na Slovenskem. Afero, tako Kaloh, ki si jo zrežirali pri nas in jo kasneje izvozili na Finsko, da bi v obliki finske oddaje Resnica o Patrii politični konkurenti Janeza Janša, enkrat za vselej opravili s tem večno motečim “pomladnim elementom”.

Knjiga, ki bo izšla točno na drugo obletnico “velikega poka” 1. septembra, v enem loku popiše politično-medijski potres, ki ga je povzročila finska oddaja Resnica o Patrii uradnega avtorja Magnusa Berglunda, dodobra preuči akterje, ki so v ozadju ali pa v prvi liniji pomagali soustvarjati afero Patria ter dokaže, da je črka “J” (beri: Janez Janša) bila v afero pritaknjena specialno. Kalohovo delo je delno avtobiografsko, saj se avtor dotakne tudi svoje negativne izkušnje, ki jo je doživel na mestu vodje poslanske skupine Lipa, kjer je predsednik te stranke Sašo Peče v državnem zboru kazal ponarjene dokumente z namenom očrnitve takratnega predsednika slovenske vlade. Kaloh v knjigi ugotavlja, da je tudi Peče bil del širše diskreditacijske igre, ki je hotela po metodi “najprej diskreditacija, potem likvidacija” Janeza Janšo odvreči na odpad politične zgodovine. 

Kaloh je tako prehitel Jureta Cekuto – Jurčka, ki že leto dni napoveduje izid svoje knjige o aferi Patria z delovnim naslovom ‘Znam, vem, zmorem’. Cekuta, ki je v zadevi Patria sicer osumljen (in že dalje procesuiran) napeljevanja k zlorabi uradnega položaja, bo v svoji knjigi predstavil svojo vlogo, ki jo je imel pri najdražjem slovenskem vojaškem poslu, in ki se je nanašal na nakup finskih oklepnikov 8×8. A vprašanje je, kdo bo Cekuti sploh kaj verjel, ko pa je ob izbruhu afere govoril, da “lahko Patrio samo nariše”, potem pa se je nedvoumno izkazalo in ugotovilo, da je s svojim posredovanjen pospravil v žep blizu pol milijona evrov… 

Današnja naslovnica Demokracije: napovedala je knjigo avtorja Dejana Kaloha Od partije do Patrie, ki kirurško natančno odstira plast za plastjo tega slovensko-finskega konstrukta in razgalja ozadja, ki so pripeljala do kolosalne obtožbe, da je Janez Janša od Patrie prejel podkupnino. 

 

 

Kaloh je knjigo Od partije do Patrie začel pisati v začetku letošnjega leta. Na sliki skupaj z znanim kanadskim pisateljem Tompsonom Highwayem, katerega je letos srečal v nemškem Garmisch-Partenkirchnu 

Foto: arhiv politikis.si

Št. komentarjev: 14
 1. general pravi

  Hvala bogu, da se je nekdo odločil popisati to nagnusno levičarsko fabrikacijo in razkriti te akterje, od Kučana in Kosa dalje. Resnica vedno slej ko prej pride na plano.

 2. Rado pravi

  Dejanu čestitam za napisano knjigo.
  Odlomek zgoraj se zelo privlačno bere. Ampak bere se kot privlačno literarno delo.
  Ali ima kakšno dokumentacijsko vrednost pa bomo izvedeli šele po prebrani celi knjigi.

 3. politižurnalist pravi

  Rado, hvala za čestitke. Literarnih prvin v knjigi je za vzorec in so spretno umeščene v večinoma dokumentarno branje. Namen knjige je bil namreč dokazati, da je “obtožba” iz Berglundove oddaje, da je Janez Janša prejel umazan Patriin denar, bila skrbno premišljena poteza. Zato bo v knjigi objavljen tudi zapisnik iz Kosovega zaslišanja na Finskem, kjer se črno na belem vidi, kaj vse je ta gospod govoril finskim kriminalistom…

 4. Denis B. pravi

  Bravo majastore! Komaj čakam knjigo! Današnji članek v Demokraciji je zelo privlačen 🙂

 5. Mojzes pravi

  No, če proti Janezu Janši ne bo vložena obtožnica, tako kot danes nekateri mediji pišejo, bo Kaloh s tole knjigo izpadel zmagovalec. Drugače pa bo obveljal za nakladača.

 6. verica pravi

  Čim več takšnih publikacij, da se razkrijejo vse komunistične svinjarije, ki jih na veliko še dandanes izvaja levi trojček.

 7. janko pravi

  Bravo Dejan, podpiram tvojo knjigo, čeprav če smo pošteni je JJ tudi nekaj dobil vstran, očitno premalo.

 8. JOn pravi

  Super novica! Komaj čakam knjige.

 9. Danilo pravi

  Janša je po oddaji rekel, da da roko v ogenj, da ni dobil podkupnine. Bi to govoril človek, ki je gornik in plezalec? Logično pa je, da Janša ne more garantirati za vse druge Wolfe, Cekute itd.

 10. Rexmundi pravi

  Komunajzar potem, ko jim nekdo spelej posel z njim poskušajo neusmiljeno obračunat. Včasih so take pobijal. No, ni še daleč čas, ko je na tak način izginilo nekaj politikov!

 11. Franci pravi

  Kaloh bo zmagovalec v vsakem primeru. Janša tudi, če ga bodo obtožili na podlagi nikakvih dokazov, bo na koncu oproščen – če ne drugje na evropskem sodišču.

  Potem bo zmagovalec tudi Janša.

 12. […] gnezdu izdal v “obdobju vročih knjig”. Že sredi drugega tedna izzide že sedaj razvpita knjiga Dejana Kaloha Od partije do Patrie. Osrednji časnik Delo se je hujskaško spraševal kdo je Kalohovo knjigo financiral, Večer pa je […]

 13. FRANJA pravi

  Čestitke gospodu Dejanu za knjigo. Še več slovenskih tragedij in resnic bo potrebno obelodaniti, mogoče se bo takrat kaj premaknilo v glavah slovenskih ljudi.

 14. Xiomara pravi

  It’s a shame you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this superb blog! I suppose for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed
  to my Google account. I look forward to new updates and will talk about this site
  with my Facebook group. Talk soon!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen