Matoz: iz svojega žepa bom dal 600.000 evrov, Pezdir: Štajerci, ne dajte se!

5

Zanimiv tandem, ki te dneve kroži po Sloveniji, da bi prepričal kar največ Slovencev, da dajo podpis na pooblastilo za tožbe proti petim elektrodistribucijskim podjetjem v državi, se je konec minulega tedna ustavil tudi na Štajerskem. Mladoekonomist Rado Pezdir je najprej malo popihal na dušo pregovorno razboritim Štajercem: “Naše društvo smo s prav posebnim namenom registrirali v Mariboru in tudi tukaj začeli z našo akcijo. Štajerska je že od osamosvojitve dalje regija, ki se jo najbolj podcenjuje. Čas je, da ljudje temu rečejo dovolj.”

Razvpiti koprski odvetnik Franci Matoz, pa Pezdirjevo društvo zastopa kot pravni zastopnik. Na štajerskem sestanku društva je povedal, da osebno prevzema vse stroške pravdanja in da bo samo za sodne takse 10.000 tožb posameznih gospodinjstev plačal 600.000 evrov. Vse te stroške pa naj bi kasneje Matoz po uspešno dobljenih tožbah izterjal od elektrodistributerjev. Preplačani denar za elektriko pa naj bi v celoti dobili oškodovani porabniki elektrike.

Pri Pezdirju in Matozu gre vsekakor za potezo, ki jo je potrebno pozdraviti (še posebej potem, ko je povsem zatajila Zveza potrošnikov Slovenije), čeprav se tudi pri njima skrivajo še kakšni drugi interesi kot je Pezdirjevo izpostavljanje proti elektro gigantom in Matozova vsaj začetna pro bono pravna zaščita. V političnih kuloarjih ni skrivnost, da se hoče Pezdir v prihodnosti ukvarjati tudi s politiko (in takšni javni nastopi mu nedvomno koristijo), Matozu pa je vsaka takšna medijsko odmevna akcija vedno prinesla dodatno odvetniško razpoznavnost (Matoz očitno nič ne da na govorice, da ga označujejo kot Damijana Murka slovenskega odvetništva) in posledično lepe zaslužke iz kakšnih novih pravnih zastopanj, ki so nato sledila.

Rado Pezdir in Franci Matoz: se za pravnim voluntarizmom skriva tudi takšen ali drugačen pragmatizem?

Foto: Matic Štojs

Št. komentarjev: 5
 1. brdavs pravi

  Vsaka čast g. Pezdir in g. Matoz takih ljudi bi Slovenja potrebovala še več. Vlada se pa ne zmeni za probleme državljanov,ker podpirajo lopovščino,ker sami niso boljši.

 2. Rexmundi pravi

  Vsem je treba to vrniti in to z obrestmi. Barabe, ki tako nategujejo pa kaznovati! Ampak to o kaznovanju je nekje v smislu znanstvene fantastike. Če se res vsi distrubuterji, pokesajo in vrnejo tistih 16 miljonov evrov, bo potem to njihova izguba. Kako potem to pokriti? Z višjo ceno elektrike, ali dati v javni dolg? Začaran krog ne. Ampak rešitev bodo našli brez problema, tako kot zmerom. Potrošniki pa so druga pesem. Ti so itak samo za to, da nekaj kupujejo… Da pa bo Pezdirc šel v politiko, pa je itak jasno. Ne bo on kr neki. Sraja nikol konc!

 3. jin pravi

  Problem je, da bodo potem, ko bodo vrnili denar, verjetno podražili elektriko in si tako povrnili izgubljeno. Pezdirja pa ne bi tako ostro sodil. Navsezadnje gre ta njegov projekt podpreti in posnemati na še drugih področjih, kjer se državljanom krade na milijone.

 4. Rexmundi pravi

  Ja, glih kar bo potekel rok, da se kaj naredi v smeri, ko so si banke neupravičeno zaračunavale uporabo bančne kartice. Noben ničesar!
  Dobr, g. Pezdirc je povedaln da bo še naprej ostal asistent na fakulteti in učil študente ekonomije. V redu. Čas bo pokazal ali bo res tako.

 5. jože pravi

  takih pezdirjev še rabimo v sloveniji vsa čast mu…

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen