Barack Obama najprej za mošejo na točki nič, nato pa je spremenil svoje mnenje

2

Izredno vroča debata, ki te dneve poteka v ZDA, je dosegla vrhunec, ko se je še ameriški predsednik Barack Obama ponesrečeno zavzel za gradnjo islamskega centra in mošeje v bližini mesta, kjer sta v terorističnih napadih padla znamenita Dvojčka, nekdanji finančni ponos New Yorka. Na t.i. točki nič sicer ponovno gradijo novo najvišjo stolpnico v ZDA.

Obama, ki sicer slovi kot izredno taktni govornik, je najprej dejal, da “imajo muslimani enako pravico do izvajanja svojih verskih obredov kot vsi drugi verniki v tej državi.” Ta pravica, tako Obama, naj bi vključevala tudi gradnjo islamskega objekta na zasebni lastnini v spodnjem delu Manhattna. Mnogi so Obamine besede razumeli kot podporo ideji, da se islamski objekt zgradi samo dve ulici stran od mesta, kjer v imenu te taiste vere umrlo skoraj 3.000 ljudi, kar je po besedah kritikov te sporne gradnje, nezaslišana provokacija. 

Ameriški predsednik je že naslednji dan koregiral svoje besede, ko je dejal, da je dan prej govoril o pravici do gradnje verskih objektov, “sam pa ne bi nikoli komentiral tega, ali se mi zdi postavljanje islamskega centra in mošeje v bližini točke nič modra ideja”. A za Obamo je ta naknadna PR intervencija bila že zamujeni vlak. Konservativni politični analitiki čez lužo so mnenja, da se Obama s srednjim imenom Hussein ni hotel zameriti ameriškim muslimanom, potem pa je le uvidel, da so bile njegove besede “sol na rano” vsem sorodnikom, katerih svojci so umrli v terorističnih napadih t.i. 9/11 (9. september 2001).

Ali je Obamina verbalna kolobocija okoli gradnje mošeje v bližini točke nič povzročila le prasko v njegovem komuniciranju z javnostjo, ali pa gre za kakšno hujšo poškodbo na njegovem imidižu in na imidžu njegove stranke, se bo pokazalo že novembra, ko se volitve v ameriški kongres.

Na točki nič v NY naj bi kmalu zrasla najvišja stolpnica v ZDA imenovana WTC1, samo dve ulici stran pa naj bi stal islamski verski center z mošejo. Ob tem vprašanju je ameriški predsednik Barack Obama precej nespretno komuniciral z javnostjo.

Št. komentarjev: 2
  1. Rexmundi pravi

    Le kaj mu svetujejo svetovalci iz ozadja? Solira že ne sam. Če pa, ga bodo kreatorji in njegov sponzorji zamenjali še pred koncem svojega mandata!

  2. jin pravi

    Po moje bolj ko ne solira, glede na to, da bodo demokrati na volitvah jeseni zelo veliko izgubili na tej temi. Mislim, da je nasprotnikov gradnje okoli 60%, raziskava za The Time pa je pokazala, da 46% republikancev verjame, da je Obama musliman.

    Sicer pa ne mislim, da je karkoli narobe rekel. Seveda lahko islamski center imenovan Cordoba house in 13 nadstropij visok zgradijo, je pa vprašanje, če je to primerno. Glede na nasprotovanje bi morebiti bilo smotrno premisliti, če bo s tem res storjen korak k predstavitvi islama kot miroljubne religije, za kar se zavzema pobudnik gradnje, ali pa bo vse skupaj samo še poslabšalo odnose.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen