Zakaj jemati etabliranim strankam? Raje “skenslati” izvenparlamentarne…

4

Nova generalna sekretarka vlade Helena Kramar je parlamentu predlagala drastično zmanjšanje mesečnih proračunskih dotacij. V luči krize in zaradi manka v rebalansu proračuna za tovrstno postavko, Kramarjeva želi s tem ukrepom zagotoviti okoli 50.000 evrov na mesec. Za največji stranki, SD in SDS, bi to pomenilo občutno zmanjšanje proračunskih sredstev; SD bi namesto sedanjih 68.351,75 evrov prejela “le” 53.751,82 evra, SDS pa namesto 65.782,86 točno 51.731, 50 evrov. Vsem drugim političnim strankam bi se ti mesečni prejemki prav tako sorazmerno zmanjšali, čeprav se jim glede na rezultat na volitvah to ne bi tako močno poznalo kot največjima slovenskima strankama. Zares (kot tretja največja parlamentarna stranka) bi po novi shemi tako bil ob pet tisočakov, LDS (kot najmanjša parlamentarna stranka) pa le ob tri tisočake na mesec.

O predlogu za zmanjšanje bo v septembru najprej razpravljal odbor za notranjo politiko, de facto pa bo zmanjšanje sledilo, če ga bo potrdila večina poslancev v državnem zboru. Naš sogovornik, politični analitik, ki je želel ostati neimenovan, je v zvezi s tem povedal: “Neumno se mi zdi odtegovati denar strankam, ki jim glede na volilni razultat ljudstvo očitno zaupa, po mojem mnenju bi bilo potrebno spremeniti Zakon o političnih strankah v delu, kjer je govora o tem, da so namenjena proračunska sredstva tudi takim strankam, ki presežejo že samo en procent zaupanja volivcev. Če ne dosežeš volilnega praga, ni napanjanja iz proračunskih jasli,” je prepričan naš sogovornik.

V danem trenutku to pomeni; NSI – 9.945,75 x 12 = 119.349 evrov, Lipa – 6.515,81 x 12 = 78.190 evrov. Omenjeni izvenparlamentarni stranki proračun na letni ravni obremenita za 197.539 evrov ali na mesec za 16. 461 evrov, kar tudi ni zanemarljiv znesek…

Je krpanje “razbitega” proračuna na konto etabliranih političnih strank smotrno?

Foto: Matic Štojs

Št. komentarjev: 4
 1. Rexmundi pravi

  Mater so komunajzar bankrotiral, ker ne morejo več futrat vseh, ki se gredo strankarstvo. Lažejo pa kako se bo ekonomija pobrala.

 2. Siggy pravi

  pomembno je v danem trenutku( ne glede na strankarsko pripadnost), da se vladavina prordeče usmerjenih posameznikov zaveda, da so esencialnega pomena stroški, ki se spreminjajo v odhodke in da je le-te treba drastično znižati, pri tem pa seveda istočasno iskati načine za izboljšanje denarnih prilivov, denarnega bilančnega toka na mesečnem nivoju in iskati line, da le-te pridobi.

 3. Rexmundi pravi

  Izgleda, da bi priliv samo v številu brezposelnih. Neki škripajo o 250. 000 brezposelnih. To izgleda, da bo edini priliv.

 4. Rajonski pravi

  Takšen zakon oz. novelo je potrebno čimprej sprejeti, ker res ne vidim razloga da polizanec od Pečeta prejema 6 tisočakov, on in njegova lipa pa nista in ne bosta nikoli nič storila za Slovenijo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen